Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pražští radní přihráli padesátimilionovou zakázku obviněnému v kauze Dozimetr

Magistrát hlavního města Prahy
ČTK
 ČTK

Pražští radní schválili zakázku za 50 milionů korun pro firmu Total Service, za kterou stojí podle evidence skutečných majitelů Václav Novák obviněný ve druhé větvi kauzy Dozimetr, uvedl to server Seznam Zprávy s tím, že podle vyšetřovatelů Novák prostřednictvím Total Service uplácel bývalého náměstka Všeobecné zdravotní pojišťovny Tomáše Knížka, což Novák odmítl. Podle radního Prahy pro IT Daniela Mazura (Piráti) firma splnila všechny náležitosti tendru a podle zákona ji město muselo zakázku dát.

Reklama

Mazur sdělil, že firma Total Service podala v otevřeném výběrovém řízení nejnižší nabídku a splnila všechny požadavky na dodavatele kladené. Neexistovala tedy zákonná možnost jak tuto firmu nevybrat. „Osobně jsem si tuto záležitost několikrát ověřoval s odbory legislativy, informatických činností a veřejných zakázek na magistrátu. Kdybychom postupovali jinak, vystavili bychom hlavní město řízení u ÚOHS nebo soudnímu sporu, který by nejspíš skončil vysokou pokutou. Takto bychom jako řádný hospodář postupovat neměli, nemluvě o mnohaměsíčním zdržení v plnění zákonných povinností úřadů městských částí a modernizaci služeb, které naše úřady našim občanům poskytují,“ říká Mazur.

Podle pražského radního pro finance Zdeňka Kováříka (ODS) firmu, která podala v otevřeném tendru nejlepší nabídku, policie nevyšetřuje. Otevřené výběrové řízení navíc podle něj není možné jen tak libovolně zrušit. „Společnost Total Service není zapojená v kauze Dozimetr. Jediná spojitost je, že jeden z bývalých členů orgánů této společnosti je shodou okolností nikoliv obžalován, ale obviněn v kauze Dozimetr,“ řekl v pondělí Kovářík.

Zakázku schválil i primátor

Z příloh usnesení podle Seznam Zpráv vyplývá, že si úředníci v evidenci skutečných majitelů ověřovali, komu Total Service patří. Přesto pro zakázku na zajištění rozvoje spisové služby e-Spis zvedlo ruku sedm radních včetně primátora Bohuslava Svobody (ODS) a předkladatele návrhu Daniela Mazura (Piráti).

Otravu řeky Bečvy podle soudu způsobila firma Energoaqua, trest ale nedostala

AKTUALIZOVÁNO: Otravu řeky Bečvy podle soudu způsobila firma Energoaqua, trest ale nedostala

Společnost Energoaqua způsobila podle rozsudku vsetínského okresního soudu otravu řeky Bečvy z 20. září 2020. Trest jí však soud neuložil. Podle soudkyně Ludmily Gerlové se nepodařilo zjistit, co přesně se v podniku stalo. Právnická osoba podle soudkyně není v tomto případě objektivně trestně odpovědná. Firma se však podle rozsudku při havárii mohla dopustit přestupku, věc proto soud postoupil České inspekci životního prostředí. Rozsudek není zatím pravomocný. Státní zástupce se odvolá.

Přečíst článek

„Nejsme nadšení z té pozornosti, kterou jeden z bývalých členů orgánů společnosti přitahuje, na druhou stranu se jedná o službu, kterou město potřebuje a která dlouhodobě funguje, nejedná se o nic nového,“ uvedl Kovářík. Spisová služba je elektronický systém sloužící ke správě dokumentů.

Novák je podle informací z veřejných rejstříků jedním ze dvou skutečných majitelů společnosti Total Service. Podle notářského zápisu z poslední valné hromady firmy z konce letošního srpna drží prostřednictvím akcií na jméno ve firmě 70procentní podíl. V představenstvu firmy Novák nefiguruje od letošního 1. července, kdy mu skončilo funkční období.

Zámek Lednice

Stát nemusí Lichtenštejnům vracet jejich majetek, rozhodl soud. Ve hře byly i zámky v Lednici a ve Valticích

Majetek na Břeclavsku, mimo jiné zámky v Lednici a ve Valticích, stát a další instituce nemusí rodu Lichtenštejnů vracet. Krajský soud v Brně potvrdil rozhodnutí soudu v Břeclavi, který zamítl žalobu Nadace knížete z Lichtenštejna požadující vydání majetku od státu, jenž podle ní užívá neoprávněně. Lichtenštejnové přišli o tento majetek v roce 1945 na základě Benešových dekretů. Právní zástupce nadace Aleš Linhart novinářům po jednání řekl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Přečíst článek

Policie v dubnu obvinila v takzvané druhé větvi kauzy Dozimetr pět lidí, které podezírají z korupce při zadávání veřejných zakázek VZP. Jeden z obviněných Pavel Dovhomilja policistům popsal, že zakázka VZP za 14 milionů korun na 30 videokonferenčních zařízení byla zmanipulována tak, aby ji získala předem určená firma Total Service. Václav Novák už dříve obvinění odmítl.

V kauze Dozimetr bylo ještě před novou sérií obvinění stíháno přes deset lidí v čele s podnikatelem Michalem Redlem. Případ už dříve vedl k rezignaci několik vysoce postavených politiků.

Reklama

Související

Bohuslav Svoboda, primátor Prahy

David Ondráčka: Kumuluj funkce, nebo politicky zemřeš. Trafiky brání okysličování české politiky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme