Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Válek: O změnách ve zdravotnictví bude jasno v lednu

Vlastimil Válek
profimedia.cz
 ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) slíbil, že do poloviny ledna 2024 předloží strategický dokument, v němž popíše chystané změny ve zdravotnictví. Hodlá jich dosáhnout změnami zákona o veřejném zdravotním pojištění, o zdravotních službách, o elektronizaci zdravotnictví a zákona o ochraně veřejného zdraví. První z nich začne platit 1. ledna 2025, řekl ministr v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Reklama

Podle poslankyně Karly Maříkové (SPD) by takový dokument uvítala opozice, podle mluvčí Sekce mladých lékařů České lékařské fakulty (ČLK) Moniky Hilšerové i lékaři.

Chystané změny jsou podle Válka dokončením reformy zdravotnictví, která začala po sametové revoluci a nebyla nikdy plně dokončená. Měla vést od socialistického financování zdravotnictví k systému řízenému pojišťovnami. "Změnou jednoho zákona absolutně nic nedosáhnete. Já měním všechny ty zákony naráz, musí být provázané. Proto mi to trvalo daleko déle než dva roky, protože jsme na tom pracovali už v opozici," řekl s tím, že změny musí být provázané i s úhradovou vyhláškou.

Přerozdělování peněz

Touto vyhláškou ministerstvo zdravotnictví každý rok promítá do rozdělení peněz z veřejného zdravotního pojištění, v němž bude příští rok k dispozici 500 miliard korun, své priority. Změny čekají podle Válka i personální vyhlášku, která stanoví potřebné počty personálu, například lékařů pro každé oddělení. "Musíte ten balík změnit celý a musíte ho změnit v průběhu jednoho roku," dodal.

"Je jasné, že takový systém financování, který nyní je, už není udržitelný a je s ním potřeba něco dělat," uvedla k tomu poslankyně Maříková. Odmítá ale rušení nemocnic nebo jejich změnu na léčebny dlouhodobě nemocných, naopak posílit by se podle ní měla oddělení, která jsou hodně vytížená, naopak méně může být těch s nižší obsazeností lůžek, která jsou ztrátová. "Spíš by se mělo podívat na efektivitu využívání, že některá oddělení jsou více potřeba než jiná," dodala.

Protest lékařů by mohl skončit v pátek

Protest lékařů by mohl skončit v pátek, platy ve zdravotnictví vzrostou

Nabídka, se kterou podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) souhlasila Česká lékařská komora (ČLK) i zdravotnické odbory, je růst výdělků lékařů o 5000 až 15 000 korun podle stupně vzdělání a ostatních zaměstnanců nemocnic včetně nezdravotnických o pět procent. Finální dohodu chtějí zúčastněné strany podepsat v pátek, poté by měli lékaři odvolat protest.

Přečíst článek

Změny zákonů jsou podle Válka prakticky hotové. "Jeden už je ve vnitřním připomínkovém řízení, další do něj bude odcházet po Novém roce a další taky. Chtěl bych, abychom je plus minus v prvním čtvrtletí příštího roku dostali na vládu a v prvním pololetí příštího roku do Poslanecké sněmovny," dodal. Platit by měly začít postupně. V příštím roce chce ministerstvo začít zveřejňovat srovnání kvality péče v jednotlivých krajích.

Ve změně zákona o zdravotním pojištění podle Válka ministerstvo definuje priority, například podporu následné péče, sociálních služeb a paliativní péče, což vyžaduje stárnutí populace.

Moderní a včasná léčba by se podle plánu kardiologů měla dostat i do odlehlejších koutů Česka

Na nemoci srdce se v ČR umírá pořád nejvíce. Lékaři volají po změně

Až o 20 procent Čechů umírá na nemoci srdce více než ve Francii. Přitom jim mohou předcházet včasnou léčbou a prevencí.  

Přečíst článek

Změna zákona o zdravotních službách podle Válka donutí pojišťovny, aby se skutečně začaly podílet na budování sítě. Síť 156 nemocnic akutní péče podle něj není špatná, nevhodná je ale struktura oddělení, z nichž některá jsou ztrátová nebo málo obsazená. "Pojišťovna má zajistit pro své pojištěnce péči, proto to pojištění platíme. (...) Já pouze do zákona dám, ať to začnou dělat," uvedl Válek. Pojišťovny podle něj mohou pomocí smluv řídit i dostatek lékařů některých specializací v regionech.

Novelu zákona o ochraně veřejného zdraví ministerstvo novinářům představilo tento týden, návrh je ve veřejném připomínkovém řízení. Počítá zejména se změnou systému řízení hygienických stanic a vzniku centrální Hygienické služby ČR. Té by podléhaly i zdravotní ústavy a Státní zdravotní ústav.

Reklama

Související

Vlastimil Válek

Válek hodlá připravit zákon o odměňování zdravotníků. Navýšení tabulkových platů odmítl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme