Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Takhle vypadá šlendrián. Praha nechala za miliony postavit zeď, která shnila

Nová zeď hřbitova se poněkud nepovedla
Tereza Zavadilová/Newstream
Tereza Zavadilová
tzv

Malostranský hřbitov v Košířích je jeden z nejkrásnějších hřbitovů v Praze. Jeho nová zeď se ale rozpadá a hnije. Kolaudovaná byla přitom v roce 2015. Viník? Kdo ví. Utopily se tam přitom desítky milionů korun.

Reklama

Je to jako příběh vystižený z devadesátých let. Desítky milionů jsou v tahu a nikdo za nic nemůže. Pražská firma Správa pražských hřbitovů (SPH) v uplynulé dekádě nechala revitalizovat Malostranský hřbitov a především postavit kolem něj novou zeď. Podobu zdi přitom už tehdy lidé kritizovali. Rozpočet na od začátku spornou akci byl přes 30 milionů korun, z čehož většina šla z dotace EU. Po pár letech od výstavby zeď téměř spadla, hyzdí a ohrožuje okolí a vina se přehazuje ze subjektu na subjekt. 

Nástupnickou společností SPH jsou nyní Hřbitovy a pohřební služby hl. m. Prahy (HPS). Mluvčí HPS Jiří Královec pro newstream.cz problémy se zdí potvrdil. „Rekonstrukce zdí byla skutečně provedena relativně nedávno – kolaudace proběhla v prosinci 2015. Vady zdí se začaly projevovat velmi brzy a HPS je samozřejmě u zhotovitelské firmy okamžitě reklamovala,“ líčí. Výstavbu prováděla firma zabývající se restaurátorskými pracemi Gema Art Group, v jejíž struktuře a vlastníkovi dle obchodního rejstříku figurují bratři Kamil a Radvan Bahbouhové. 

Zhotovitel podle Královce reklamaci a vlastní pochybení odmítl a předložil posudek svého znalce, podle nějž příčinou vad nejsou jím špatně provedené stavební práce, ale chybně zpracovaný stavební projekt, na jehož základě se práce prováděly. „HPS si proto objednaly zpracování vlastního soudně-znaleckého posudku – ten vymezil vady, za které jednoznačně zodpovídá pouze zhotovitel, a vady, které lze přičíst na vrub projektanta,“ dodal mluvčí. Zhotovitel vadné zdi, firma Gema Art, ale podle něj  závěry znaleckého posudku odmítl. „HPS proto na vlastní náklady provedly zajištění havarijních částí zdi a zadaly zpracování projektu sanačních prací, podle nějž bude následně pokračovat oprava,“ uvedl. 

Členka správní rady Gema Art Barbora Klimšová opakuje, že její firma za chyby nemůže.  „Práce jsme realizovali dle daného projektu zpracovaného projektantem, který byl zvolen objednatelem. Veškerá pochybení jdou čistě na vrub chybnému či chybně zadanému projektu. V této věci jsme nechali zpracovat znalecký posudek, stejně jako objednatel, kdy závěry obou znalců jsou velmi blízké a potvrzují naše tvrzení, tedy že vady vyplývají z chybné či nedostatečné práce projektanta, nikoliv naší společnosti,“ říká.

Asi to skončí u soudu

Jenže v tom je ten největší háček. Projektantem byla firma Girsa AT, která je již od roku 2015, tedy od zhotovení projektu, v likvidaci. Již neexistující firma, kterou spoluvlastnil profesor architektury Václav Girsa, těžko může vzniklou škodu nahradit. Architekt také vinu odmítá. "Důrazně se ohrazuji proti nařčení z přípravy nekvalitního projektu v rámci ateliéru Girsa AT, chyby nebyly na straně ateliéru. Za provedení odpovídá firma Gema Art. Kauzy této firmy jsou dnes už veřejně dohledatelné, ateliér zhotovitele nevybírá," uvedl pro newstram.cz Václav Girsa,

Postup bude podle Královce následující. „Nejdříve musí proběhnout náprava vadného stavu, aby bylo možné vyčíslit kompletní náklady, a tedy i výši škody způsobené zhotovitelem. Náhradu škody pak budou HPS uplatňovat soudní cestou; pokud zhotovitel navrhne mimosoudní formu vyrovnání, HPS se s jeho návrhem seznámí a zváží jej, samy ale tuto formu iniciovat nebudou. Tento typ úvah je nicméně zatím předčasný,“ uvedl mluvčí pražských hřbitovů. 

Správa hřbitovů odmítá, že by při zadávání zakázky nějak pochybila. „Veřejná soutěž proběhla jak na projektanta a zhotovitele, tak na provádění stavebního dozoru. Projekt byl navíc financován z fondů EU, takže veškeré procesní náležitosti byly pod zvýšenou kontrolou,“ uvedl Královec. 

Spoluzakladatel investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák

Šéf Penty Haščák či slovenský exministr hospodářství čelí obvinění ze zločinecké činnosti

Slovenská policie podle portálu Startitup obvinila spoluzakladatele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka z trestných činů založení a podpory zločinecké skupiny a z legalizace příjmů z trestní činnosti. Spolu s Haščákem čelí stíhání celkově sedm lidí, mezi nimi i bývalý ministr hospodářství Jirko Malchárek a někdejší členové vedení Fondu národního majetku, který v minulosti spravoval podíly státu ve firmách.

Přečíst článek

Armáda 24. května 2023 na obranném a bezpečnostním veletrhu IDET v Brně slavnostně převzala nové obrněné vozidlo Titus. V

FOTOGALERIE: Titus v českých službách. Armáda převzala první z obrněnců za miliardy

Armáda na obranném a bezpečnostním veletrhu IDET v Brně slavnostně převzala nové obrněné vozidlo Titus. Všech plánovaných 62 strojů ze zakázky za šest miliard korun by měla dostat do konce příštího roku, uvedla armáda na svém webu www.army.cz. Podívejte se ve fotogalerii níže, jak nová posila české armády vypadá.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Existuje už jen jeden důvod, proč se máme dál šťourat v Čapím hnízdě. Ten ale stojí za to

Přečíst článek
Obviněný prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka

David Ondráčka: Branky, body, sekundy a dotace. Roky budovaný klientelismus ve sportu je stále živý

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme