Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zeman: Babiš má politickou zkušenost, Pavel je vládní kandidát

Prezident České republiky Miloš Zeman udělil vyznámenání
ČTK
 ČTK

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) má větší politickou zkušenost. V drtivé většině civilizovaných zemí není hlavou státu voják. Bývalý vysoký představitel armády a NATO Petr Pavel je vládní kandidát. Na adresu obou postupujících do druhého kola volby hlavy státu to v rozhovoru na serveru Blesk.cz řekl prezident Miloš Zeman. Uvedl, že v druhém kole bude volit Babiše.

Reklama

Pavel na twitteru na Zemanova slova reagoval tak, že Babiš má větší zkušenost s politikou imponující dosluhující hlavě státu, tedy politikou rozdělování, chaosu, překrucování faktů a lží.

Průzkumy veřejného mínění podle Zemana tentokrát nebyly daleko od pravdy s výjimkou bývalé rektorky Mendelovy univerzity Danuše Nerudové, jež skončila s odstupem třetí. Nerudová si to v závěrečné fázi kampaně zkazila sama, uvedl Zeman.

Pavel podle něj určitě rozumí armádě, ale nemá kvalifikaci v jiných oblastech. "Podle mého názoru prezident potřebuje být odborníkem na témata, která takříkajíc pálí veřejnost, a to jsou v podstatě socio-ekonomická témata," poznamenal.

Stanislav Šulc: Tři důvody, proč nemám rád přímou volbu

Přímá volba prezidenta je hodně ošementná záležitost. Proč? Tady jsou tři hlavní důvody, které byly zřejmě ještě před samotným uzákoněním přímé volby. Výsledkem bude vždy rozdělená společnost.

Přečíst článek

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) před prezidentskou volbou podpořila trojici kandidátů - Pavla, Nerudovou a senátora Pavla Fischera. Pavel i Nerudová ale kandidovali po sesbírání podpisů občanů.

Pavel získal 35,4 procenta hlasů, Babiš 34,99 procenta. Nerudová skončila se ziskem 13,93 procenta voličů. Druhé kolo volby se uskuteční 27. a 28. ledna.

Babišovi Zeman po prvním kole negratuloval, protože výsledek považuje za remízu. Expremiérovi podle něj pomohlo, že jej krátce před volbou soud zprostil obžaloby v kauze Čapí hnízdo, roli hrála také nedávná návštěva u francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a odstoupení odborářského předáka Josefa Středuly z volby.

pět minut po otevření volebních místností se tvoří před některými z nich fronty.

PREZIDENTSKÉ VOLBY ON-LINE: Pavlovi vyjádřili podporu Nerudová, Fischer, Hilšer i premiér Fiala

První kolo přímé volby prezidenta ČR skončilo, začalo sčítání hlasů. Po sečtení hlasů ve třech čtvrtinách okrsků vede bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se 37 procenty hlasů. Na druhém místě byl generál ve výslužbě Petr Pavel se 33,49 procenta hlasů. Vyplývá to z volebního serveru ČSÚ. Na třetím místě je zatím bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová se 13,77 procenta hlasů. Čtvrtý v pořadí je senátor Pavel Fischer se 6,56 procenta hlasů. Zisk ostatních kandidátů se pohyboval pod pěti procenty. Volební účast činila 67,48 procenta.

Přečíst článek

Středula sice podle Zemana hlasitě podpořil Nerudovou, většina jeho potenciálních voličů ale hlasovala pro Babiše. Zeman dříve vyjádřil podporu Babišovi i Středulovi, Středulu ale přestal podporovat po demonstraci na Václavském náměstí v Praze, které se zúčastnil jen nízký počet lidí.

Zeman očekával, že by černými koňmi volby mohli být podnikatel Karel Diviš a poslanec SPD Jaroslav Bašta. Diviš se ale podle něj v jedné z televizních debat choval jako blázen, když začal napadat ostatní kandidáty místo prezentace svého pozitivního programu. Bašta mohl mít podle prezidenta šanci, protože podepsal Chartu 77 a byl politickým vězněm. Poslancův výrok, že prezident může odvolat vládu, byl ale podle Zemana přinejmenším "krajně sporný". Bašta skončil pátý, Diviš předposlední.

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš (SPD) se fotí s příznivkyní před volební místností v Průhonicích.

FOTOGALERIE: První kolo třetí přímé volby prezidenta. Jak vypadalo v Česku i zahraničí?

Potřetí v novodobé historii Česka mají lidé v přímé volbě zvolit svého prezidenta. Po dvou vítězstvích Miloše Zemana obsadí Pražský hrad nové jméno. A to je zřejmě důvod vyššího zájmu o letošní první kolo. Jak vypadalo? Podívejte se ve fotogalerii.

Přečíst článek

prezidentský kandidát Petr Pavel

Sázkovky drtivě favorizují Pavla, Babiš si značně pohoršil. Ekonomice to ale bude jedno

Generál Pavel má po sobotních volbách podle sázkových kanceláři rekordní, skoro 90procentní pravděpodobnost, že se stane prezidentem. Ekonomiku ale moc neovlivní.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Praha není proti vesnici nebo Budu spojovat společnost. Největší lži prezidentských voleb

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme