Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

politika - informace o tématu

Slovenský premiér Robert Fico

Fico vyzval šéfa ústavního soudu k rezignaci. Nelíbí se mu, že zohlednil „nepřátelská média“

Slovenský premiér Robert Fico vyzval šéfa ústavního soudu Ivan Fiačana k rezignaci. Důvodem má být, že soud podle Fica o svém rozhodnutí pozastavit části změn v trestním právu minulý týden nejprve informoval „nepřátelská médiač“ a nikoliv účastníky řízení. Ústavní soud uvedl, že Fiačan se k rozhodnutí soudu v případu vyjádří ve středu na tiskové konferenci. Fico také oznámil, že vláda připraví návrh dílčích změn trestního zákoníku, které by podle něj ústavní soud nemusel zpochybnit. Opozice kritizovala premiéra za jeho výroky.

Přečíst článek

Čínské plány. Země zvýší výdaje na obranu, sjednocení s Tchaj-wanem už nemá být mírové

Přečíst článek
Polský ministr zahraničí Radosław Sikorski

Karel Pučelík: Inspirace pro Česko? Nová tvář polské diplomacie zastiňuje západní lídry

Přečíst článek
Slovenský premiér Robert Fico

Nové pořádky na Slovensku. Novináři čelí vzrůstajícímu tlaku a kritice od vládní koalice

Některá slovenská média a novináři čelí tlaku vládní koalice premiéra Roberta Fica, který jim odmítá odpovídat na dotazy nebo zpochybňuje jejich objektivnost. Mladí politici Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) také podali trestní oznámení na novináře Martina Milana Šimečku, který je otcem lídra opozice Michala Šimečky.

Přečíst článek
Šéf Občanské koalice a polský premiér z let 2007 až 2014 Donald Tusk

Poláci už se těší na balík. Eurokomisaři jim odblokovali biliony

Evropská komise Polsku formálně uvolnila zhruba 137 miliard eur (téměř 3,5 bilionu korun), které blokovala kvůli pochybnostem ohledně právního státu v zemi. Komise v uplynulých letech, kdy ve Varšavě vládla národněkonzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS), výplatu peněz z některých fondů pro Polsko zmrazila kvůli podkopávání nezávislosti justice.

Přečíst článek
Slovenský premiér Robert Fico a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán

Proč Fico a Orbán nechtějí podporovat Ukrajinu? Bez války by měli problémy

Postoje premiérů Maďarska a Slovenska vůči Ukrajině nesvědčí jen o jejich proruské orientaci. Využívají strachu z války, protože jim to umožňuje udržet se u moci, bez které by je čekaly problémy, píše polský list Gazeta Wyborcza.

Přečíst článek
Donald Trump

Problém pro Trumpa. Soud v Illinois ho vyloučil z republikánských primárek

Soudkyně z Illinois rozhodla o vyloučení amerického exprezidenta Donalda Trumpa z republikánských primárek v tomto státě. Informovala o tom agentura AP, podle které je verdikt pozastavený do pátku, aby soud umožnil odvolání.

Přečíst článek
Z britského vicepremiéra „ministrem zahraničí“ Facebooku. Jak vypadá neveřejná tvář Mety?

Z britského vicepremiéra „ministrem zahraničí“ Facebooku. Jak vypadá neveřejná tvář Mety?

Jak vypadá práce nejvýše postavených lidí v mateřské společnosti Facebooku? Britský novinář se podíval na působení bývalého britského vicepremiéra, kterého nazval „Machiavellim firmy Meta“.

Přečíst článek
Šéf ANO Andrej Babiš

Babiš: S Green Dealem jsem nesouhlasil, jsou to lži

Prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala (ODS) by měli podle předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše v Praze zorganizovat mírovou konferenci o Ukrajině, která více než dva roky čelí ruské agresi. Babiš svou výzvu navrhl projednat na letošní poslední únorové schůzi Sněmovny. Dolní parlamentní komora jeho požadavek nevyslyšela.

Přečíst článek
Orlov si má odpykat 2,5 roku za kritiku ruského vedení kvůli válce

Rusové uklidili do vězení dalšího odpůrce režimu a války na Ukrajině

Moskevský soud odsoudil ke 2,5 roku vězení známého ochránce lidských práv Olega Orlova, který kritizoval ruské vedení za válku proti Ukrajině. Odsouzen byl za opakovanou „diskreditaci armády“, uvedla média. Přímo ze soudní síně byl odveden do vězení.

Přečíst článek
Navalnyj měl být součástí výměny vězňů

Smrt místo svobody. Navalnyj měl být součástí výměny vězňů z USA

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj, který podle úřední zprávy 16. února zemřel v trestanecké kolonii za polárním kruhem, byl blízko propuštění v rámci výměny vězňů mezi Moskvou a Washingtonem. Uvedly to podle ruskojazyčného serveru BBC Navalného mluvčí Kira Jarmyšová a spolupracovnice Marija Pevčichová, podle které měly Spojené státy opozičníka a dva americké občany vyměnit za Vadima Krasikova. Ten si v Německu odpykává doživotí za vraždu.

Přečíst článek
Podporu Ukrajině proti ruské agresi přišly v Česku vyjádřit tisícovky lidí

„Zastavte Putina, zastavte válku“. Do ulic v Česku vyšly na podporu Ukrajiny tisíce lidí

Tisícovky lidí v Česku v den druhého výročí ruské agrese na Ukrajinu přišly vyjádřit solidaritu s obránci této východoevropské země. Zároveň vyzvali svět k její větší podpoře.

Přečíst článek
Ruské úřady předaly tělo ruského opozičního představitele Alexeje Navalného

Ruské úřady vydaly tělo Navalného. Režim se obává veřejného pohřbu

Ruské úřady předaly tělo ruského opozičního představitele Alexeje Navalného jeho matce Ljudmile Navalné. Podle serveru Meduza to oznámila Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Předák ruské opozice podle tvrzení vězeňské správy zemřel ve vězeňském zařízení už v pátek 16. února. Rodina se od té doby domáhala jeho těla, aby ho mohla pohřbít. Dnes k vydání znovu důrazně vyzvala Navalného manželka Julija.

Přečíst článek
Reklama

News box

Britský král Karel III. 👑 se začátkem června ve Francii zúčastní oslav 80. výročí vylodění v Normandii. Oznámil to Buckinghamský palác. Půjde o první cestu britského monarchy do zahraničí poté, co oznámil, že má rakovinu. Očekává se, že na oslavy jednoho ze zlomových momentů druhé světové války přicestuje i americký prezident Joe Biden.
Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska v prvním čtvrtletí 📈 vzrostl meziročně o 5,4 procenta. Tempo růstu zrychlilo z 4,9 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Ekonomiku podpořily vojenské výdaje a příznivý vývoj cen na ropy, vyplývá z předběžného odhadu, který dnes zveřejnil ruský statistický úřad Rosstat. 
Slovenská skupina Tatry mountain resorts (TMR), která provozuje lyžařské areály a dalších atrakce ve střední Evropě včetně České republiky, vydá nové akcie. Díky nim by mohla získat nový kapitál až za 1️⃣2️⃣0️⃣ milionů eur (tři miliardy korun). 
Soud v Petrohradě dnes nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 4️⃣6️⃣3️⃣​​​​​​​ milionů eur (11,4 miliardy korun). Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Soud rozhodl v arbitrážním sporu, ve kterém figuruje jedna z dceřiných společnosti ruské plynárenské skupiny Gazprom. Italská banka rozhodnutí zatím nekomentovala.
Čeští zemědělci  odvolali protest, který se měl konat příští týden ve středu. Chtějí tak uklidnit situaci a snížit riziko, že by se při protestu mohlo něco stát. Nový termín protestní akce zatím nestanovili, řekl ČTK prezident Agrární komory Jan Doležal. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) rozhodnutí ocenil, považuje ho za logické a odpovědné.
Pražská burza v týdnu podruhé v řadě 📈 posílila. V uplynulém týdnu stoupl index PX o 0,7 procenta na 1561,4 bodu. Nejvíce rostly akcie výrobce nápojů Kofola, největší oslabení zaznamenaly akcie Pilulky. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX stoupl o dvě procenta.
Německá automobilka Volkswagen  ukončila rozhovory s francouzským konkurentem Renault o společném vývoji levné elektrické verze modelu Renault Twingo. Informovala o tom dnes agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací. 
Arbitrážní soud v Petrohradě  zakázal slovenské společnosti Západoslovenská energetika (ZSE) pokračovat v řízení s ruskou plynárenskou firmou Gazprom Export u mezinárodního arbitrážního soudu v Ženevě. Informovala o tom dnes ruská tisková agentura TASS. Soud tak vyhověl žádosti společnosti Gazprom Export, která je exportní divizí ruské státní plynárenské firmy Gazprom.
Evropská unie uvalila sankce na čtyři 💻 mediální subjekty, které podle ní šíří ruskou propagandu. Jde o platformu Voice of Europe, kterou zařadila na národní sankční seznam už koncem března i česká vláda. Sankce se týkají také ruské mediální platformy RIA Novosti a ruských listů Izvestija a Rossijskaja Gazeta. 
Poradce maďarského premiéra Viktora Orbána dnes vyzval země Evropské unie, aby se  inspirovaly Gruzií, jejíž parlament v úterý navzdory masovým protestům přijal kontroverzní zákon o zahraničních agentech. Balázs Orbán, který je politickým ředitelem v úřadu maďarského premiéra, to napsal na síti X.
Reklama
Reklama
Doporučujeme