Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace v eurozóně je stále příliš vysoká, zatím nemůžeme oznámit konec zvyšování úroků, uvedla šéfka ECB Lagardeová

Christine Lagardeová, šéfka ECB
ČTK
 ČTK

Evropská centrální banka pravděpodobně nebude schopná v dohledné době vyhlásit konec svého rekordního cyklu zvyšování úrokových sazeb. Uvedla to šéfka ECB Christine Lagardeová a zopakovala, že v červenci zvýší banka úroky podeváté za sebou kvůli snaze zpomalit inflaci.

Reklama

Lagardeová naznačila, že členové měnového výboru budou mít i nadále tendenci zpřísňovat měnovou politiku, i když v nadcházejících měsících zřejmě zvyšování úroků pozastaví.

"Je nepravděpodobné, že by v blízké budoucnosti centrální banka byla schopná s úplnou jistotou prohlásit, že bylo dosaženo vrcholu sazeb," uvedla Lagardeová v projevu na úvod každoročního výjezdního zasedání ECB v Portugalsku. "Pokud se podstatně nezmění výhled, budeme pokračovat v červenci ve zvyšování úroků," dodala.

Konečná výše úrokových sazeb je v centru pozornosti, protože celková inflace zpomaluje, ale očistěná inflace se ukazuje být vytrvalá. Většina ekonomů se domnívá, že bankéři po zvýšení úroků příští měsíc, kdy by depozitní sazba měla dosáhnout 3,75 procenta, další růst nákladů na úvěry pozastaví. Peněžní trhy však očekávají, že depozitní sazba letos dosáhne vrcholu kolem čtyř procent, upozornila agentura Bloomberg.

Jan Vančura z Trinity Bank

Jan Vančura z Trinity Bank: Inflace znehodnocuje majetek obcí. Řešení existuje

Nejen finanční ředitelé ve firmách, ale už i ekonomové, starostové a primátoři obcí a měst řeší, jak zabránit inflačnímu znehodnocování majetku. A stojí před rozhodnutím, jak s penězi třeba i krátkodobě naložit, aby snížili dopady dvouciferné inflace na prostředky obce. „Zjednodušeně řečeno, trh se proměnil od pasivního přístupu, kdy volné finanční prostředky ležely na účtech, k aktivním krokům, které eliminují ztrátu hodnoty volných finančních prostředků,“ komentuje změny na trhu depozitního institucionální bankovnictví v rozhovoru pro newstream.cz Jan Vančura z Trinity Bank.

Přečíst článek

Podle Lagardeové inflace v eurozóně nyní vstoupila do nové fáze, která by mohla nějakou dobu přetrvat. Problémem je, že co se původně zdálo být přechodnou inflací způsobenou energetickým šokem nyní proniklo do širší ekonomiky a mohlo by přetrvávat. Pracovníci, kterým kvůli inflaci klesly reálné výdělky, se nyní snaží tyto ztráty kompenzovat, což drží inflaci pod tlakem. Tento proces je umocněn nižším než očekávaným růstem produktivity, dodala Lagardeová.

Očekávalo se, že recese otřese trhem práce, což by usnadnilo situaci ECB. Ale firmy si pamatují, jaké problémy měly s opětovným přijímáním zaměstnanců po pandemii a nyní si drží pracovníky, což zvyšuje tlak na růst mezd. Dalším problémem je, že růst zaměstnanosti se v poslední době odehrál zejména v odvětvích s nízkým růstem produktivity, takže vysoké zvýšení nominálních příjmů doprovází slabý růst efektivity.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Christine Lagardeová, šéfka ECB

Šéfka ECB: V boji s inflací bude nejspíš nutné zvýšit úroky, které zbrzdí růst ekonomiky

Přečíst článek
Kapitálové trhy

Týden tradera: Na trzích se schyluje k další kontrakci, vlády se dál vesele zadlužují

Přečíst článek
Christine Lagardeová, šéfka ECB

ECB podle své šéfky možná zvýší úroky na úroveň omezující hospodářský růst

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme