Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nezájem? Do třetího kola milostivého léta se zatím zapojilo na 4000 dlužníků

Milostivé léto letos proběhne jinak. Stát chce pomoci daňovým dlužníkům
ČTK
 ČTK

Do třetího kola milostivého léta, které se týká dluhů na sociálních odvodech, se zatím zapojilo na 4000 dlužníků. Doplatit mají pojistné za 381,8 milionu korun. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) jim odpustí penále 341,3 milionu korun. Informovalo o tom ministerstvo práce. Snadnější srovnání dluhů s odpuštěním penále a poplatků je možné od začátku července do konce listopadu. Milostivé léto se dá využít u dlužného sociálního pojištění, které se mělo zaplatit do začátku loňského října. Akce se nevztahuje na případy, kdy odvody, penále a exekuční náklady vymáhá soudní exekutor. Do milostivého léta se mohou dlužníci přihlásit jen přes ePortál ČSSZ.

Reklama

20 700 živnostníků

„Rozbíhá se to. Předpokládám, že největší nápor a náběh bude s koncem prázdnin, až se lidé vrátí z dovolených. V průběhu září a října by to mohlo mít větší dynamiku,“ řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Milostivé léto s možností oddlužení označil za důležitý krok. Podle něj neřeší jen dluhy z posledních let, ale i z minulých desetiletí. „Ze své praxe jsem vnímal, že lidé, kteří podnikali v 90. letech, za relativně nízké částky nezaplaceného pojistného měli s penále dluh v řádu jednotek statisíců, které pro ně jsou neřešitelné,“ uvedl šéf resortu.

Do aplikace k milostivému létu na webu úřadu je možné se přihlásit přes datovou schránku, nebo přes elektronickou identitu. Využít je možné třeba identitu bankovní. Zatím to udělalo zhruba 20 700 živnostníků a 5400 zaměstnavatelů. O odpuštění penále při srovnání dlužné částky z nich požádalo 4029.

Pro přihlášení zájemce volí na portále část pro zaměstnavatele, nebo pro živnostníky. Dozví se, kolik případně do začátku loňského října neuhradil a jaké je penále i exekuční náklady. Může odkliknout oznámení o úhradě. Pokud je dlužník současně živnostník i zaměstnavatel, musí podat obě oznámení. Dluh do 5000 korun je nutné srovnat do konce letošního listopadu jednorázově. U vyšších částek jsou možné splátky. U dlužného pojistného do 50 tisíc korun je jich 12, u vyššího dluhu 60. Kolik bude dlužník měsíčně posílat, se automaticky spočítá. První splátku je nutné převést do konce roku, další pak do konce následujícího měsíce. Podle ministerstva ČSSZ dostala 1896 oznámení o jednorázové úhradě a 2133 o srovnání dluhu ve splátkách.

Milostivé léto letos proběhne jinak. Stát chce pomoci daňovým dlužníkům

Milostivé léto 2023. Které dluhy se stát chystá lidem odpustit

Chystá se další, v pořadí již třetí akce milostivého léta. Tentokrát se zaměří na odpuštění vybraných dluhů vzniklých v souvislosti s daňovým systémem. Kdo bude moci o odpuštění požádat? Jakých nedoplatků se daňové milostivé léto týká? A jakým způsobem bude mimořádné odpuštění probíhat? Na to v komentáři odpovídá Vít Křivánek, partner a vedoucí oddělení daňových sporů ze společnosti BDO.

Přečíst článek

Při zaslání oznámení o zapojení do milostivého léta se vygeneruje potvrzení, které se dá stáhnout a uložit. Zobrazí se i údaje pro platbu, a to také QR kód. Úřad už dřív oznámil, že pokud se platební údaje nezobrazí, musí se splnění podmínek nejdřív ještě posoudit. Poté klient dostane od příslušné okresní správy vyrozumění.

Zadlužení vyplňují jen svou e-mailovou adresu a telefonní číslo. Ostatní údaje se načtou ze systému ČSSZ. Papírové oznámení je možné ve výjimečných případech třeba u dědiců či bývalých plátců, kteří nemají možnost se do aplikace nijak dostat. Informace o postupu najdou klienti v datových schránkách. Popis a videonávod zveřejnila správa na svém webu.

David Ondráčka: Předlužené Česko. Tři scénáře pro Fialův kabinet, jak to může řešit

V nesplatitelné dluhové pasti je stále zhruba 750 tisíc lidí (s rodinami 1,5 milionu Čechů), tragicky vysoký počet lidí, a to i přes řadu dílčích zlepšení a změn v posledních letech. Většina je dnes ve vícečetných exekucích, kde už nejsou reálně schopni splácet, už si na nich není co vzít a exekuční mašina tady jede hodně naprázdno. Podle Davida Ondráčky, protikorupčního experta a bývalého šéfa české pobočky Transparency International jde o jeden z nejtěžších ekonomických a sociálních „zločinů“ polistopadové éry. „Zásadní politické téma je, jestli a jak tento exekuční a vymahačský Klondike, rozprášit,“ komentuje Ondráčka.

Přečíst článek

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Petr Dufek: Česko kupí dluhy příliš rychle. Je to problém

Veřejný dluh dál rychle narůstá. Utěšovat se, že to zatím není zásadní problém, může být krátkozraké, míní hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bankovka v hodnotě 2000 korun

Češi průměrně dluží přes 37 tisíc. Nejvyšší částky mají na krku Pražáci

Přečíst článek
Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta

Lukáš Kovanda: Po dnešku existuje šance, že se výroba v hutích Liberty zase rozjede

Přečíst článek
Peníze (ilustrační foto)

Český státní dluh v pololetí překročil hranici tří bilionů korun. Kvůli prodeji státních dluhopisů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme