Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sněmovna se po třiceti hodinách diskuzí dostala ke konsolidačnímu balíčku. Schvalování potrvá ještě déle

Sněmovna se po třiceti hodinách diskuzí dostala ke konsolidačnímu balíčku. Schvalování potrvá ještě déle
ČTK
 ČTK

Téměř třicet hodin trvalo jednání sněmovny o programu, jehož hlavním bodem je schvalování vládního konsolidačního balíčku. A to bude kvůli obstrukcí opozice ještě výrazně delší - možná potrvá i týden.

Reklama

Sněmovna schválila dnes odpoledne návrh programu řádné zářijové schůze a začala projednávat ve druhém čtení sporný vládní konsolidační balíček. Opoziční snahy o změny programu koaliční většinou odmítla. K prvnímu bodu, tedy ke konsolidačnímu balíčku se poslanci dostali skoro po 27 hodinách od zahájení jednání v úterý odpoledne. Debata o změnách programu a následné hlasování o jeho podobě zabraly asi 18,5 hodiny čistého času.

Petr Pavel, prezident ČR

Politický diář Jany Havligerové: Jak se prezident postavil na zadní

Prezident Pavel dal vládním politikům na vědomí, že není žádný „hej nebo počkej“ a předvedl, jak se má podle něj chovat odpovědný státník. Penzijní novelu podepsal navzdory některým výhradám. Jak řekl, jako celek jde správným směrem. Zároveň apeloval na respektování lhůty pro posouzení zákonů dané ústavou - ovšemže obecně. Jestli si někdo myslí, že postup hlavy státu byl jen naschvál Fialovu kabinetu, je úplně vedle. Nakonec, termín podpisu potřebný pro zamýšlenou platnost novely překročil prezident o jediný den. Třeba to erár připraví jen o pár milionů a ne miliardy korun, jak tvrdí premiér.

Přečíst článek

Přednostní zařazení konsolidačního balíčku dolní komora schválila podle koaličního návrhu hlasy vládního tábora. Sněmovna pak postupně zamítala devět desítek požadavků na změny programu schůze, které předložilo 50 zákonodárců opozičních hnutí ANO a SPD. Poslanci absolvovali k programu stovku hlasování, celkem zabralo přibližně hodinu. Počátkem února se sněmovna dostala kvůli obstrukcím SPD ke schválení programu po 23 hodinách od začátku jednání.

Jednat se možná bude i o víkendu 

Nynější sněmovní jednání začalo v úterý ve 14:00 a první jednací den poslanci ukončili po dohodě lídrů klubů dnes v 02:00, byť koalice prosadila hned v úvodu možnost nepřetržitého jednání až do dnešního rána. Pro dnešek sněmovna rozhodla podle návrhu vládního tábora o možnosti jednání do půlnoci. Debata o konsolidačním balíčku by mohla podle dřívějších zpráv z vládního tábora trvat i celý týden, v případně nutnosti také o víkendu.

V úterý vyplnily většinu času několikahodinové projevy opozičních předáků Andreje Babiše (ANO) a Tomia Okamury (SPD). Celkem přednesli 20 návrhů na změny programu schůze. Dnes se v dolní komoře rozhořela i ostřejší slovní přestřelka kvůli Babišovu označování nynějšího vládnutí za novou totalitu.

Konsolidačního balíčku se obává 81 procent Čechů

Strach z konsolidačního balíčku. Jeho dopadů se obává 81 procent Čechů

Návrh konsolidačního balíčku znervóznil Čechy, jeho dopadů se obává 81 procent lidí. Nejvíce se bojí navyšování DPH u některých produktů, strach z něj mají tři čtvrtiny lidí. Vyplývá to ze srpnového průzkumu společnosti Generali Investments mezi 1000 respondenty. Kvůli strachu o své finance dvě třetiny Čechů šetří na energiích, 60 procent z oslovených také na potravinách.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme