Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vyjednavači Ruska a Ukrajiny se mají setkat na běloruské hranici

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij
ČTK
 ČTK

Ukrajinští a ruští vyjednávači se setkají bez předběžných podmínek na bělorusko-ukrajinských hranicích u řeky Pripjať, oznámila kancelář ukrajinského prezidenta na sociální síti. Na tomto jednání se telefonicky domluvili prezident Volodymyr Zelenskyj a běloruský vůdce Alexandr Lukašenko, uvedla kancelář.

Reklama

"Alexandr Lukašenko vzal na sebe odpovědnost za to, že během příjezdu, jednání a návratu ukrajinské delegace zůstanou na zemi všechna letadla, vrtulníky a rakety rozmístěné na běloruském území," uvedla prezidentská kancelář.

Mezitím ruský prezident Vladimir Putin nařídil převést síly jaderného odstrašování do zvláštního režimu bojové pohotovosti.

"Ukrajina nebude kapitulovat a nevzdá se ani centimetru svého území," prohlásil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba při videokonferenci s novináři. Putinův rozkaz podle agentury AFP kritizoval jako pokus o vyvinutí nátlaku na Kyjev, který čtvrtým dnem vzdoruje ruské invazi.

Ruská delegace podle tisku míří na dohodnuté místo.

Zlato a bitcoin, ilustrační foto

Válka pomáhá zlatu. Bitcoin se neukázal jako bezpečné útočiště, zatím

Válečný konflikt na Ukrajině ukázal, co investoři v turbulentních dobách považují za bezpečný přístav. Zlato jím je, bitcoin nikoliv.

Přečíst článek

Ještě před tímto oznámením o dohodě mezi Zelenským a Lukašenkem se v médiích objevila varování, že se Lukašenko chystá přidat k ruskému útoku a vyslat na Ukrajinu přinejmenším příslušníky speciálních sil, a že cílem vyjednávání je odvrátit vstup Minsku do války.

Lukašenko podle mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova po telefonátu se Zelenským požádal ruskou stranu, aby neodvolávala delegaci, čekající na ukrajinské vyjednávače v běloruském Gomelu.

Rusko si už jako předběžnou podmínku k jednání neklade požadavek, aby Ukrajinci složili zbraně, napsala Ukrajinska pravda.

V ruské delegaci, kterou vede exministr kultury, Putinův poradce Vladimir Medinskij, jsou náměstci ministrů obrany a zahraničí, ruský velvyslanec v Bělorusku Boris Gryzlov a předseda zahraničního výboru ruské sněmovny Leonid Sluckij.

Elon Musk

Musk pomáhá okupované Ukrajině. Připojil ji přes satelity k internetu

Elon Musk se zapojil do pomoci okupované Ukrajině. Připojil ji k internetu přes své satelity z projektu Starlink. Šéf SpaceX to oznámil na Twitteru.

Přečíst článek

Charkov, lidé v e frontě na bankomat

Západ stiskl „finanční jaderné tlačítko“. USA a EU se dohodly se zmrazení rezerv ruské centrální banky

Spojené státy a Evropská unie se dohodly na zamrazení rezerv ruské centrální banky, píše Bloomberg. Ta tak přichází o stovky miliard dolarů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme