Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

software - informace o tématu

Kráva

Wellfare zvířat dostává nový rozměr. Díky počítačovému vidění a umělé inteligenci

Tohle by nevymyslel ani George Orwell. I když byl blízko. Stačilo by propojit děj z jeho dvou románů - Farma zvířat a 1984. Ve světě se totiž rodí systém rozpoznávání „tváří“ dobytčat, který by - na rozdíl od příběhů popsaných ve zmíněných antiutopických dílech - mohl být ku prospěchu společnosti, nebo alespoň přispět k wellbeingu chovaných zvířat.

Přečíst článek

Meme investoři z Redditu opět nasazují proti profesionálům. Udržují při životě poskytovatele služeb pro call centra

Přečíst článek
Paul Allen, spoluzakladatel Microsoftu

Aukce sbírky spoluzakladatele Microsoftu Paula Allena zřejmě prolomí rekordy

Sbírka uměleckých děl zesnulého spoluzakladatele společnosti Microsoft Paula Allena půjde v listopadu v New Yorku do dražby. Aukční síň Christie’s očekává více než miliardu dolarů (asi 24,7 miliardy korun), což by byl absolutní rekord, uvedla agentura AFP s odvoláním na aukční síň.

Přečíst článek
Avast

Spojení Nortonu a Avastu povolil britský antimonopolní úřad. Akcie české firmy letí vzhůru

Britský antimonopolní úřad (CMA) předběžně schválil koupi české antivirové společnosti Avast americkou softwarovou firmou NortonLifeLock za 8,6 miliardy dolarů (208,6 miliardy korun). Konečné rozhodnutí úřad vydá 8. září. Akcie české společnosti reagovaly na zprávu prudkým růstem, přidávají přes 40 procent.

Přečíst článek
Bývalý šéf Disney Bob Iger investuje do australské softwarové firmy Canva.

Legendární exšéf Disney Iger koupil podíl v miliardové grafické společnosti Canva. A bude jim radit

Od prosincového odchodu z představenstva společnosti Disney Bob Iger několikrát investoval do firem včetně doručovací společnosti GoPuff a výrobce hraček Funko. Nyní získal podíl v australské společnosti zaměřené na webdesign a vizuální komunikaci Canva. Hodnotu investice nezveřejnil, ale cena firmy se odhaduje na 40 miliard dolarů (asi 922 miliard korun), uvedl server CNBC.

Přečíst článek
Broadcom

Druhá největší akvizice roku. Broadcom převezme poskytovatele cloudových služeb VMware

Americký výrobce mikročipů Broadcom koupí poskytovatele cloudových služeb VMware. Cena? 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun). Akvizice má posílit aktivity Broadcomu v oblasti podnikového softwaru, uvedly firmy ve společném prohlášení. Jde o druhou největší akvizici v letošním roce. V čele se drží Microsoft s akvizicí tvůrce herního hitu Call of Duty.

Přečíst článek
Chris Baddeley

Expanzi a obchod společnosti Manta v USA povede Chris Baddeley

Česko-americká softwarová společnost Manta, která vyvíjí nástroj pro mapování datových toků v IT prostředí velkých firem, jmenovala novým viceprezidentem obchodu Chrise Baddeleyho. Ten bude mít na starosti zejména expanzi v USA. Baddeley přichází ze společnosti Cloudera.

Přečíst článek
Avast

Avast loni zvýšil zisk. A oznámil fúzi s Američany

Rok 2021 je už navždy pro spoluzakladatele Avastu Eduarda Kučeru a Pavla Baudiše rokem jejich největšího byznysového dealu. Plácli si s Američany na jeho prodeji. Ale byl to úspěšný rok i co se výsledků firmy týče. Avast oznámil, že jeho provozní zisk překročil půl miliardy dolarů.

Přečíst článek
Karel Komárek

Komárek rozšiřuje svůj IT byznys. Přikoupil polskou Clearcode

Společnost Aricoma z investiční skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka koupila polskou softwarovou firmu Clearcode. Cenu transakce strany nezveřejnily. Clearcode se zabývá vývojem platforem pro internetovou reklamu a marketing na zakázku.

Přečíst článek
Oracle

Oracle koupí firmu Cerner za 28 miliard dolarů. Jde o jeho dosud největší akvizici

Firma Oracle, která je světovým výrobcem podnikového softwaru, uskuteční dosud největší akvizici ve své historii. Koupí firmu Cerner, která se zabývá elektronickými lékařskými záznamy. Cena je astronomická - 28,3 miliardy dolarů (asi 633 miliard korun).

Přečíst článek
Poskytovatel videohovorů Zoom Video Communications koupí provozovatele cloudových call center Five9.

Zoom nyní boří rekordy, vyhlídky ale tak nadějné nejsou

Tržby poskytovatele videokonferenčních služeb Zoom Video Communications ve druhém čtvrtletí finančního roku 2022 poprvé překonaly jednu miliardu dolarů.

Přečíst článek
Adobe Photoshop

Programy Adobe obohatí funkce pro snazší workflow. Díky spojení s Frame.io

Americká společnost Adobe koupí za 1,27 miliardy dolarů (27,7 miliardy korun) cloudovou platformu Frame.io. Ta umožňuje editorům videí a dalším účastníkům projektů pracovat ve skupinách pomocí komentářů, anotací či žádostí o schválení, píše agentura Reuters.

Přečíst článek
Reklama

News box

Francie a Německo dnes podepsaly memorandum o 🤝 společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Miistři zahraničí Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.
Soud na ruském Dálném východě odsoudil podnikatele 👨 Olega Kana, známého jako krabí král, k 17letému vězení za objednání vraždy konkurenta. Informovala o tom list Kommersant, podle kterého byl Kan souzen v nepřítomnosti. Před ruskou spravedlností se skrývá na neznámém místě v cizině, přičemž kolují zvěsti, že zemřel v Británii.
Britská těžební společnost Anglo American  odmítla nabídku na převzetí, kterou jí předložil australský rival BHP Group. Firma uvedla, že částka 31,1 miliardy liber (zhruba 912 miliard korun), kterou BHP nabízí, ji výrazně podhodnocuje. Nebere ani v potaz potenciál, který má podnikání firmy do budoucna, uvedl podnik ve zprávě určeném regulačním orgánům. Spojením by vznikl největší producent mědi na světě.
Největší ruská banka Sberbank v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 11,3 procenta na 397,4 miliardy rublů (téměř 101 miliard korun). Banka současně v dnešním oznámení výrazně zvýšila prognózu růstu úvěrů pro drobné zákazníky na letošní rok.

Antimonopolní úřad povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti 🍏 Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl úřad.

Čínská společnost ByteDance navzdory tlaku ze Spojených států nemá v úmyslu prodat svoji videoaplikaci TikTok. Spojené státy přijaly zákon, který firmu k takovému postupu nutí, jinak bude v Americe TikTok zakázán. Uvedl to server zpravodajské televize BBC. Odvolává se na oznámení firmy na jejím oficiálním účtu na sociální síti Toutiao, kterou ByteDance vlastní. Číst více
Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme