Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dům pro režiséra i pro vážně nemocné. Prohlédněte si díla finalistů architektonické soutěže

WARM NEST - ONKOLOGICKÝ DENNÍ STACIONÁŘ
CE ZA AR
Věra Tůmová

Dům režiséra, městský úřad, stacionář pro onkologické pacienty, malinká kavárna uprostřed parku nebo pavilon urgentního příjmu. Soudobé architektonické počiny dokážou velmi lidsky a vnímavě uchopit i složitá zadání. Ostatně přesvědčte se sami. Vybrali jsme pro vás desatero nejzajímavějších děl z 21 finalistů letošního 22. ročníku architektonické soutěže slovenské komory architektů CE ZA AR.

Reklama

Práce architektů nezahrnuje jen kooperaci s technickými profesemi kolem stavby, statiky či třeba připojení na rozvodné sítě. U některých projektů je bezpodmínečně nutné spolupracovat i s dalšími experty, mimo jiné také s psychology a architekty, kteří se zabývají vlivem prostoru na lidské vědomí. Tak tomu bylo například při návrhu domu, který měl poskytovat intimní prostor pro pacienty se závažnou diagnózou, který realizovali ateliéry Ark-shelter a ARCHEKTA

Architekti Marek Jablonský a Stanislav Majcher zase museli vycházet ze zkušeností záchranářů při designu specializovaného pavilonu urgentního příjmu nemocnice Bojnice, který má nadregionální význam. Při návrhu městského úřadu v Leopoldově pak architekti zapojili do realizace i specialistu vizuální komunikace a experty specializující se na světelný design.

Nový pavilon urgentního příjmu v nemocnici Bojnice. Rok realizace 2022. Architekti: Marek Jablonský, Stanislav Majcher CE ZA AR

Další kategorií spolupráce jsou pak rodinné domy, kde architekt musí vnímat nejen přání jednotlivých členů rodiny, ale i to, jakým životním stylem a rytmem rodina žije a jak se plánuje do budoucna rozvíjet. Příkladem toho, jak dokonale může architekt pojmout společenský život rodiny i sounáležitost s okolní přírodou je letošní finalista Dům režiséra v Jakubově od architektů Petera Rakšányho a Jonáše Karáska nebo RD Bohúňova, kde Ilja Skoček intenzivně spolupracoval s majitelem domu a také s krajinnou architektkou.

Prohlédněte si desítku nejzajímavějších architektonických počinů z 21 finalistů soutěže CE ZA AR 2023:

Slavnostní předávání cen CE ZA AR, včetně ceny veřejnosti, o které ještě stále můžete rozhodnout, se uskuteční 5. října 2023 ve Staré tržnici v Bratislavě.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jeden z projektů Davida Krause

Průhledná školka i továrna z betonu: To jsou díla nejlepších českých architektů

Přečíst článek
Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme