Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

měnová politika - informace o tématu

Petr Krčil, odborník na měny

Petr Krčil: Řeči o padající koruně jsou projevem zoufalství spekulativního kapitálu

Japonská investiční banka Nomura vydala zprávu, že České republice, Maďarsku a Rumunsku hrozí v příštím roce měnová krize, a to kvůli rostoucím rozpočtovým a vnějším problémům. Je na tom koruna skutečně tak špatně? „Je to úplný nesmysl. Naše nezaměstnanost je pod učebnicovou přirozenou mírou. Dokud se u nás bude vyrábět, koruna neoslabí, právě naopak,“ myslí si přední tuzemský odborník na měny Petr Krčil z Art of Finance. 

Přečíst článek

Inflace v USA už je pod kontrolou. Akcie by už příští rok mohly růst o 30 procent, říká vlivný investor

Přečíst článek
Brotánie, Tower bridge

Centrální banky způsobí recesi, míní ekonomové. Je to cíl, ne chyba

Hned několik významných centrálních bank v tomto týdnu zvýší úrokové sazby. Opět. A nejspíš znovu prudce. Aktuální zvyšování sazeb přitom snižuje růst jednotlivých ekonomik a podle řady ekonomů se tak již nelze vyhnout recesi. To však není chyba, ale vlastnost, míní centrální bankéři. Snaží se totiž z finančního světa odsát část peněz, které způsobují aktuální inflaci. 

Přečíst článek
Jerome Powell, předseda Federálního rezervního systému USA

Šéf Fedu Powell: Historie hovoří proti zbrklému rozvolnění měnové politiky

V napjatě očekávané řeči na zasedání amerických centrálních bankéřů v Jackson Hole šéf Fedu Jerome Powell potvrdil spekulace, že americká centrální banka bude nadále utahovat měnovou politiku. „Centrální banky na sebe musí vzít zodpovědnost, že vrátí měnovou stabilitu,“ uvedl Powell. Akcie na Powellovu jestřábí rétoriku reagovaly mírným poklesem.

Přečíst článek
Čína, ilustrační foto

Oživení čínské ekonomiky ztrácí na síle kvůli uzávěrám i bojkotu hypoték. Centrální banka přispěchala na pomoc

Čínská centrální banka v pondělí překvapivě snížila některé důležité úrokové sazby, aby oživila poptávku, protože nejnovější statistické údaje ukázaly, že ekonomika v červenci překvapivě zpomalila. Aktivitu v továrnách a maloobchodě utlumila politika nulové tolerance nemoci covid-19 a realitní krize, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
ČNB

Guvernér Michl drží, co slíbil. ČNB sazby nezvedla, odhad inflace ale ano

Česká národní banka podle očekávání ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. V novém týmu kolem nového guvernéra Aleše Michla se nenašla dostatečná podpora pro zpřísňování měnové politiky. Pro zvýšení sazeb podle Michla hlasovali dva ze sedmi členů bankovní rady. ČNB také zlepšila odhad vývoje ekonomiky, pro letošní rok čeká její růst o 2,3 procenta, a zvýšila odhad inflace. Ta by letos měla podle bankéřů vystoupat na průměrných 16,5 procenta.

Přečíst článek
Raiffeisenbank

Raiffeisenbank vydělala za pololetí tři miliardy. Víc než jindy za celý rok

Raiffeisenbank v ČR v prvním pololetí letošního roku meziročně stoupl čistý zisk o 78,4 procenta na 3,01 miliardy korun. Banka uvedla, že její aktiva vzrostla o 15,5 procenta na 593 miliard korun. Zisky letos výrazně rostou také ostatním velkým bankám.

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman jmenoval 8. června 2022 členy bankovní rady České národní banky.

Lukáš Kovanda: ČNB v srpnu sazby nezvedne. Na podzim ji k tomu ale dotlačí inflace

Příští týden ve čtvrtek zasedá bankovní rada České národní banky k měnově-politickému jednání vůbec poprvé ve svém novém složení. Předpokládáme, že se v jejím rámci nakonec nenajde dostatečná podpora pro zvýšení základní sazby ani o 0,25 procentního bodu. Nově jmenovaní bankovní radní totiž zastávají spíše zdrženlivý postoj k dalšímu zpřísnění měnové politiky.

Přečíst článek
Christine Lagarde, šéfka Evropské centrální banky

Dominik Rusinko: Konec éry záporných sazeb. ECB růstem o 0,5 procenta překvapila

Navzdory očekávání trhů a předchozí komunikaci zdůrazňující postupnost a uměřenost svých kroků se Rada guvernérů rozhodla zahájit cyklus normalizace sazeb razantnějším růstem o 50 bazických bodů. V eurozóně tak končí éra záporných úrokových sazeb, když se depozitní sazba dostala na nula procent, komentuje rozhodnutí ECB analytik ČSOB Dominik Rusinko.

Přečíst článek
zlato, zlaté slitky

Zlato je na více než ročním minimu. Další ochromující úder mu uštědří ECB

Cena zlata ve čtvrtek na světových trzích klesla nejníže od loňského března. Kolem poledne kov ztrácel zhruba 0,8 procenta a jeho cena se pohybovala kolem 1682 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Investoři čekají, zda a o kolik dnes Evropská centrální banka (ECB) zvýší základní úrokové sazby. Vyhlídka na zdražování peněz ze strany velkých centrálních bank totiž snižuje atraktivitu zlata, které žádné úroky nenese.

Přečíst článek
Aleš Michl

Lukáš Kovanda: Nová ČNB zatím bojuje s inflací přes kurz. Týdně pálí stamiliardy rezerv

Z nových čísel k inflaci v ČR je zřejmé, že Česká národní banka bude muset nakonec i v novém složení bankovní rady přikročit k razantnímu navýšení své základní úrokové sazby, která tak letos vystoupá z nynější úrovně sedmi procent minimálně k úrovni osmi procent, ba dokonce nad ni. Je však možné, že bankovní rada si na svém prvním zasedání v novém složení dá se zvyšováním sazeb „pauzu“, jak při jmenování naznačoval nový guvernér Aleš Michl. Razance inflace však centrální banku nakonec donutí kapitulovat a sazby dále zvyšovat.

Přečíst článek
Walmart

Americká inflace ještě zrychlila na 9,1 procenta, je nejvýš za posledních 40 let

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v USA v červnu nečekaně zrychlilo na 9,1 procenta z květnových 8,6 procenta. Míra inflace se tak nachází na nejvyšší úrovni od listopadu 1981, uvedlo americké ministerstvo práce. Analytici odhadovali, že inflace vystoupá na 8,8 procenta.

Přečíst článek
Reklama

News box

Francouzský maloobchodní řetězec Casino plánuje zrušit až 3267 pracovních míst. Propouštění je součástí transformačního plánu, jehož cílem je snížit dluh a zlepšit finanční situaci. Podnik, nad kterým převzalo kontrolu konsorcium firem kolem českého miliardáře Daniela Křetínského, má podle svých internetových stránek po celém světě 44 168 zaměstnanců.
Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší 💪 za posledních 12 měsíců. V dubnu souhrnný indikátor důvěry meziměsíčně vzrostl o 2,8 bodu na 97 bodů. Vyšší byl naposledy loni v dubnu, a to o půl bodu. Roste důvěra u podnikatelů i spotřebitelů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Cars v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek o osm procent na 6,8 miliardy švédských korun (téměř 15 miliard korun). Výsledky podniku podpořily nižší materiálové náklady a vyšší objem prodeje, uvedla agentura Reuters.
Česká investiční skupina RSBC koupila rakouský zbrojařský podnik Steyr Arms, 100 procent společnosti přebírá od SMH Holding, který firmu kontroloval od roku 2007. Dnes o tom informovaly Hospodářské noviny (HN). Cenu obchodu ani jedna ze stran neuvedla, podle odhadů z trhu to jsou nižší miliardy korun, píše deník. Číst více
Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla 🔌🚗 v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 55 procent na 1,13 miliardy dolarů 💰 (26,6 miliardy korun) a tržby se snížily poprvé za čtyři roky. Vyplývá to z prohlášení zveřejněného v noci na dnešek. Automobilka však současně oznámila, že urychlí výrobu nových, cenově dostupnějších vozidel, což poslalo její akcie vzhůru.
Americký senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů 💰 (2,24 bilionu korun). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který podle agentury Reuters oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Číst více
Akcionáři Komerční banky budou dnes hlasovat o výši dividendy z loňského zisku. Představenstvo banky navrhuje vyplatit 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Nárok na dividendu bude mít akcionář, který bude vlastnit akcie banky k 6. květnu 2024. Datum výplaty bylo určeno na 27. května 2024.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok včera předala Evropské komisi požadovanou zprávu o rizicích spojených s novou aplikací TikTok Lite. Evropská komise hrozila TikToku pokutou, pokud zprávu do úterý nepředložil.
Reklama
Reklama
Doporučujeme