Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Datový analytik: Ceny starších bytů klesají, týká se to hlavně paneláků

Natáčení podcastu se zakladatelem FlatZone Vítem Souralem.
Newstream.cz
 nst
nst

Za kolik se aktuálně prodává metr čtvereční v pražských novostavbách? Klesly už ceny, nebo jejich růst jen stagnuje? A kde se prodávají byty nejlevněji? O nejaktuálnějších datech jsme si povídali dalším díle podcastu Realitní Club se zakladatelem Flat Zone Vítkem Souralem.

Reklama

Metr čtvereční v novostavbě vyjde na 150 tisíc korun a na této ceně se drží už celý rok. U secondhandavých bytů ceny od léta klesají. Aktuálně se pohybujeme kolem 120 tisíc za metr čtvereční v Praze,“ přibližuje odborník.

Na trhu se zvyšuje počet dostupných bytů. Například v Praze jde o pět tisíc bytů v novostavbách, osm a půl tisíc bytů starších.

Z natáčení podcastu Realitní Club s ekonomem Lukášem Kovandou.

K oživení realitního trhu nedojde. Ceny budou i nadále padat, říká ekonom

Dojde na jaře k oživení realitního trhu? A je letošní rok rokem vhodným pro investice do nemovitostí? Dojde na plošné zlevnění bytů? „O plošném propadu cen hovořit nemůžeme, v některých regionech a u některých typů nemovitostí bude ale zlevňování pokračovat i letošním roce. Například byty v panelácích už zlevňovaly, v některých regionech meziročně až o desítky procent,“ říká ekonom Lukáš Kovanda v dalším dílu podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

„Zvýšená nabídka a zredukovaná poptávka tlačí na cenu. V případě panelákových bytů je to nejmarkantnější,“ dodává Soural. U tohoto typu bytu je proto velmi pravděpodobný razantní pokles ceny. Ta se v době vrcholu pohybovala kolem 110 tisíc za metr čtvereční.

Poslechněte si starší epizody realitního podcastu:

Z natáčení podcastu Realitní Club s ekonomem Lukášem Kovandou.

Podcast: Nárokovat si vlastnické bydlení je stejné jako si nárokovat Ferrari, říká ekonom

Spadnou letos hypoteční sazby? Vrátí se ještě někdy k úrovni pod dvěma procenty? Nejenom o tom, ale i o dalších výzvách realitního trhu v roce 2023 jsme si povídali v prvním letošním podcastu Realitní Club s ekonomem Lukášem Kovandou. Nový díl podcastového seriálu byznysového serveru newstream.cz vyjde v úterý.

Přečíst článek

Jiří Pácal,Ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

Podcast: Byli bychom naivní, kdybychom nečekali, že ceny bytů nepůjdou dolů, říká Pácal

Aktuální dění na realitním trhu rozhodně není nijak revoluční a nepředvídatelné. „Covid, válku na Ukrajině a razantní proměnu podmínek na úvěrovém trhu bych spíš nazýval evolucí než revolucí,“ říká v dalším díle podcastu Realitní Club Ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí Jiří Pácal.

Přečíst článek

Martin Skalický (vlevo) a Dalibor Martínek při natáčení podcastu

Podcast: Investice do nemovitostí se vždy vyplatí. Kryptu jsem nepodlehl, říká investor Martin Skalický

Prošlapávali jsme v Česku cestu pro vznik nemovitostních fondů, říká Martin Skalický, který dlouhé roky řídil nemovitostní fond České spořitelny Reico. Ten jako jeden z prvních na českém trhu začal tvořit portfolio nemovitostí, do kterých bylo možné investovat peníze. Většina investorů byli drobní střadatelé. A jak Skalický říká: „Když pracujete s penězi investorů, a v otevřeném fondu jde z drtivé většiny o drobné střadatele, tak se zodpovědností usínáte a ráno se budíte.“

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu se zakladatelem FlatZone Vítem Souralem.

Podcast: Bydlení v Praze bude luxus. Řada Pražanů se přestěhuje jinam, říká datový analytik

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme