Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ve Florencii vyroste unikátní letištní terminál. Na střeše bude mít vinici

Letiště ve Florencii dostane nový unikátní terminál
Rafael Viñoly Architects
Jiří Frydlewicz
fry

Letiště Amerigo Vespucci, které se nachází u Florencie, dostane nový a unikátní letištní terminál. Na jeho střeše se totiž bude nacházet vinice. Ale co také čekat, když jde o budovu nacházející se ve slavné vinařské oblasti. Stavbu si vezme na starost slavné studio Rafael Viñoly Architects, které založil slavný architekt Rafael Viñoly.

Reklama

Portfolio newyorského studia se nachází na pěti kontinentech v rámci stovek projektů. Mezi nejslavnější projekty patří například mrakodrap Walkie Talkie v Londýně, mezinárodní letiště Carrasco v Uruguayi, či Tokijské mezinárodní fórum. Nyní k oceňovaným pracím přibude i nový letištní terminál ve Florencii, který má dle studia „sloužit jako nový orientační bod pro udržitelnou budoucnost města“. Jako pocta slavné vinařské oblasti se bude na jeho střeše nacházet i vinice, která bude mít rozlohu 19 akrů

FOTOGALERIE: Podívejte se na budoucí chloubu letiště ve Florencii

Skrz konstrukci, i mezi řadami vinné révy, bude umístěna kombinace solárních panelů a průsvitných fotovoltaických panelů, které jsou podle autorů stavby důležité pro snížení spotřeby energie během dne a vytvoření „vizuálního kontaktu“ mezi cestujícími uvnitř budovy a vinicí. 

Liverpool

FOTOGALERIE: Na skok v Liverpoolu. Ve městě Beatles, fotbalu a Batmana

Když se mluví o Liverpoolu, bývá to takřka výhradně v souvislosti s fotbalem, někdy se skupinou Beatles, která odtud pochází. Město na hranici severozápadní Anglie a Walesu však nabízí mnohem víc.

Přečíst článek

„Konceptem budovy je vytvořit model nejtypičtější toskánské krajiny, kterou je vinice – a poté odloupnout jeden konec vinice od podlahy, aby se vytvořil svah, a pod tento svah posunout letiště,“ popsal ve zkratce projekt pro web CNN Román Viñoly, ředitel Rafael Viñoly Architects. Terminál má být dokončen ve dvou fázích, a to v letech 2026 a 2035.

Střecha s vinicí má mít také kromě pozitivních dopadů na životní prostředí a ovzduší v okolí letiště také funkci na ochlazování budovy v létě a naopak její zateplení v zimních měsících

„Zelená střecha pomůže udržet požadovanou teplotu v budově velmi efektivně a po velmi dlouhou dobu. Když například přijde zima a vy potřebujete zahřát interiér, můžete vytáhnout teplo z půdy a dát ho do terminálu,“ uvádí Román Viñoly.

Šéf architektonického studia zároveň rovnou vyloučil, že by měla poloha vinice v blízkosti letiště nějakým způsobem ovlivnit kvalitu pěstovaného vína. „Provedli jsme spoustu výzkumů a konzultací s vinaři a zemědělskými inženýry. Budova je téměř 500 metrů od místa, kde je nejbližší letadlo. Vzhledem k fyzickému oddělení jsme si tedy jisti, že potenciální znečišťující látky jsou dostatečně daleko na to, aby neměly vliv na kvalitu vyrobeného vína,“ říká Viñoly.

Takto dopadla rekonstrukce bytu v centru Prahy.

FOTOGALERIE: Jak se bydlí v bytě o velikosti domu v samém centru Prahy?

Nejenom atraktivní adresa ale i více než pohodlná rozloha. Rekonstrukce bytu u Židovských hřbitovů posunula jeho kvalitu mnohem výš.

Přečíst článek

Chalupu v Krkonoších navrhli architekti ze studia ADR

FOTOGALERIE: Jsou krkonošské chalupy stylovější než ty v Alpách?

Jako houby pod dešti v Krkonoších rostou stylové chalupy. Citlivě zapadají do okolí a nabízí svým majitelům veškeré pohodlí. Jednou z nejaktuálnějších realizací je chalupa Haj na Pomezním hřebenu. Navrhli ji architekti ze studia ADR.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme