Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nová várka zámků na prodej. V módě jsou ty po rekonstrukci za stovky milionů

Nová várka zámků na prodej
Petra Jansová

Zájem o honosné zámky trvá. Stále častěji se ale poptávají ty, které jsou po rekonstrukci. Na svého majitele čekají zpravidla dva roky.

Reklama

Zatímco před vypuknutím války na Ukrajině, která s sebou mimo jiné přinesla razantní nárůst stavebních materiálů, se prodávaly spíš zámky před rekonstrukcí, nyní ty už opravené. „Robustní renovace klienty tolik nelákají, jelikož jsou extrémně náročné, a to jak časově, tak finančně,“ říká Lenka Munter, specialistka na historické nemovitosti.

Cena historických nemovitostí před rekonstrukcí se pohybovala v řádech do 20 milionů korun, zcela výjimečně do 10 milionů korun. Spíš než samotná velikost objektu či areálu určuje koncovou sumu lokalita. Čím blíže jsou historické nemovitosti Praze nebo rakouským a německým hranicím, tím dražší jsou.

Koupit tak lze třeba barokní zámek u Loun za sedm milionů, tedy zhruba za stejnou cenu jako garsonku v širším centru Prahy, ale i kompletně zrekonstruovaný zámek v jižních Čechách za 100 milionů korun.

„Za trochu vyšší sumu se dá pořídit barokní zámek Mirošov, který se nachází v oblasti mezi Prahou a Plzní. Směrem na jih od Prahy nedaleko řeky Vltavy se nachází další zámek na prodej po kompletní rekonstrukci. Jeho cena se pohybuje v řádech stovek milionů korun,“ přibližuje ceny Munter.

I takto výjimečné nemovitosti si zpravidla časem najdou  kupce. Podle Munter to trvá v průměru jeden až dva roky

Zámecký komplex v Dolních Kounicích je stále na prodej.

Fotogalerie: Výprodej zámků v Česku. Některé stojí jako pražský byt

Ty alespoň částečně zrekonstruované u velkých měst nebo hranic s Německem stojí stovky milionů. Ty menší v horším stavu vyjdou i na méně než 20 milionů. Podívejte se na aktuální nabídku zámků na prodej.

Přečíst článek

Novinky ze světa nemovitostí sledujte v Realitním Clubu zde:

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rekonstrukce zámky v Týnci u Klatov trvala 25 let.

Prodali dům i byt a opravili barokní ruinu. Ne všechny zámky mají takové štěstí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme