Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Karel Pučelík: Vyhasíná sen o skotské nezávislosti?

Skotský premiér Humza Yousaf
ČTK
Karel Pučelík

Skotský premiér Yousaf musí řešit osobní problémy, protože část jeho rodiny uvízla v Gaze. Do toho se snaží vzkřísit svou skomírající Skotskou národní stranu, které k úspěchům již určitě nebude stačit jen volaní po nezávislosti.

Reklama

Skotský premiér Humza Yousaf ze Skotské národní strany je posledních pár dní vidět mnohem víc, než bývá u šéfa regionální vlády obvyklé, a to i na mezinárodní scéně. Osobně se ho totiž dotýká konflikt mezi Izraelem a Hamasem. On sám se sice narodil ve Skotsku a jeho předci pochází z Pákistánu, ale otec jeho manželky je původem Palestinec. Shodou okolností zrovna v době vypuknutí konfliktu byl v Gaze na návštěvě příbuzných,a spolu se ženou následně uvízli v ostřelované Gaze.

Yousafova žena Nadia El-Nakla, psychoterapeutka z Dundee, situaci popsala pro deník The Guardian. „Mé rodině zbyla k pití jen slaná voda. Pokud jim izraelská armáda nařídí přesunout se na jih, nevím, kam půjdou. Je tam moje 93letá babička, která používá invalidní vozík, a cesty, které jsou jen o málo víc než prach. Je tam můj osmitýdenní synovec. Jak můžete nechat dítě venku na slunci?,“ uvedla.

Osmatřicetiletý první ministr se ke konfliktu vyjadřuje i jako politik, přičemž často hovoří o nutnosti mezinárodního řešení hrozící humanitární katastrofy. Tento týden také uprchlíkům z Gazy nabídl útočiště ve Skotsku, včetně pomoci zraněným v místních nemocnicích.

Robert Kennedy jr. kandiduje americkou hlavu státu jako nezávislý

Karel Pučelík: Zhatí antivaxer Kennedy Bidenovu kandidaturu? Bát by se měl spíš Trump

Syn Bobbyho Kennedyho a synovec JFK opouští demokraty a do prezidentských voleb půjde jako nezávislý. Jak kandidatura konspirátora a odpůrce očkování ovlivní kampaň, není jisté. V klidu ale nemůže být Donald Trump ani Joe Biden.

Přečíst článek

Není kudy kam

Pro politika i jeho rodinu to musí být velmi těžké období, které podle kolegů zvládá velmi dobře. Ve stejný okamžik ale musí řešit i další problémy, tentokrát ve své Skotské národní straně (SNP). Ta se totiž po letech volebních úspěchů v průzkumech preferencí propadá a musí si vybrat, jakou cestou se vydá. Že se nacionalistické a zároveň poměrně progresivní uskupení nachází v krizi, se ukázalo i tento týden na stranické konferenci v Aberdeenu.

Tím, co SNP léta hnalo kupředu, byla vidina dosažení nezávislosti. Sen o vlastním státu se ale začíná pomalu rozplývat. Pod vedením bývalé předsedkyně Nicoly Sturgeonové se opakovaně dařilo získávat značnou převahu ve skotském parlamentu i většinu skotských míst ve Westminsteru a tím i vyvíjet tlak na politiku v Londýně. Na konci minulého roku, krátce před tím než Sturgeonová vedoucí funkce opustila, se ale objevila zásadní překážka pro další úspěchy.Britský Nejvyšší soud rozhodl, že Skotové bez posvěcení Westminsteru o žádném dalším referendu nemohou uvažovat.

U vládnoucích konzervativců s referendem nepochodí a ani pravděpodobný příští premiér Keir Starmer jim v otázce nezávislosti sluchu nepopřeje. Boj se tedy smrskl na bezzubou proklamaci, že pokud SNP v roce 2025 získá většinu skotských křesel v britských parlamentních volbách, bude to považovat za mandát k vyjednávání o dalším referendu. V průzkumech má navíc nezávislost dlouhodobě podporu těsně pod 50 procenty obyvatel, což rozhodně není dostatečné číslo, aby se jím jakýkoli budoucí premiér bezodkladně zabýval.

Stanislav Šulc: Elon Musk zpoplatněním Twitteru ukazuje cestu českému školství

Elon Musk ode dneška testuje revoluční novinku. Ve dvou zemích budou muset uživatelé platit 1 dolar ročně. Za to nedostanou vůbec nic, kromě toho, že budou moci zcela normálně „tweetovat“. Jde o symbolickou částku, která Muskovi vynese hodně peněz. Totéž by přitom mělo zkusit i české ministerstvo školství u vysokoškoláků.

Přečíst článek

Raději dobrou vládu

Druhá námitka přichází záhy – není vůbec jisté, že nacionalisté většinu skotských křesel získají. Analytici a komentátoři jsou v tuto chvíli skeptičtí. V posledních volbách SNP získala 43 z 57 mandátů, ovšem v aktuálních průzkumech se objevuje dokonce až za Labouristickou stranou. Ztrátě podpory nasvědčují i výsledky doplňovacích voleb, které kandidáti SNP prohráli. The Economist odhaduje, že volební ztráty budou značné – mezi 20 a čtyřiceti mandáty.

Důvody jsou nasnadě. Boj o nezávislost, který léta vypadal optimisticky, zakrýval dlouhodobé nedostatky regionální vlády. Země se neposouvá, ekonomika nevzkvétá, produktivita je ve srovnání s Anglií o mnoho horší, stejně tak i zdravotnictví a vzdělávání. Proč by tedy někdo měl nadále odevzdat hlas straně, která nezávislost neprosadí a zároveň nechává Skotsko stagnovat?

Pokud chce SNP zůstat u moci, bude se muset vrátit k poctivé každodenní politické práci. Yousef si tyto rozpory zřejmě uvědomuje, je ale otázkou, zda strana ještě najde energii ke změnám. Premiér rozhodně nevypadá jako nekompetentní politik, ale bohužel pro něj, SNP převzal na jaře ve špatném stavu a na rebranding moc času nemá, vždyť volby se mohou konat klidně i za rok nebo v lednu 2025.

Reklama

Související

Skotským prvním ministrem se stal politický veterán John Swinney

Karel Pučelík: Místo důchodu premiérský úřad. Skotskou vládu převzal kompromisní Swinney

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme