Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

obilí - informace o tématu

pekař, ilustrační foto

Obilí bude letos dostatek. Mouka a pečivo bude přesto zdražovat

První odhad letošní sklizně, s nímž ČSÚ přišel, je poměrně povzbudivý. Sklizeň základních obilovin by měla být na úrovni loňského, poměrně úspěšného roku a měla by převyšovat pětiletý průměr.

Přečíst článek
Kombajn, ilustrační foto

Jídlo jako zbraň. Rusko blokuje vývoz pšenice z Ukrajiny a samo na obilí vydělává miliardy

Alespoň na jedné frontě, té potravinářské, si může Rusko připadat jako vítěz. V rámci invaze na Ukrajinu zablokoval Kreml ukrajinské přístavy, a tím i značnou část vývozu ukrajinského obilí do světa. Rusko tak nyní vesele prodává své obilí v zahraničí za vyšší ceny, a jen za dobu invaze vydělalo téměř dvě miliardy dolarů navíc, uvedl server Bloomberg.

Přečíst článek
Trh s kuřaty v Malajsii

Malajsie zakázala vývoz kuřat. Potravinový nacionalismus prohloubí krizi, varují odborníci

Po Indii a Indonésii přichází další země, která kvůli ochraně domácích spotřebitelů zakazuje export. Tentokrát jde o Malajsii, která přestane vyvážet do okolních států kuřata, upozornil server BBC.

Přečíst článek
Ilustrační foto

Pomoc i obchodní příležitost. Český vlak dovezl z Ukrajiny vlak kukuřice pro Egypt

Český státní železniční nákladní dopravce ČD Cargo odvezl první vlak s kukuřicí z Ukrajiny do německého přístavu Brake. Odtud zásilka zamíří lodí do Egypta. Ukrajina nemůže kvůli ruské invazi vyvážet obilí po moři. Podle OSN kvůli tomu hrozí nedostatek potravin v chudých zemích. Informaci přinesl server Zdopravy.cz.

Přečíst článek
Oděsa, nákladní loď s obilím

Válka na Ukrajině plodí světový hlad. Viníkem je pouze a jen Putin

Ruský prezident Vladimir Putin je kvůli své invazi na Ukrajinu zodpovědný za narůstající hlad lidí po celém světě, píše list The Washington Post (WP).

Přečíst článek

Putinova válka vyhladoví svět. Nejhůř dopadnou země Afriky a Asie

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu hrozí světu největší hladomor od druhé světové války. Na úvod dvoudenního zasedání ministrů pro rozvoj ze zemí skupiny velkých světových ekonomik G7 to prohlásila německá ministryně pro rozvoj Svenja Schulzeová. Je proto podle ní nezbytné vytvořit mezinárodní alianci pro potravinovou bezpečnost.

Přečíst článek
sklizeň (ilustrační foto)

Štěpán Křeček: Ceny zemědělských výrobců rostou nejrychleji od roku 1992, ještě nejsou na vrcholu

Inflační spirála se dál prudce rozjíždí. Skokový růst cen výrobců předznamenává, že spotřebitelské ceny budou nadále dynamicky růst. Bohužel se stále nacházíme před dosažením vrcholu a další měsíce budou ve znamení ještě vyšší inflace.

Přečíst článek

Smutný rekord. Po indickém zákazu vývozu z minulého týdne opět stoupla cena pšenice

Cena pšenice na mezinárodním trhu po indickém zákazu vývozu prudce roste. Na burze v Chicagu stoupla o 5,9 procenta a je nejvýše za dva měsíce.

Přečíst článek
Indie, druhý největší producent pšenice na světě, zakázala její vývoz

Indie, druhý největší producent pšenice na světě, zakázala její vývoz. Obchodníci jsou v šoku

Indie, která je druhým největším producentem pšenice na světě, zakázala s okamžitou platností vývoz této komodity do zahraničí. Informovala o tom agentura Reuters. Důvodem jsou rychle rostoucí ceny na domácím trhu. Vláda bude ale moci udělit ze zákazu výjimky. Analytici se obávají dalšího růstu cen pšenice na mezinárodních trzích poté, co omezení vývozu hrozí kvůli válce i v případě dalších dvou velkých světových dodavatelů – Ruska a Ukrajiny.

Přečíst článek
Pšenice, ilustrační foto

Válka neválka, ruská pšenice jde na dračku stejně jako před invazí. A Putin to ví

Světová chuť na ruskou pšenici zůstává i přes invazi Kremlu na Ukrajinu silná. Navzdory tlakům vyplývajícím z důsledků války, protiruských sankcí a reakcí Moskvy obchodníci s pšenicí nadále exportují velké množství ruského obilí, po kterém je ve světě vysoká poptávka. A nic nenasvědčuje tomu, že by vývoz brzy klesl, napsala agentura Bloomberg. Ostatně i prezident Vladimir Putin ve čtvrtek uvedl, že očekává rekordní sklizeň pšenice a růst vývozu.

Přečíst článek
pole na Ukrajině, setí

Ukrajina osela o pětinu méně hektarů pole než loni. Očekává problémy s vývozem úrody kvůli válce

Ukrajina zatím osela jarními plodinami sedm milionů hektarů, což je o 25 až 30 procent méně než loni. Informoval o tom ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj. Země podle něj navzdory ruské invazi v dubnu vyvezla více než jeden milion tun obilí. Ukrajina byla v loňském roce čtvrtým největším světovým vývozcem kukuřice a šestým největším vývozcem pšenice.

Přečíst článek
Reklama

News box

U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme