Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Praha je drahá. Realitní fond Wood & Company vyrazil na nákupy do Varšavy

Green Point - administrativní budova na pražském Smíchově.
Wood & Company
 ČTK

Realitní fond české investiční skupiny Wood & Company letos plánuje rozšířit své portfolio o dvě kancelářské budovy ve Varšavě. Zástupci společnosti na setkání s médii v Praze uvedli, že by mělo jít o nákup odhadem za sto milionů eur, tedy asi 2,37 miliardy korun. O které budovy jde, nespecifikovali. Sdělili, že firma se nebrání ani investicím v českém hlavním městě, Praha je ale podle nich drahá.

Reklama

Realitní fond Wood & Company se zaměřuje na Prahu, Bratislavu a Varšavu. Loni pořídil v polské metropoli kancelářské centrum Astrum Business Park za 44 milionů eur (přes miliardu korun). Na pražském Smíchově koupil v létě za blíže nespecifikovanou cenu Green Point. Společnost také založila nový realitní otevřený podílový fond určený pro drobné investory.

Portfolio fondu čítající majetek v hodnotě 1,14 miliardy eur (přes 27 miliardy korun) o celkové ploše 355 400 metrů čtverečních v 15 nemovitostech (kanceláře a maloobchodní centra) chce nyní firma rozšířit o dvě akvizice ve Varšavě. A to i díky válce na Ukrajině a odlivu amerických, anglických a částečně i německých investorů.

Takto bude vypadat administrativní centrum ve Vilniusu od Zaha Hadid Architects.

Studio Zahy Hadid navrhlo pro Vilnius kancelářské budovy. Až doslouží, půjdou zrecyklovat

Administrativní centrum, které pro centrum Vilniusu navrhlo známé architektonické studio Zaha Hadid Architects, není zajímavé jen svou architekturou. Na odiv dává i i přístup k udržitelnosti. Až nebudou budovy potřeba, lze je rozebrat.

Přečíst článek

Praha je drahá

„Pracujeme na dvou akvizicích. Chceme ve Varšavě posílit svůj kancelářský byznys a mít tam tři budovy,” uvedl manažer portfolia realitního fondu Marek Herold. Fond by rád investoval také v českém hlavním městě, Praha je ale podle Herolda dost uzavřená. Prodává se za neuvěřitelně vysoké ceny a nedává to smysl, uvedl Herold.

Natáčení podcastu s Janem Hanou z MPO.

Z Ostravy si berme příklad. Brownfieldy tam revitalizují skvěle, říká expert

Průmyslové areály, bývalá JZD, kulturní domy nebo kasárna. Brownfieldy jsou plochami s velkým potenciálem. Celkově podle Národní databáze brownfieldů zabírají přes 11 tisíc hektarů, což je zhruba rozloha Pardubic. Kde se jejich revitalizace chopili příkladně? Jak chce jejich přeměnu nadále podporovat Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO)? O tom všem jsme si povídali v dalším díle podcastu Realitní Club s Janem Hanou z MPO.

Přečíst článek

Dlouhodobý čistý výnos realitního fondu cílí na osm až deset procent a například výnos jeho retailového podfondu měl loni výnos v korunové třídě přes 21 procent. „Odezněla covidová opatření a lidé se vrátili do nákupních center. V obou našich centrech jsme evidovali nárůst obratů v průměru o 25 procent oproti roku 2019,” řekl manažer portfolia realitního fondu Jiří Hrbáček.

Vedle fondu kvalifikovaných investorů společnost založila pro drobné investory realitní otevřený podílový fond. Ten má podle odhadů dosáhnout očekávaného výnosu sedm až devět procent.

Realitní fond Wood & Company vlastní v Praze třeba nákupní centrum Galerie Harfa, celkem má v metropoli šest budov, osm v Bratislavě a jednu ve Varšavě. Patří do skupiny Wood & Company, která se zaměřuje na poskytování transakčního poradenství, poradenství v oblasti korporátních financí, obchodování s cennými papíry a správu aktiv, založené v roce 1991.

Green Point - administrativní budova na pražském Smíchově.

Smíchovský Green Point znovu změnil majitele. Za stamiliony jej koupila Wood & Company

Portfolio realitního podfondu Wood & Company Office se v červenci rozšířilo o v pořadí již desátou kancelářskou budovu a třetí v Praze. Jde o smíchovský Green Point, který Wood & Company koupila od společnosti Ronaldsay. Cenu akvizice budovy dokončené v roce 2021 ani jedna ze stran nekomentovala.

Přečíst článek

Buďte v obraze s Newstream Realitním Clubem

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tomáš Jandík, Reico

Tomáš Jandík: Otevírá se okno pro investice do nemovitostí. Než ECB začne snižovat sazby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme