Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Jak se Brno dostalo na designovou mapu Evropy

Moravská galerie v Brně
Se svolením BoysPlayNice
Petra Jansová

Postavili ji v Brně na konci 19. století a pak ji dvakrát rekonstruovali. Nepříliš citlivě. Navíc budova Uměleckoprůmyslového muzea nestačila pojmout narůstající množství exponátů. Díky citlivým zásahům hned několika předních architektů, designérů a umělců se ale nyní dostala na pomyslnou designovou mapu Evropy.

Reklama

Uměleckoprůmyslové muzeum stojí v Brně od roku 1873 a za dobu svojí existence prošlo dvěma rekonstrukcemi. První, kompletní, proběhla v roce 1945. Opravila válečné škody a současně přidala ve vnitřních prostorách řadu vestaveb a dostaveb. Tyto zásahy se později ukázaly jako necitlivé. Další se Uměleckoprůmyslové muzeum dočkalo na přelomu tisíciletí. Ani jedna z nich ale bohužel nevyřešila ten hlavní problém, nezvýšila kapacitu. Vestavby navíc znehodnocovaly prostor i technicky. 

Na výsledek nejnovějších úprav budovy se můžete podívat do následující galerie.

Nově, po přeměně pod taktovkou hned několika předních tuzemských architektů a umělců, Moravská galerie láká na vizuálně zajímavé výstavní prostory. Za zmínku stojí nejenom nové průchozí lávky od studia Olgoj Chorchoj, stejně jako důmyslnné výstavní vitríny designéra Maxima Velčovského nebo kavárna od architekta Marka Štěpána. 

Moravská galerie v Brně má ve svých sbírkách přes 200 tisíc uměleckých děl a sídlí v šesti budovách. Šíří sbírek výtvarného umění a designu od středověku po současnot je druhou největší institucí svého druhu v České republice. První příčka patří Národní galerii Praha.

Rony Plesl
video

Umění je jako každý byznys. Musíte investovat, jinak se neprosadíte, říká Rony Plesl

V dalším z dílů pořadu Victory Club na newstream.cz se představí Rony Plesl. Jedna z nejvýraznějších osobností českého designu se v posledních letech stále více soustředí na volnou tvorbu a chce s ní uspět v globální konkurenci.

Přečíst článek

Pavel Maurer: Moje nejoblíbenější lžička je od Kaplického. Tu od Armaniho jsem si nekoupil

Připadá mi, že z celého příborového portfolia je úplně nejpodstatnější lžíce. Lžíce je tak samozřejmou součástí našeho života, že často ani nevnímáme její design a z jakého materiálu je vyrobena.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Na místě vesnických ruin stojí nový moderní dům.

Jak se zachraňují ruiny? Místo kurníků a kůlen stojí moderní dřevostavba i zčásti zachovaný mlýn

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme