Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Saúdská Arábie - informace o tématu

Valíd Bin Talál

Saúdský princ pobouřil Západ. Miliardy nalil do ruských energetických gigantů

Saúdskoarabská investiční společnost Kingdom Holding, kterou kontroluje saúdský princ Valíd bin Talál, v únoru a v březnu v tichosti investovala přes půl miliardy dolarů (více než 12 miliard korun) do předních ruských energetických firem Gazprom, Rosněfť a Lukoil. Vyplývá to podle agentury Reuters ze zpráv pro regulační úřady.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Biden u Saúdů nepochodil, hrozí další zdražování ropy

Přečíst článek
Ropa, ilustrační foto

Saúdové zvýší těžbu ropy, pokud by její cena měla pod tíhou ruských sankcí výrazně růst

Přečíst článek
Londýn

Ruští oligarchové možná mají v Londýně utrum, jiní boháči tam ale přijdou

Londongrad či Moskva nad Temží, to jsou přezdívky, které si britská metropole vysloužila pro svou otevřenou náruč vůči ruskému kapitálu. Tomu je, zdá se, po třiceti letech konec. Londongrad padl, píše Bloomberg. Ač se z něj ale vypaří ruské bohatství, petrodolary odjinud tam stejně potečou proudem.

Přečíst článek
Profesor Jaroslav Doležel při praktické výuce v Saúdské Arábii

Čeští genetici šlechtí v Saúdské Arábii superodolné plodiny. Využití najdou i u nás

Je tam extrémní horko, extrémní sucho a ještě k tomu půda zasolená mořskou vodou. Saúdská Arábie je místem, kde čeští výzkumníci mohou zkoumat plodiny, které ve vyhrocených podmínkách přežijí a ještě dají úrodu. Poznatky se, bohužel, mohou kvůli změně klimatu hodit i u nás.

Přečíst článek
Ropa, ilustrační foto

Biden a spojenci šponují „ropnou válku“ se Saúdy a Rusy. Těžit z toho mohou čeští řidiči

Americký prezident Joe Biden v úterý rozhodl, že Spojené státy počínaje prosincem uvolní 50 milionů barelů ropy ze svých strategických rezerv. Jedná se součást mezinárodně koordinovaného kroku, k němuž se připojí další země, které jsou klíčovými světovými dovozci ropy, a to Čína, Indie, Japonsko, Jižní Korea a Británie.

Přečíst článek

Saúdové na Expu fascinují. Žádný zábavní park, ale rovnou celé město

Druhý největší pavilon na letošním veletrhu Expo 2020 patří Saúdské Arábii. A fascinuje nejen svojí monstrózností. Návštěvníky pohltí pohledem na budoucnost arabského království, které se snaží zbavit ekonomické závislosti na těžbě ropy. Sází přitom na turismus a zábavu.

Přečíst článek
Osm let a sedm miliard dolarů (téměř 155 miliard korun). Tak dlouho trvaly a tolik stály přípravy na právě probíhající výstavu Expo v Dubaji, kterou od začátku října navštívily už tři milióny lidí.

Reportáž: Dubaj je kvůli Expu přecpaná. Čtvrť už jí zůstane

Osm let a sedm miliard dolarů (téměř 155 miliard korun). Tak dlouho trvaly a tolik stály přípravy na právě probíhající výstavu Expo v Dubaji, kterou od začátku října navštívily už tři milióny lidí.

Přečíst článek
Mohammed bin Salman

Saúdská Arábie změnila postoj. Do roku 2060 chce být uhlíkově neutrální

Saúdská Arábie otočila. Při zahájení sobotní klimatické konference v Rijádu se zavázala do roku 2060 dosáhnout uhlíkové neutrality. Dosud investice do fosilních paliv vytrvale kritizovala a rovněž obviňovala ekologické aktivisty z prudkého nárůstu cen energií.

Přečíst článek
Tankování benzinu u čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Ropní těžaři ukončili hádky. Potěší to i české řidiče

Členové kartelu OPEC a jejich spojenci z řad tradičních těžařů v čele s Ruskem se včera dohodli na postupném koordinovaném navyšování těžby. Čeští řidiči se tak dočkají zastavení citelného nárůstu cen pohonných hmot z posledních týdnů, ba jejich zlevnění.

Přečíst článek
ropná plošina

Konec ropného patu. Arabské země se dohodly na nových limitech těžby

Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty (SAE) se dohodly na kompromisu ve sporu o výši těžby ropy. SAE tak budou moci těžit více. Ceny ropy reagují poklesem.

Přečíst článek
Reklama

News box

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber čelí v Británii žalobě ze strany tradičních londýnských taxikářů, která by ho mohla stát více než 250 milionů liber (přes 7️⃣ miliard korun). Informuji o tom server BBC a list Financial Times.
Ukrajinské drony v noci na dnešek poškodily ⚡ energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské oblasti, uvedl na telegramu tamní gubernátor Andrej Klyčkov. Útok bezpilotních letounů z Ukrajiny, která se od února 2022 brání ruské invazi, na energetické zařízení dnes oznámil i šéf nedaleké Smolenské oblasti Vasilij Anochin. Kyjev jejich prohlášení nekomentoval.
Nejméně 36 lidí zahynulo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila část 🛣️ dálnice. Dalších 30 lidí je zraněných. S odkazem na čínské úřady o tom dnes informovala agentura AP. Předchozí bilance hovořila o 24 mrtvých.
Nejméně 1️⃣3️⃣ zraněných si dnes v Oděse na jihu Ukrajiny vyžádal ruský útok podniknutý balistickou raketou. Úder také na místě vyvolal rozsáhlý požár, uvedla agentura Reuters s odkazem na šéfa správy Oděské oblasti Oleha Kipera.
Spojené státy dnes obvinily Rusko z porušování 📜 úmluvy o chemických zbraních. Podle Washingtonu Rusové proti ukrajinským vojákům nasadili dusivou látku chlorpikrin i chemické prostředky k potlačování nepokojů, informovala agentura Reuters.
Reklama
Reklama
Doporučujeme