Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nikdy to nebylo víc. Zahraniční investoři drží české státní dluhopisy za téměř 800 miliard

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí při představení vládních opatření na snížení deficitu státního rozpočtu
ČTK
 ČTK

Zahraniční investoři drželi ke konci pololetí rekordní objem českých státních dluhopisů, dosahoval 798,5 miliardy korun. Jejich podíl na všech vydaných státních dluhopisech činil 27,84 procenta, dlouhodobě je stabilní.

Reklama

Celkové zadlužení Česka prostřednictvím dluhopisů dosahovalo v pololetí 2,87 bilionu korun. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnilo ministerstvo financí.

Největší objem českých dluhopisů dosud drželi zahraniční investoři ke konci března 2022, bylo to 785,9 miliardy korun.

Tempo zadlužování roste

V meziročním srovnání byl podíl dluhopisů, který drželi ke konci letošního pololetí zahraniční investoři, o 0,71 procentního bodu nižší. Jejich objem se ale zvýšil o 11,1 procenta. „Nejvyšší hodnoty v červnu souvisí s tím, že objem vydaných státních dluhopisů dosáhl v červnu nového maxima a byl o zhruba 260 miliard korun vyšší než na konci loňského roku,“ uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

ČNB

Lukáš Kovanda: Realitou příštího roku bude jednoprocentní inflace

Inflace v Česku bude příští rok nezvykle nízká, jen jednoprocentní, začínají předpovídat už i české instituce. Fialova vláda tak bude v předvolebním roce moci vyhlásit své vítězství nad inflací i zadlužováním, přestože jí spíše jen „spadne do klína“.

Přečíst článek

„Za zvýšeným zájmem investorů za zahraničí je také skutečnost, že ČR byla v roce 2017 zařazena do indexu J. P. Morgan rozvíjejících se zemí, což vedlo k nákupu tuzemských dluhopisů ze strany zahraničních investorů, kteří využívají daný index. Nedávno se váha tuzemské ekonomiky v indexu zvyšovala, což dále bude zájem investorů zvyšovat," dodal Seidler.

Riziko v časech tržní nejistoty

Upozornil také, že vysoký podíl zahraničních držitelů státních dluhopisů může představovat riziko v časech tržní nejistoty, kdy tito investoři mohou začít ve velkém dluhopisy prodávat. To by vedlo k oslabení koruny či ke skokovému zvýšení výnosu dluhopisů a tím ke zdražení financování státního dluhu.

Zatím nejvyšší podíl zahraničních investorů na vydaných českých dluhopisech byl 51,35 procenta v září 2017. Za růstem podílu zahraničních investorů tehdy byla především sázka na posílení koruny po ukončení devizových intervencí ČNB. Od konce roku 2021 se podíl dluhopisů v držení zahraničních investorů pohybuje pod 30 procenty.

Do konce letošního roku jsou splatné státní dluhopisy v hodnotě 62,8 miliardy korun, vyplývá z aktuálních údajů ministerstva financí. Stát splatné dluhopisy nahrazuje emisí nových. V letošním roce chce ministerstvo financí podle Strategie financování a řízení státního dluhu nabídnout na trh krátkodobé a střednědobé dluhopisy za 400 až 500 miliard korun. V prvním pololetí vydalo ministerstvo financí státní dluhopisy v nominální hodnotě 279,4 miliardy korun.

Zadlužení Evropské unie pokleslo, naopak v Česku rostly dluhy druhým nejrychlejším tempem

Zadlužení Evropské unie se v prvním čtvrtletí snížilo na 83,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 87,4 procenta ve srovnatelném období loni. Uvedl to unijní statistický úřad Eurostat. Zadlužení Česka se naopak dál zvyšuje, v prvním čtvrtletí dosáhlo 44,5 procenta HDP, což ale zemi stále řadí k těm méně zadluženým v Evropské unii. Nárůst o 1,7 procentního bodu proti loňsku je nicméně v unii druhý nejvyšší a státní dluh je na rekordu.

Přečíst článek

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Petr Dufek: Česko kupí dluhy příliš rychle. Je to problém

Veřejný dluh dál rychle narůstá. Utěšovat se, že to zatím není zásadní problém, může být krátkozraké, míní hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Lukáš Kovanda: Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Přečíst článek
Peter Pellegrini

Kovanda: Pellegrini investory neděsí. Slovensko si půjčuje výhodněji než za Čaputové

Přečíst článek
Italská premiérka Giorgia Meloniová

Jak na dluh? Češi škrtají, Italové žádají občany, aby skupovali dluhopisy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme