Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nezaměstnanost klesla na 3,3 procenta, nižší byla naposledy před covidem

Jana Maláčová
ČTK

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Uvedla ministryně práce Jana Maláčová na twitteru. Nižší byla naposledy loni v březnu.

Reklama

Před rokem nezaměstnanost činila 3,8 procenta, letos od března víceméně klesá. Na začátku roku se kvůli omezením v době koronavirové epidemie vyšplhala na 4,3 procenta.  „Dlouhodobě jsme na špici celé EU,“ podotkla ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jana Maláčová (ČSSD). Česko má skutečně podle dat Eurostatu nejnižší nezaměstnanost v EU, podle nejnovější říjnových dat byla průměrná nezaměstananost v členských zemích na úrovni 6,6 procenta.

Situace na trhu práce se v uplynulém měsíci výrazně nezměnila a také odpovídá klimatickým podmínkám sledovaného období. Do evidence se začínají hlásit sezónní pracovníci. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245 549, zhruba o 6 100 méně než v předchozím měsíci a o 28 977 méně než loni.

„Na trhu práce je nedostatek pracovních sil, což vytváří tlak na růst mezd. Přetrvávání této situace může likvidovat firmy s nízkou přidanou hodnotou, které si nebudou moci dovolit slušně odměňovat své zaměstnance,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

peníze, ilustrační foto

Inflace v tuzemsku požírá mzdu, příští rok tak bude nejhůře za skoro deset let

Vývoj průměrné mzdy v ČR, který sleduje Český statistický úřad, v letošním třetím čtvrtletí potvrzuje, že Češi si musejí „nechat zajít chuť“ na rapidní nárůst reálných výdělků v pásmu tří až více než šesti procent, na nějž byli čtvrtletí co čtvrtletí zvyklí před pandemií.

Přečíst článek

„Trh práce během pandemie nestačil „vychladnout“, což představuje klíčový inflační tlak současnosti. Trh práce je stále přehřátý, o čemž svědčí takřka rekordní počet volných pracovních míst,” komentoval statistiku Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Ke konci listopadu bylo na trhu práce k dispozici 344 840 volných pracovních míst, což výrazně převýšilo počet nezaměstnaných osob. „Mnohá z volných míst jsou těžko obsaditelná českými pracovníky, protože jsou špatně finančně ohodnocená a vyžadují tvrdou manuální práci. Z tohoto důvodu by bylo vhodné tyto pozice obsadit zahraničními pracovníky z kulturně příbuzných zemí. Díky tomu bychom lépe využívali růstový potenciál naší ekonomiky,” dodal Křeček.

Pokles nezaměstnanosti zaznamenala v listopadu většina krajů, pouze na Vysočině a v Olomouckém, Pardubickém, Královéhradeckém a Jihočeském kraji stagnovala na říjnové úrovni. Nejvyšší byla v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, kde shodně činila 4,9 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstala v Pardubickém kraji, kde bylo v jedenáctém měsíci bez práce 2,1 procenta lidí.

Z okresů nejnižší nezaměstnanost vykázala Praha-východ, a to 1,3 procenta. Na opačné straně opět skončilo Karvinsko, kde v listopadu bylo bez práce 8,4 procenta lidí.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo ke konci listopadu 73 463 uchazečů o zaměstnání. Jde o méně než třetinu ze všech uchazečů vedených v evidenci. Za jedenáct měsíců letošního roku bylo celkem vyplaceno 9,25 miliardy korun na podpory v nezaměstnanosti. To bylo o 0,41 miliardy korun méně než ve stejném období loňského roku.

Škoda Auto, ilustrační foto

Česko si dál drží nejnižší nezaměstnanost ze zemí Evropské unie

Česká republika si i v říjnu udržela první příčku v žebříčku zemí EU s nejnižší nezaměstnaností. Vyplývá to z dat Eurostatu.

Přečíst článek

Reklama

Související

úřad práce, ilustrační foto, fronta, lidé, úřad

Lukáš Kovanda: Trh práce v covidu nestačil ani vychladnout, což přispívá k inflaci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme