Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vrbětice 2? Při výbuchu munice v Libavé zemřel voják

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a náčelník generálního štábu Karel Řehka
Profimedia
 ČTK

Jeden voják zemřel na místě dnešního výbuchu munice ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. Osm lidí je zraněných, mezi nimi sedm vojáků a jeden občanský zaměstnanec. Jde výhradně o Čechy. Uvedl to mluvčí ministerstva obrany David Polák.

Reklama

Výbuch nastal krátce po 11:00 v prostoru trhací jámy Čermná. Munice vybuchla při plánovaném výcviku pyrotechniků, všichni byli příslušníky Centra zabezpečení munice Týniště nad Orlicí.

Na místě zasahuje Hasičský záchranný sbor, míří tam také ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Událost vyšetřuje Vojenská policie. Blízcí zraněných a zemřelého vojáka byli podle mluvčího o nešťastné události vyrozuměni.

Vojenské cvičení v Libavé:

Reklama

Na místo míří ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která to uvedla odpoledne na síti X. Explozi označila za tragickou událost, jejíž příčina je a bude předmětem vyšetřování.

„Bohužel tato událost si vyžádala jednu oběť na lidském životě a několik raněných. Myslím na všechny pozůstalé zemřelého vojáka a také na všechny raněné. Přeji jim, aby se co nejdříve uzdravili a vyvázli bez vážných následků,“ napsala Černochová.

V minulosti například v červenci 2021 utrpěli zranění dva vojáci při sanaci bývalého vojenského prostoru Brdy, kteří čistili od munice bývalou pěchotní střelnici Kolvín. Při manipulaci ale jedna střela vybuchla. Těžce zraněný voják po dvou týdnech podlehl zraněním, explozi přežil pyrotechnik ze ženijního pluku v Bechyni, který později před soudem čelil obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti a hrozilo mu až pětileté vězení. Obžaloba ho vinila z toho, že jako hlavní pyrotechnik nesprávně identifikoval nalezenou dělostřeleckou munici jako náhradní a při manipulaci s ní porušil předpisy.

Pyrotechnik s mnohaletou praxí u armády, včetně účasti na zahraničních misích v Afghánistánu, ale u soudu uvedl, že na skládku nechal přemístit jen nalezenou dělostřeleckou munici bez výbušniny. Výbuch vysvětloval tím, že zraněný voják zřejmě našel ještě jinou střelu, nikomu to ale neohlásil a střelu se sám snažil demontovat. Ta ale explodovala. Soudy pyrotechnika osvobodily.

Vrbětice

Vrbětice byly dílem ruské GRU, potvrdila policie. Putinův režim vede hybridní válku proti Česku, řekl Fiala

Režim Vladimira Putina dlouhodobě vede proti Česku hybridní válku. Výsledky vyšetřování výbuchu muničního skladu ve Vrběticích ukazují, že zahraniční politika je správná a hájí zájmy českých občanů, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Podobně reagovali na oznámení kriminalistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), že případ byl odložen, i další politici vládní koalice. Policie považuje za prokázané, že výbuchy uskutečnili příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU.

Přečíst článek

Prezident Miloš Zeman končí ve funkci 8. března.

Zemanova cesta. Od muže listopadu k technologovi moci

Spolu s Václavem Havlem a Václavem Klausem vytvářel Miloš Zeman obraz české politiky v 90. letech minulého a počátkem tohoto století. Spolu s ním končí v české stranické politice výměna první polistopadové generace politiků, píše v profilu dosluhujícího prezidenta politická komentátorka Newstreamu Jana Havligerová.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme