Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda. Hlavní komentátor dne

Úřad práce ČR

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Je to impuls pro ČNB

Míra nezaměstnanosti v Česku letos v únoru vykázala úroveň rovných čtyř procent, a to souladu s většinou očekávání. Stejnou úroveň vykázala rovněž v lednu. Lednová a únorová čtyřprocentní míra nezaměstnanosti představuje její nejvyšší úroveň od dubna 2021.

Přečíst článek
Češi prchají před inflací ke zlatu

Lukáš Kovanda: Strach z Trumpa v Bílém domě rekordně zdražuje zlato

Přečíst článek
Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Lukáš Kovanda: Je to oficiální, loňský rok si Česko za rámeček nedá

Loňský rok si Česko za rámeček nedá. Českou ekonomiku loni stáhla pod nulu inflace a s ní související slabá spotřeba domácností, ke konci roku se situace mírně lepšila.

Přečíst článek
Ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Stanjura rozhořčil menšinové akcionáře ČEZ, stát bude dál vybírat mimořádnou daň

Ještě loni ministr financí Zbyněk Stanjura říkal, že daň z mimořádných zisků zřejmě skončí už po roce trvání. Dávalo by to smysl. Ke konci loňska stát ukončil zastropování cen energií. Ty totiž na burze klesly tak nízko, že už není třeba, aby lidem od drahých energií ulevoval. Jestliže už není třeba těchto mimořádných dotací, které pochopitelně zatěžovaly státní kasu, proč nadále vybírat mimořádnou daň ze zisku zejména energetických společností – rozuměj hlavně ČEZ – a bank?

Přečíst článek
Bitcoin atakuje hranici 60 tisíc dolarů

Bitcoin prorazil 60 tisíc dolarů. Co stojí za jeho zběsilým růstem a proč nespadne na nulu, jak mu proklamuje ECB

Cena bitcoinu roste k novému historickému rekordu. Navzdory varování z Evropské centrální banky, že jde o „měnu zločinu“, jejíž vnitřní hodnota je nulová, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Staré město v Mnichově

Probíhající krach německých komerčních nemovitostí začíná ohrožovat tamní bankovní sektor

Ceny komerčních realit v Německu za poslední dva roky spadly o 36 procent, ve městech jako Mnichov ještě výrazněji. Panuje značná obava, že banky s takto dramatickým poklesem cen nepočítaly, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Světlo na konci tunelu. Důvěra Čechů v tuzemskou ekonomiku stoupá

Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku letos v únoru stoupla na nejvyšší úroveň od října 2021, tedy shodou okolností od měsíce, kdy proběhly poslední sněmovní volby. Z nich vzešla současná Fialova vláda, pro niž jsou dnešní čísla ke spotřebitelské důvěře pozitivní.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Inflace v Česku klesá. Fialovi se podařilo po Babišovi „uklidit“ poměrně rychle

Inflace v Česku prudce klesá. Podle dnešních čísel Eurostatu ji Česko mělo letos v lednu devátou nejnižší v EU (viz graf níže). Byla podprůměrná jak v rámci EU, tak i eurozóny. Česko navíc vykazovalo citelně nižší inflaci než všechny další země Visegrádské čtyřky. Co více, tuzemská inflace by letos měla zůstat na poměry EU podprůměrná celoročně.

Přečíst článek
Čínská továrna automobilky Geely v provincii Če-ťiang na jihovýchodě Číny.

Lukáš Kovanda: Evropě hrozí záplava čínských elektroaut. Východisko však existuje

Evropským automobilkám hrozí „krvavá lázeň“ v záplavě levného čínského dovozu, varuje šéf Stellantisu. Odpovědí by mohlo být vytvoření nadnárodního evropského „Airbusu elektromobility“, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Proč je chyba hnát se za eurem, vysvětluje ekonom Kovanda

Koruna vůči euru za covidu a války reálně posílila o 20 procent, podle stoupenců přijetí eura je však prý slabá. Všechny země, které platí eurem, mají trvale vyšší nezaměstnanost než Česko i proto, že společná měna znemožňuje kurzové přizpůsobení ekonomiky, komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.  

Přečíst článek
Zleva ministryně obrany Jana Černochová, ministr financí Zbyněk Stanjura, ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, ministr vnitra Vít Rakušan, premiér Petr Fiala a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Lukáš Kovanda: Otců nízké inflace je v Česku víc, úplně pravý ani jeden

Lednová inflace v Česku byla nečekaně nízká. Žádný z tuzemských analytiků, ani sama Česká národní banka, nečekal, že bude činit meziročně jen 2,3 procenta. Většinově se expertní odhady pohybovaly kolem úrovně tří procent. Nízká lednová inflace představuje pozitivní signál pro celý letošní rok. Průměrná celoroční inflace, kterou ta lednová celkem výrazně spoluurčuje, by tak letos měla vykázat pouze úroveň 2,4 procenta, což je takřka pětkrát nižší hodnota než ta loňská, čítající 10,7 procenta.

Přečíst článek
Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Bolest koruny může trvat tak dlouho, dokud se do Česka nevrátí ekonomický růst

Letošní oslabení české koruny vůči euru, o 2,8 procenta, je nejvýraznější mezi všemi měnami regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky (takzvaný EMEA region), konstatuje agentura Bloomberg ve své dnešní analýze kondice české měny. Přitom v blízké době není zvrácení tohoto trendu pravděpodobné, dodává agentura. Důvodem je prý to, že Česká národní banka bude pokračovat v uvolňování své měnové politiky v podobě snižování klíčových úrokových sazeb. K tomu ji přiměje snižující se inflace a zároveň jen dýchavičný ekonomický růst Česka.

Přečíst článek
Reklama

News box

Makroekonomická predikce ministerstva financí, která letos očekává zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) o 1️⃣,4️⃣ procenta, je realistická. Shodli se na tom na dnešním jednání členové Výboru pro rozpočtové prognózy. Jako realistický hodnotí také ministerský odhad příjmů sektoru vládních institucí, který počítá se zvýšením inkasa většiny daní, s výjimkou daně z příjmu právnických osob. 
Kvůli ruské agresi na Ukrajině bude na oslavy 80. výročí vylodění v Normandii sice pozváno Rusko, ale  nikoli jeho prezident Vladimir Putin. Informoval o tom dnes deník Le Monde s odkazem na sdružení Mission Libération, které je zodpovědné za organizaci akce konající se na začátku června.
Díky české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu se již podařilo sehnat 5️⃣0️⃣0️⃣ tisíc kusů dělostřelecké munice a není důvod, proč by to do roka nemohl být další milion. V konzervativním americkém think tanku, Hudsonském institutu, to dnes řekl český premiér Petr Fiala, který je na dvoudenní návštěvě USA.
Společnost Dongfeng Motor jedná s Římem o tom, že by vyráběla vozy v Itálii. Čínská automobilka zvažuje v Itálii výstavbu závodu s kapacitou až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc aut ročně. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to dnes řekl Čchien Sie, který má v autovýrobci na starost aktivitu v Evropě. Italská vláda se do země snaží přilákat další automobilku.
Pražská burza druhý den po sobě ztrácela, index PX dnes odepsal 0️⃣,6️⃣8️⃣ procenta na 1546,99 bodu. Odevzdává tak část zisků z předchozích rekordních dnů, kdy index opakovaně zavíral nejsilnější od léta 2008. Burze dnes nepomohlo ani posílení akcií energetické společnosti ČEZ, většina titulů totiž skončila v červených číslech. 
Evropská centrální banka (ECB) brzy 📉 sníží úrokové sazby, pokud se neobjeví žádné velké překvapení. Řekla to v rozhovoru se zpravodajskou televizí CNBC šéfka ECB Christine Lagardeová.
Polský konzervativní prezident 👨 Andrzej Duda se tento týden sejde v New Yorku s někdejším šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem, který se v listopadových prezidentských volbách uchází o znovuzvolení. Dnes o tom informovala polská média a Trumpova kampaň, píše agentura Reuters.
Čínská automobilka Chery Automobile bude vyrábět 🚗 vozy ve Španělsku. Společnost dnes podepsala dohodu o společném podniku se španělským výrobcem EV Motors. Závod v Barceloně bude prvním výrobním závodem Chery v Evropě. Dohoda má být formálně stvrzena příští pátek, uvedla EV Motors. Číst více
Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes mírně zlepšil odhad letošního růstu světové ekonomiky. Podle jeho jarní prognózy se globální hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce zvýší o 3️⃣,2️⃣ procenta, zatímco v lednu fond letošní růst odhadoval na 3,1 procenta.
Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se v letošním roce 📈 zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to dnes ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond (MMF). 
Reklama
Reklama
Doporučujeme