Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Podívejte se na nejdražší kanceláře v Česku. Na Masaryčce sedí i Marek Dospiva z Penty

Marek Dospiva z Penty
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Po deseti letech příprav a dvou letech stavebních prací se konečně otevřela nejdražší kancelářská budova v Česku. Společnost Penta Real Estate otevřela dvojici budov, které navrhla kancelář dnes již zesnulé legendy světové architektury Zahy Hadid. „Budova stála zhruba dvě a půl miliardy, jenom fasáda vyšla na 500 milionů,“ prozradil Marek Dospiva zakladatel Penta Investments.

Reklama

Výhled na celou Prahu, unikátní architektura, dostupnost vlaku, metra, tramvají i autobusů. To jsou některé z předností nových kancelářských budov u Masarykova nádraží, které klientům zpřístupnila společnost Penta Real Estate. Přípravy trvaly celou dekádu, než Penta začala stavět, musela získat více než 300 razítek. Po dvou letech realizace je však budovat hotova. Cena byla astronomická: 2,5 miliardy korun. Navíc jde jen o první fázi rozsáhlého plánu, který Penta v centru Prahy chystá.

FOTOGALERIE: Podívejte se na unikátní snímky z nové budovy Masaryčky

„Půjde o trojúhelník, který více propojí Vinohrady s Prahou 1,“ představil odvážné vize zakladatel Penty Marek Dospiva. „Když budu optimista, mohli bychom mít vše připravené a schválené za pět až sedm let. Samotná stavba by byla v řádu několika let,“ dodal David Musil z Penta Real Estate.

Nejdražší kanceláře

Podle informací z trhu kancelářských nemovitostí nabízí budova Masaryčky nejdražší nájem v Česku. Že je nájemné skutečně vysoké, přiznává i Dospiva.

Otevření nejdražší a nejzelenější budovy v Praze se posunulo. Do Masaryčky se na kávu ale dostaneme už v září

Opening „zlatého domu“ z pera světoznámého architektonického studia Zaha Hadid Architects se uskuteční v pondělí 4. září. Většina gastro provozů tak zahájí provoz během září, ale například kavárna Loka se dle vyjádření personálu, otevře již v pátek 1. září. 

Přečíst článek

Už jsme si ale vyzkoušeli v případě Florentina to, že když je budova správně postavená, nájemci pak výrazně šetří na poplatcích za energie. Vždycky nám sem chodí kontrola a v nadsázce se ptá, kde máme schovaný ten černý odběr, protože takto energeticky výhodnou budovu nikdy neviděli,“ říká se smíchem jeden z nejbohatších Čechů.

K největším nájemcům patří samotná Penta, která se na počátku září přestěhovala z protilehlé budovy Florentinum. Penta obsadila v budově dvě patra. Dvě patra pak má pronajatá také Fio banka či Boston Consulting Group.

Interiéry nové otevřené budovy Masaryčka

FOTOGALERIE: Penta ukázala interiéry Masaryčky. Podívejte se do nitra nové budovy

Největší stavba v centru prahy je prakticky hotová. Společnost Penta otevřela budovu Masaryčka, kam se již stěhují první nájemníci. Činnost už také zahájila tamní kavárna Loka. Ceny pronájmu v téměř zaplněném areálu významně přesahují pražský průměr. Nájemné za metr čtvereční tak u kancelářských prostor převyšuje hranici 30 eur. Podívejte se, co zlatá budova ukrývá.

Přečíst článek

Škola v přírodě za dva tisíce na noc. Koho ještě mají živit rodiče dětí?

Dalibor Martínek: Škola v přírodě za dva tisíce na noc. Koho ještě mají živit rodiče dětí?

Proč by měly být v polovině října společenským tématem školy v přírodě? V době, kdy celou společností „hýbe“ vládní úsporný balíček? Děti přece odjíždějí na pobyty až v květnu nebo v červnu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Scott.Weber kupuje od Penty coworking v komplexu Churchill

Pražský trh sdílených kanceláří se konsoliduje. Scott.Weber kupuje od Penty coworking v komplexu Churchill

Přečíst článek
Z Masaryčky na Florenc. Penta kupuje ČSAD Praha Holding, který vlastní autobusové nádraží

Z Masaryčky na Florenc. Penta kupuje ČSAD Praha Holding, který vlastní autobusové nádraží

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme