Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slovensko má zákon, který zvýhodní očkované

Očkovací centrum v Bratislavě
Národný futbalový štadión
 ČTK

Slovenský parlament schválil novelu zákona o veřejném zdraví, která zvýhodní očkované občany v případě zhoršení pandemie. Budou mít volný přístup do obchodů, restaurací i na sportoviště a kulturní akce.

Reklama

Zvýhodnění ale nebude tak velké, jak původně navrhoval ministr zdravotnictví Vladimít Lengvarský. Poslanci o zákonu diskutovali od pátku. Pro se v parlamentu vyslovilo 77 přítomných poslanců a 55 bylo proti.

Novela umožňuje regionálnímu úřadu veřejného zdravotnictví nařídit při ohrožení veřejného zdraví dočasně podmíněný vstup na hromadné akce. Lidé se budou prokazovat potvrzením o očkování proti covidu-19, negativním testem či potvrzením o prodělání nemoci.

Novelu musí podepsat prezidentka Zuzana Čaputová a platit začne po zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Dohodu ve vládní koalici blokovaly původně spory o platbu testů. Podle serveru aktuality.sk nakonec ustoupily výhradám strany Jsem rodina strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), Svoboda a solidarita (SaS) a Za lidi.

Bungee jumping, ilustrační foto

Pojišťovny se z pandemie zotaví rychleji než z krize v roce 2008

Koronavirová pandemie udeřila globálnímu pojišťovacímu průmysl menší ránu než finanční krize v roce 2008. Návrat na normál bude rychlejší.

Přečíst článek

Očkovaní budou mít volný přístup do obchodů, restaurací i na sportoviště a kulturní akce i v případě zpřísnění epidemických opatření.

Neočkovaní se budou muset nechat při vstupu do škol nebo do práce otestovat minimálně antigenním testem, který bude zdarma. Testy budou pro neočkované podmínkou i při vstupu na kulturní nebo sportovní akce i do obchodů s výjimkou potravin, drogerií a lékáren. V těchto případech si ale budou muset antigenní test v hodnotě pěti eur (128 korun) platit.

Lengvarský původně navrhoval, aby neočkovaní měli měsíčně k dispozici dva testy PCR zdarma a antigenní za symbolických pět eur bez ohledu na to, kam budou vstupovat.

Dukovany

Přehledně: Nové Dukovany a obnovitelné zdroje. Jak chtějí strany řešit útlum uhlí

Česko nyní část elektřiny exportuje, situace se ale po plánovaném útlumu uhelných elektráren a odstavení starších jaderných bloků změní. Jaké jsou energetické plány jednotlivých stran?

Přečíst článek

Letiště Václava Havla

Na Ruzyň se vracejí turisté. Zatím ale pomalu

Letní dovolené povzbudily provoz v Ruzyni, největší skok mají linky do Řecka, Egypta a Chorvatska.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme