Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Skotská expremiérka trávila neděli výslechem na policii. Obviněna nebyla, vyšetřování ale trvá

Policie zadržela skotskou expremiérku Nicolu Sturgeonovou, jde o financování strany
ČTK
 ČTK

Policie v neděli zadržela bývalou skotskou premiérku Nicolu Sturgeonovou v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním financování Skotské národní strany (SNP), informovala BBC. Ještě tentýž den police expremiérku propustila bez vznesení obvinění. Vyšetřování ale nadále trvá.

Reklama

„Vím bez jakýchkoli pochybností, že jsem nevinná a ničeho jsem se nedopustila,“ uvedla následně Sturgeonová. Dnešek byl pro ní „šokující a zároveň hluboce znepokojivý“, dodala. Na policii skotská expremiérka strávila více než sedm hodin.

Kvůli stejnému vyšetřování byl již na začátku dubna zadržen, vyslechnut a poté bez obvinění propuštěn i manžel bývalé předsedkyně SNP a skotské expremiérky Peter Murrell, který v březnu rezignoval na funkci výkonného ředitele SNP. Tehdy policisté prohledali rovněž dům Sturgeonové a sídlo strany v Edinburghu.

„Dvaapadesátiletá žena, která byla dnes zadržena...byla propuštěna bez obvinění, vyšetřování i nadále trvá,“ uvedla skotská policie. Policie ve svých prohlášeních jména podezřelých nezveřejňuje, dokud nejsou obviněni, poznamenala agentura AP. BBC a další britská média ale již dříve zadrženou a následně propuštěnou ženu identifikovali jako Sturgeonovou.

Zadržení skotské expremiérky, která překvapivě odstoupila začátkem letošního roku, potvrdil i její mluvčí. Na pohovor na policii se podle něj dostavila dobrovolně. „Nicola vždy říkala, že bude spolupracovat při vyšetřování, jestliže o to bude požádána, a i nadále tak činí,“ dodal mluvčí. Další komentář odmítl s tím, že „není vhodné veřejně řešit jakékoli problémy, když vyšetřování nadále probíhá“.

Britský premiér Rishi Sunak nemá nic jisté, ukázaly britské komunální volby

Sunak vtipkuje, ale usmívá se spíš Starmer. Co o britské politice vypověděly komunální volby

V Anglii a Severním Irsku se v minulých dnech konaly komunální volby, které naznačily mnohé o celostátním rozložení sil. Radost mohou mít labouristé a opoziční strany. Pro Sunakovy konzervativce byly varováním.

Přečíst článek

Nesrovnalosti ve financování kampaně za nezávislost Skotska

V souvislosti s vyšetřování bylo v minulosti zadrženo a vyslýcháno i několik dalších vysoce postavených představitelů nacionalistické Skotské národní strany. Nikdo nebyl obviněn. Zadržen a posléze propuštěn byl mimo jiné i pokladník SNP Colin Beattie, který také na svou funkci rezignoval.

Policie vyšetřuje, co se stalo s více než 600 tisíci librami (přes 16,5 milionu korun), které v roce 2017 vybrala kampaň za nezávislost Skotska. Peníze měly být použity výhradně k tomuto účelu, ale úřady mají podezření, že se tak nestalo.

Sturgeonová stála v čele skotské vlády a také strany SNP od listopadu 2014, kdy vystřídala Alexe Salmonda po neúspěchu tábora skotských nacionalistů v referendu o nezávislosti na Spojeném království. Dvaapadesátiletá politička byla nejdéle sloužícím „prvním ministrem“ v dějinách Skotska a také první ženou ve funkci. SNP dovedla k vítězství v regionálních volbách nejdříve v roce 2016 a pak i v roce 2021.

V referendu v roce 2014 Skotové hlasovali pro setrvání Skotska ve Spojeném království v poměru 55 ku 45 procentům. Sturgeonová a SNP pak usilovaly o další referendum s argumentem, že odchod Británie z EU změnil základní pravidla. Britská vláda ale odmítá hlasování umožnit s tím, že otázka byla vyřešena referendem z roku 2014. Nedávné průzkumy ukázaly, že podpora SNP i nezávislosti od odchodu Sturgeonové z funkce poklesly.

Opoziční strany již dříve obvinily SNP z toho, že se utápí ve skandálu a příliš se soustředí na nezávislost namísto toho, aby Skotsku řádně vládla. Mluvčí labouristů, poslanec Ian Murray, uvedl, že v SNP vládla kultura „utajování a zastírání“.

Brexit hodnotí jako neúspěch dvě třetiny Britů

Tvrdé vystřízlivění. Brexit hodnotí jako neúspěch dvě třetiny Britů

Po nadšení z možnosti “znovu nabýt svobodu” vystoupením z EU přišlo vystřízlivění. Jako neúspěch hodnotí brexit většina Britů, vyplývá z aktuálního průzkumu společnost YouGov.

Přečíst článek

Britský premiér Rishi Sunak a ministr financí Jeremy Hunt

ANALÝZA: Mileniálové britské konzervativce odmítají. Pro Sunaka je to otázka přežití

Generace britských mileniálů by dnes Konzervativní stranu nevolila a o vládě Rishiho Sunaka nemá valné mínění. Nastupující generace ale podle nedávného průzkumu není programově zaměřená proti pravici, jejich preference tvoří spíše okolnosti - jako nedostupnost bydlení nebo ekonomika. Britští konzervativci, ale i další evropské pravicové strany, se z dostupných dat mohou poučit.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme