Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tchaj-wan - informace o tématu

První přímá letecká linka mezi Českem a Tchaj-wanem zahájí svůj provoz

Přímá letecká linka mezi Českem a Tchaj-wanem zahajuje provoz, zájem o ni roste

První přímá letecká linka mezi Českem a Tchaj-wanem oficiálně zahájí provoz. Dopravce China Airlines bude z Prahy do Tchaj-peje létat dvakrát týdně. Ceny zpáteční letenky začínají podle webu dopravce zhruba na 17 800 korun. Podle českých prodejců letenek je o cesty do Tchaj-wanu čím dál větší zájem. Přímá linka by měla také rozšířit možnosti cestování do dalších míst v Asii.

Přečíst článek
Čínská invaze na Tchaj-wan by zničila světový obchod a polovodičový průmysl, varuje britský ministr zahraničí James Cleverly

Čínská invaze na Tchaj-wan by zničila světový obchod a polovodičový průmysl, varuje britský ministr zahraničí

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Finanční elity USA varují Ukrajinu, že možná nezbyde, než jednat o konci bojů

Přečíst článek

Česko-tchajwanský souboj startupů vyhrál projekt využívající umělou inteligenci

Přečíst článek
Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová při setkání s jihokorejským premiérem Han Duk-soem, 23. března 2023, Soul.

Pekarová Adamová a její velká delegace na Tchaj-wanu vzbudila pozornost

Tchajwanská média si všímají návštěvy předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Agentura CNA vyzdvihuje velikost české delegace, která čítá více než 150 lidí, a připomíná, že se Pekarová Adamová v pondělí setká s prezidentkou ostrova Cchaj Jing-wen. Tchajwanský web Taipei Times uvádí, že šéfka sněmovny během své pětidenní návštěvy Tchaj-wanu podepíše společné prohlášení o legislativní spolupráci a v úterý promluví v tamním parlamentu. Čínské velvyslanectví v Praze návštěvu odsoudilo.

Přečíst článek
Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová na státní návštěvě v jihokorejském Soulu

Česká předsedkyně sněmovny míří ze Soulu na ostře sledovaný Tchaj-wan

V jihokorejském Soulu zahájila tento čtvrtek česká předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová svoji několikadenní návštěvu Severovýchodní Asie. Se zástupci Jižní Koreje kromě bezpečnostních otázek probírala hlavně rozvoj vzájemné ekonomické spolupráce. Stejná mise ji čeká ještě na Tchaj-wanu, kam se přesouvá spolu s asi 150 člennou delegací úředníků a podnikatelů v sobotu.

Přečíst článek
čínský premiér Li Kche-čchiang

Čína bude letos více zbrojit. Armádní rozpočet spolkne takřka čtvrt bilionu dolarů

Nedělní rozpočtový návrh čínského ministerstva financí doplňuje obrázek roustoucího napětí v jihočínském moři a vyostřující se rétoriky vůči Tchaj-wanu: Peking hodlá letos mimořádně navýšit výdaje na armádu, a to o 7,2 procenta na 1,56 bilionu jüanů, zhruba 230 miliard dolarů.

Přečíst článek

Misi na Tchaj-wan doprovodí české startupy. Zaujmou ostrovní investory?

Nejpočetnější česká politicko-podnikatelská mise na Tchaj-wan v čele se šéfkou sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou ke konci března bude šancí i pro tuzemské technologické startupy. V takzvaném „ideathonu“ se utkají v třídenním klání se svými ostrovními protějšky a odprezentují svá řešení tamním investorům. Ty nejlepší pak svou práci představí na prestižním Smart City Summit & Expo, který se na Tchaj-wanu koná ve dnech 28. až 31. března. 

Přečíst článek
První diplomatická roztržka. Čína je protestuje proti telefonátu Pavla a tchajwanské prezidentky

První diplomatická roztržka. Čína „rezolutně protestuje“ proti telefonátu Pavla a tchajwanské prezidentky

Čínské ministerstvo zahraničí je silně nespokojeno s tím, že si zvolený český prezident Petr Pavel telefonoval s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, napsala dnes agentura Reuters. Pavel podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny, což podle Pekingu uváděl v době volební kampaně.

Přečíst článek
Nově zvolený český prezident Pavel telefonoval s prezidentkou Tchaj-wanu.

Pavel si telefonoval s prezidentkou Tchaj-wanu, Čína se ohradila

Nově zvolený prezident Petr Pavel v telefonátu ujistil tchajwanskou prezidentku Cchaj Jing-wen, že Tchaj-wan a Česká republika sdílí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat partnerství. Řekl jí také, že doufá, že budou mít možnost se setkat osobně. Čínské ministerstvo zahraničí dříve uvedlo, že kvůli chystanému hovoru je v kontaktu s Prahou.

Přečíst článek
Warren Buffett

Sázka na čipy. Buffett zcela výjimečně investoval miliardy do technologické firmy

Americká investiční společnost Berkshire Hathaway koupila za více než 4,1 miliardy dolarů (96 miliard korun) podíl v tchajwanském výrobci čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na sdělení firmy pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Konglomerát investora a miliardáře Warrena Buffetta jen zřídka nakupuje cenné papíry technologických firem.

Přečíst článek
Čína před zahájením sjezdu Komunistické strany

Čína připustila útok na Tchaj-wan. Cíl je sjednocení za jakoukoli cenu

Již v neděli propukne sjezd vládnou Komunistické strany Číny. Očekává se, že dosavadní prezident Si Ťin-Pching zůstane u moci.

Přečíst článek
Továrna spotřební elektroniky v Šen-čenu - ilustrační snímek

Technologická éra „Made in China“ uvadá. Apple a spol. se přesouvají do Vietnamu a Indie

V nadcházejících týdnech Apple a Google představí nejnovější generaci svých smartphonů a zdůrazní novinky oproti předchozím modelům. Ale jedné z nejvýznamnějších změn si spotřebitelé zřejmě ani nevšimnou – z mnohých z těchto telefonů zmizí nápis „Made in China“ nebo chcete-li „Made in PRC“. Technologičtí giganti včetně Amazonu či Foxconnu pomalu a jistě přesouvají výrobu do jiných asijských zemí. Nejvíce z toho zatím těží Vietnam, ale také Indie, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek
Pětičlenná delegace amerického Kongresu, vedená senátorem Edem Markeym (na snímku) se sešla s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Američtí kongresmani na Tchaj-wanu popudili Čínu. Pohrozila armádou

Návštěva členů amerického Kongresu na Tchaj-wanu narušuje suverenitu a územní celistvost Číny, uvedlo dnes čínské ministerstvo obrany. Ministerstvo zároveň pohrozilo tvrdou reakcí na vměšování do vnitřních záležitostí Číny. Američtí kongresmani na ostrov, který Peking považuje za svou provincii, přicestovali v neděli a dnes se sešli s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. A odpoledne místního času (dopoledne SELČ) ostrov opustili.

Přečíst článek
Reklama

News box

Návrh dohody o příměří 📜  schválený palestinským hnutím Hamás neplní izraelské požadavky , ale Izrael bude pokračovat v jednáních, řekl podle agentury Reuters premiér Benjamin Netanjahu . Jeho válečný kabinet mezitím jednohlasně podporoval pokračování vojenských operací v Rafáhu na jihu Pásma Gazy.  Číst více
Dohodu o příměří, jejíž přijetí oznámilo palestinské hnutí Hamás, navrhl Egypt a obsahuje podmínky, s nimiž Izrael nesouhlasil, uvedl s odvoláním na nejmenované izraelské představitele server The Times of Israel. 
Palestinské hnutí Hamás přistoupilo na návrh dohody o příměří s Izraelem, informují agentury s odvoláním na prohlášení vůdce hnutí Ismaíla Haníji. Podle katarské televize Al-Džazíra a dalších médií jde o návrh dohody 📃 předložený Egyptem a Katarem.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl americkému prezidentovi Joeu Bidenovi, že zajistí, aby přes hraniční přechod Kerem Šalom mohla proudit humanitární pomoc pro Palestince v Pásmu Gazy. Uvedl to Bílý dům po dnešním hovoru 📞 mezi oběma politiky.
Ve Špindlerově Mlýně ⛰ jde do finále prodej hotelu Harmony Club, který vlastní bývalý šéf Chemapol Group Václav Junek. O hotel má zájem investor Tomáš Otruba, napsal Deník N s odvoláním na mluvčího Otrubovy společnosti Daniela Mádra. 
Mediální společnost Trump Media & Technology Group (TMTG), jejímž většinovým majitelem je bývalý americký prezident Donald Trump, ❌ ukončila spolupráci s auditorskou firmou BF Borgers, kterou v pátek americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) obvinila z rozsáhlého podvodu. 
Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dnes nechal předvolat do Černínského paláce ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského kvůli kybernetickým útokům 💻 na české instituce a kritickou infrastrukturu. Informace Blesk.cz potvrdil mluvčí ministerstva Daniel Drake. Ke stejnému kroku minulý týden přistoupilo Německo. Číst více
Evropská komise schválila prodej americké společnosti U.S. Steel  japonské Nippon Steel za 14,9 miliardy dolarů (zhruba 345 miliard korun). Komise uvedla, že obchod navzdory politickým tlakům ve Spojených státech nenarušuje hospodářskou soutěž.
Generálním ředitelem americké pobočky skupiny Czechoslovak Group (CSG) se stal bývalý důstojník americké armády Paul Lemke. Průmyslově-technologickému holdingu Michala Strnada má pomoci v růstu na americkém trhu a rozvoji obchodních vztahů s tamními klíčovými obchodními partnery.  Číst více
Pražský městský soud 👨‍⚖️ se začal zabývat žalobou Agrofertu ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše (ANO), kterou holding podal na hnutí STAN a jeho předsedu a ministra vnitra Víta Rakušana. Agrofert požaduje, aby STAN a Rakušan odstranili ze svých stránek a sítě X příspěvky, kde se podle něj snaží vyvolat dojem, že holding protiprávně odposlouchává hovory třetích osob. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme