Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

dluh - informace o tématu

Pro vypořádání se strukturálním deficitem potřebuje stát omezovat výdaje, bez reformy daní to však nepůjde, míní odborníci.

Dvě varianty, jak omezit deficit rozpočtu. Ani jedna se neobejde bez zvyšování daní, uvádí studie

Pro vypořádání se strukturálním deficitem potřebuje stát omezovat výdaje, bez reformy daní to však nepůjde, míní odborníci. Studie institutu IDEA a agentury PAQ Research navrhuje dvě varianty, jak upravit zdanění zaměstnanců - vyváženou se základní sazbou 15 procent a realistickou se základní sazbou 17 procent. První varianta může přinést navíc 32 miliard Kč, druhá 59 miliard Kč. Oba návrhy berou ohledy na nízkopříjmové pracující, na něž nejsilněji dopadá inflace, a napravují také nedostatečnou daňovou progresi českého systému, uvedli autoři studie.

Přečíst článek
Vítěz voleb: koalice Spolu

Lukáš Kovanda: Za jediný rok nasekala Fialova vláda dluh, co jiným trvalo 11 let

Přečíst článek
e-shop

E-shop Mamut dluží skoro dvě miliardy, podal na sebe insolvenční návrh

Pražská firma Mammoth, provozující e-shop s elektronikou Mamut, dluží asi 1,96 miliardy korun. Podala na sebe insolvenční návrh, ve kterém žádá soud o vyhlášení konkurzu. Vyplývá to z údajů zveřejněných v insolvenčním rejstříku, na které upozornil server HN.cz. Firma uvádí, že se do problémů dostala, když jí přestali hradit závazky odběratelé zboží. Peníze Mammoth dluží hlavně dodavatelům elektroniky, většinu dluhů ale zpochybňuje. Některé zboží podle firmy možná nebylo vůbec dodáno, prověřuje to podle Mammothu policie.

Přečíst článek
Bývalý majitel módních značek Pietro Filipi a Kara Michal Mička.

Investor Mička dluží miliardu. Pomoct mu má aukce obrazů Kupky a Dokoupila z jeho majetku

Na internetovém portále verejnedrazby.cz začala aukce 25 obrazů a uměleckých fotografií z majetku investora Michala Mičky, bývalého majitele firem Kara Trutnov a Pietro Filipi. Mička je v insolvenci a soud mu povolil oddlužení. Obrazy a fotografie, jejichž vyvolávací cena se pohybuje od 16 050 korun do 563 tisíc korun, draží brněnská společnost Gaute. Dražit se bude například obraz Františka Kupky.

Přečíst článek
Petr Fiala, premiér a předseda ODS

Lukáš Kovanda: Fitch Česku rating AA- ponechal, ale potvrdil negativní výhled

Agentura Fitch Česku včera pozdě večer potvrdila svůj dosavadní rating AA-. Výhled ale ponechává negativní. Negativní výhled uplatňuje už od svého loňského květnového posudku.

Přečíst článek
Premiér Fiala a ministr financí Stanjura.

Fialova vláda se loni rekordně zadlužila. Zhruba o tolik jako šest kabinetů předtím

Dluh vlády ČR loni historicky rekordně narostl. O skoro 430 miliard korun. To nominálně zhruba odpovídá nárůstu zadlužení vlád z let 1993 až 2004. Fialova vláda se za rok zadlužila přibližně jako obě Klausovy, Tošovského, Zemanova, Špidlova a Grossova vlády dohromady.

Přečíst článek
Český státní dluh se loni zvýšil na rekordních 2,895 bilionu korun.

Český státní dluh nabobtnal na rekordních 2,895 bilionu korun

Český státní dluh se loni zvýšil na rekordních 2,895 bilionu korun. Výši dluhu potvrdilo ministerstvo financí, předběžně ji na stejné úrovni zveřejnilo už počátkem ledna. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 275 033 korun. Státní dluh se meziročně zvýšil o 429 miliard korun. Míra zadlužení dosáhla 42,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP), od konce roku 2021 se zvýšila o 2,5 procentního bodu.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (ODS) poskytl rozhovor redaktorům České tiskové kanceláře (ČTK),10. ledna 2023, Praha.

Lukáš Kovanda: Fialův kabinet není dobrý hospodář. Propadá z péče o veřejné rozpočty

Česko jako jediná země EU prohlubuje své zadlužení, všechny ostatní jej snižují. Těžko tedy česká vláda může zadlužování svádět jen na inflaci či dopady války, neboť s nimi se utkávají i ostatní.

Přečíst článek
Americký Kapitol ve Washingtonu.

Lukáš Kovanda: Atmosféra houstne, Americe hrozí platební neschopnost

Spojené státy jsou opět v závažném politickém klinči ohledně maximální možné úrovně federálního zadlužení. Republikáni, kteří od začátku letošního ledna ovládají Sněmovnu reprezentantů amerického Kongresu, se shodují se zástupci Demokratické strany na tom, že daná maximální úroveň zadlužení – takzvaný dluhový strop – musí být navýšena. Prostě proto, že rozdíl mezi vládními výdaji a příjmy je propastný.

Přečíst článek
Šéf vládních lidovců a vicepremiér Marian Jurečka

Lukáš Kovanda: Jurečka naznačuje, že vláda zvýší daně, i když premiér dosud tvrdil opak

Ministr práce a sociálních věcí, toho času navíc i ministr životního prostředí, Marian Jurečka včera naznačil, že vláda během prvních tří měsíců příštího roku změní své programové prohlášení. Nejspíše tak, že z něj vyřadí závazek nezvyšovat daně. Za sebe nevylučuje, že jednou z daní, kterou by vláda mohla následně zvýšit, je i ta z příjmu fyzických osob.

Přečíst článek
CPI Property Group

Vítkova CPI čelí snížení investičního ratingu. Doplácí na akvizice rakouských firem

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service ve středu snížila rating dlouhodobých závazků společnosti CPI Property Group, jejímž většinovým vlastníkem je český podnikatel Radovan Vítek. Agentura hlavní rating snížila o jeden stupeň na známku Baa3, svůj krok zdůvodnila slabší kapitálovou strukturou firmy po převzetí rakouských realitních podniků Immofinanz a S Immo.

Přečíst článek
Ukrajinská energetická společnost Naftogaz - ilustrační foto

Britští věřitelé blokují restrukturalizaci ukrajinského Naftogazu. Peněz má plynárenský gigant dost, hřímají

Londýnský fond VR Capital blokuje snahy ukrajinské státní plynárenské společnosti Naftogaz restrukturalizovat dluh. Uvedl to list Financial Times s odvoláním na informované zdroje.

Přečíst článek
Reklama

News box

Celková ekonomická nálada podnikatelů a spotřebitelů na Slovensku po předchozím poklesu v dubnu stoupla ↗ a dosáhla nejlepšího výsledku za poslední téměř dva roky, informoval slovenský statistický úřad.
Národní sportovní agentura (NSA) nesledovala a nekontrolovala, jak příjemci využili dotace 💰 a zda dodrželi stanovené podmínky. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu. Číst více
Na středních školách 👩‍🏫 začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý. Skládat ji budou uchazeči, kteří se nemohli účastnit testů v řádném termínu například kvůli nemoci. K náhradnímu termínu jde 2030 uchazečů.
Irsko zvažuje, že kvůli nárůstu nelegální migrace z Británie přes Severní Irsko začne vracet žadatele o azyl 🏃 zpět do Spojeného království. S odvoláním na prohlášení irského premiéra Simona Harrise o tom informovala agentura AFP.
Reklama
Reklama
Doporučujeme