Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

konsolidační balíček - informace o tématu

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj, Vít Rakušan, ministr vnitra, Petr Fiala, premiér, Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, politik

Konsolidační balíček prošel druhým čtením, úpravy žádá opozice i koalice

Vládní konsolidační balíček ve Sněmovně prošel druhým čtením a je tak před závěrečným schvalováním. Poslanci vznesli osm desítek návrhů úprav, úpravy balíčku navrhla i vládní koalice. Poslanci by měli předlohu schvalovat na konci září.

Přečíst článek
Sněmovna se po třiceti hodinách diskuzí dostala ke konsolidačnímu balíčku. Schvalování potrvá ještě déle

Sněmovna se po třiceti hodinách diskuzí dostala ke konsolidačnímu balíčku. Schvalování potrvá ještě déle

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela.

Lukáš Kovanda: Změny v balíčku jsou promarněnou příležitostí. Vláda neměla ustupovat ani o píď

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS)

PŘEHLEDNĚ: Konsolidační balíček po zásahu pětikoalice. Co za změny obsahuje

Vládní pětikoalice se dohodla na úpravách konsolidačního balíčku. Změny se dotknou daní, účetnictví či zaměstnaneckých benefitů. Ve finále jsou změny spíše kosmetické, dopad na státní rozpočet zůstává zhruba stejný jako při původním návrhu. Projděte si úpravy a doplnění vládního ozdravného balíčku.

Přečíst článek
Předseda STAN Vít Rakušan

Změny v balíčku, které žádá STAN, připraví rozpočet o více než deset miliard

Změny v konsolidačním balíčku, které se podle dnešní zprávy Mladé fronty Dnes nejspíše podaří prosadit hnutí STAN, by v příštím roce připravily státní rozpočet o více než deset miliard korun – v porovnání se situací při prosazení stávající, nepozměněné podoby balíčku. Více než deset miliard korun přitom představuje zhruba třetinu výnosu, který měl státnímu rozpočtu balíček na příjmové straně v příštím roce zajistit. Nejde tudíž o žádné „drobné“.

Přečíst článek
Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj, Vít Rakušan, ministr vnitra, Petr Fiala, premiér, Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, politik

Lukáš Kovanda: Balíček bez škrtů v benefitech vládě pořádně zavaří

Pokud vláda ponechá v balíčku zvýhodnění benefitů, sníží své šance na volební úspěch, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Voliči pětikoaličních stran totiž volají po úsporách a i oni těžko vstřebají, proč se má šetřit na důchodcích, a ne na zaměstnancích. Změny daní v balíčku jinak zvýší inflaci, dodává ekonom s tím, že slábnoucí koruna přitom nepomůže.

Přečíst článek
Peněženka, ilustrační foto

Konsolidační balíček zvýší lidem inflaci a firmám marže, prognózuje ČNB

Připravovaný konsolidační balíček zvýší lidem inflaci a firmám marže. Konstatuje to Česká národní banka ve své v pátek zveřejněné Zprávě o měnové politice.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS)

Lukáš Kovanda: Konsolidační balíček připraví českou ekonomiku o desítky miliard

Vládní konsolidační balíček, který nyní prochází legislativním procesem, v případě schválení sníží v příštím roce dynamiku růstu české ekonomiky o 0,9 procentního bodu, předpokládá Česká národní banka. Údaj uvedl viceguvernér ČNB Jan Frait na dnešním pravidelném setkání s analytiky.

Přečíst článek
Poslanecká sněmovna

Konsolidační balíček ve Sněmovně odolal zamítnutí, míří do dalšího projednávání

Sněmovna propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o konsolidaci veřejných financí, který má pomoci zlepšit hospodaření státního rozpočtu. Opozici se nepodařilo předlohu zamítnout ani vrátit vládě k dopracování. Poslanci vládní koalice ji uhájili. Zamítnutí navrhl předseda opoziční SPD Tomio Okamura a hlasovalo pro něj 72 přítomných opozičních poslanců. Naproti tomu 98 koaličních poslanců hlasovalo proti zamítnutí. Stejným poměrem hlasů neprošlo ani vrácení vládě k dopracování.

Přečíst článek
Peněženka, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Česká debata o úspěšné budoucnosti se scvrkla do souboje o výši penzí. Poněkud malá ambice

Když se podíváte na český penzijní účet, vidíte rok po roce samé saldo, saldo a zase saldo. To znamená, dluh na úkor budoucích generací. V loňském roce přes 21 miliard korun, v roce 2020 přes 40 miliard korun. Rok předtím šestnáct miliard korun, prostě sekera za sekerou, rok co rok. Jen za prvních pět měsíců letošního roku je ztráta penzijního účtu třicet miliard korun. A bude hůř.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS)

Přehledně: Bitva o vládní balíček startuje. Co Fiala navrhuje? Co chce opozice?

Poslanci začnou projednávat vládní balíček na konsolidaci veřejných financí. Vláda Petra Fialy jej připravila kvůli bobtnajícím deficitům a pokud tato opatření projdou, měly by deficity v následujících dvou letech klesnout o celkem 150 miliard korun. Spíše než jednání se ve sněmovně očekává zákopová válka, při níž budou vládní poslanci chtít balíček schválit v prvním čtení, aby jej potom měnili v připomínkovém řízení. Naopak opoziční poslanci chtějí obstruovat a zabránit schválení balíčku v jeho původním znění. Co chce vláda? A co chce opozice? A kdo další bude do výsledné podoby opatření promlouvat? Zde je přehled toho nejdůležitějšího.

Přečíst článek
Předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek, premiér Petr Fiala (ODS) a Jan Wiesner, předseda Konfederace zaměstnaneckých a podnikatelských svazů ČR (KZPS)

Bitva o konsolidační balíček vlády začíná. Odbory a podnikatelé připraví společný návrh změn

Odboráři a zaměstnavatelé připraví společný návrh změn vládního konsolidačního balíčku. Předloží ho pak premiérovi a koalici. Dohodli se na tom zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů na jednání tripartity, sdělil mluvčí kabinetu Václav Smolka.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Tento týden začíná sněmovna projednávat takzvaný konsolidační balíček. Prezident Petr Pavel do jednání o něm nehodlá vystupovat, počká si na výsledek. A když by balíček – jenž je zatím spíše balíčkem daňovým než konsolidačním – neozdravoval veřejné finance, pokud by nevedl ke snížení deficitu státního rozpočtu, nebo pokud by ve výrazné míře dopadal na lidi, kteří už dnes mají sociální potíže, prezident by jej vetoval, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Zisk státního podniku Řízení letového provozu ČR 🛬 (ŘLP) loni meziročně vzrostl o téměř 82 procent na 320 milionů korun. To se podle generálního ředitele Jana Klase podařilo jak zvýšením výnosů, tak i přísným sledováním nákladů v důležitých oblastech. Celkové výnosy firmě stouply meziročně o 21 procent ze 3,6 miliardy předloni na téměř 4,4 miliardy korun. 
V Polsku už neexistuje riziko vážného porušení zásad právního státu, oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. EU proto ukončí řízení kvůli stavu vlády práva, kterému Varšava čelila více než šest let. Takzvaná procedura podle článku 7 Smlouvy o Evropské unii byla proti Polsku spuštěna v roce 2017. 
Energetické skupiněPražská energetika (PRE) loni klesl čistý zisk meziročně o 6,5 procenta na 3,12 miliardy korun. Výnosy naopak stouply o 26,5 procenta na téměř 48,2 miliardy. Vyplývá to z výroční zprávy PRE. Jako důvod poklesu zisku firma uvádí nárůst daňového zatížení v důsledku změny daňových předpisů.
Česká spořitelna jedná o zařazení nemovitostního fondu Reico 🏢 do struktury české pobočky Erste Asset Management. V případě dokončení těchto jednání zůstane Reico dál součástí mateřské Erste Group. Pro podílníky fondu ani pro zaměstnance tak případný přesun nebude znamenat žádnou změnu, řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.
V Česku se v roce 2023 dostalo do insolvence 1074 firem, což bylo o pět procent ↗ více než předloni. V regionu střední a východní Evropy stoupl počet firemních insolvencí o 39 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Coface.
Huť Liberty Ostrava plánuje, že odstaví koksovnu  ⛔, která je od prosince v tzv. teplému útlumu, kedy sa udržuje nižšie teplo. Vedení firmy sdělilo odborářům, že je připravené to udělat. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina uvedl, že firma za březen nezaplatila za zaměstnance 2/3 sociálního a celé zdravotní pojištění.  Číst více
Německo loni vyvezlo více elektromobilů 🚘, než kolik jich dovezlo. Vývoz elektromobilů z Německa se zvýšil ↗ o 58 procent na 786 000, což byla zhruba čtvrtina všech vyvezených vozidel. Dovoz elektromobilů se pak zvýšil o 23,5 procenta na 446 000. Největší podíl na dovozu měla Čína, třetí byla Česká republika. 
Nejvyšší soud potvrdil rozsudek v kauze dvou zmanipulovaných tendrů vypsaných Správou železnic. 👨‍⚖️ Odmítl dovolání jednoho ze šesti odsouzených Lukáše Hruboně, ale také nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, a to v neprospěch osvobozené projektové firmy SUDOP Praha a části odsouzených. 
Chargé d'affaires Jiří Čistecký skončil na velvyslanectví v Moskvě ke konci dubna. Ambasádu nyní vede Jan Ondřejka, dosavadní druhý tajemník, sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.📜  Koncem května skončí velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka , vláda ho odvolala, řekl v neděli ministr Jan Lipavský (Piráti). Číst více
Pražská učitelka 👩‍🏫 Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině, potrestána nebude. Odvolací soud pravomocně potvrdil její osvobození. Zamítl odvolání státního zastupitelství, které původně žádalo osmiměsíční podmíněný trest a také pětiletý zákaz pedagogické či jiné práce s dětmi.
Reklama
Reklama
Doporučujeme