Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nevinný. Soud i napodruhé zprostil Babiše obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Nevinný. Soud i napodruhé zprostil Babiše obžaloby v kauze Čapí hnízdo
Profimedia
 ČTK

Pražský městský soud dnes znovu nepravomocně osvobodil předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Soudce Jan Šott nyní čte výrok rozsudku, své rozhodnutí následně zdůvodní. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají. Bývalý premiér dlouhodobě označuje kauzu za politicky motivovanou. Dnešní rozsudek není pravomocný.

Reklama

Soudce Jan Šott nyní čte výrok rozsudku, své rozhodnutí následně zdůvodní. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají. Bývalý premiér dlouhodobě označuje kauzu za politicky motivovanou. Dnešní rozsudek není pravomocný.

Městský soud se ve středu začal případem zabývat podruhé, původní zprošťující rozsudek zrušil odvolací soud. Státní zástupce tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle vyšetřovatelů to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Vyplacením dotace podle obžaloby vznikla Regionální radě regionu Střední Čechy škoda 49,9 milionu korun.

Žalobci se zřejmě odvolají

Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhnul oběma obžalovaným tříleté podmínky se zkušební dobou na pět let, Babišovi by podle něj měl soud uložit také peněžitý trest deset milionů korun, Nagyové pak 500 tisíc korun. Podle Šarocha byla Farma Čapí hnízdo personálně i ekonomicky propojená s holdingem Agrofert a rozhodně nešlo o malý, nezávislý podnik, jak v žádosti o dotaci Nagyová tvrdila. Má za to, že společnost zároveň působila na stejném či sousedním trhu jako Agrofert. Mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala avizoval, že v případě zprošťujícího rozsudku se žalobci zřejmě odvolají, počkají ale na písemné vyhotovení rozhodnutí.

Podle obhájců obou obžalovaných dnešní doplnění dokazování výpovědí svědka a dvou znalců v případu nic nezměnilo. Navrhli, aby pražský městský soud rozhodl stejně jako loni v lednu a aby oba obžalované osvobodil. To, že byla Farma Čapí hnízdo ekonomicky propojena s Agrofertem, byl podle obhájců fakt, o kterém poskytovatel dotace věděl. Pokud ho považoval za nelegální, neměl dotaci udělit.

Babiš dnes v závěrečné řeči označil obžalobu za lživou, odmítl spáchání jakéhokoliv trestného činu. Spolu s Nagyovou požádali, aby se vyhlášení rozsudku nemuseli zúčastnit.

Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba z holdingu Agrofert, který bývalý premiér v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Babiš dnes také připomněl, že firma v roce 2018 spornou dotaci vrátila.

Andrej Babiš mladší u soudu

Najít Babiše mladšího byl veřejný zájem. Švýcarský soud zamítl žalobu na české reportéry

Soud v Ženevě zamítl žalobu na reportéry serveru Seznam Zprávy, kteří v roce 2018 ve Švýcarsku natočili skrytou kamerou rozhovor se synem tehdejšího předsedy vlády Andreje Babiše (ANO).

Přečíst článek

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Babiš to popletl. V kauze StB žaloval nesprávnou instituci

Slovenský nejvyšší soud potvrdil dřívější verdikt bratislavského krajského soudu, že předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš v kauze evidence u československé tajné policie StB žaloval nesprávnou instituci, a to slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), sdělil Babiš. Jeho právníci podle něj rozhodnutí očekávali, proto už před třemi měsíci zažalovali Slovenskou republiku zastoupenou ministerstvem vnitra.

Přečíst článek

Čapí hnízdo, ilustrační foto

Čapí hnízdo, „Nejlepší projekt“, který kdy Babiš vymyslel, již vydělává

Investiční společnost Imoba, která patří do svěřenského fondu poslance a bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), loni utržila čistý zisk 3,1 milionu korun. Od roku 2018 byla společnost zaměřující se například na investice do realit nebo pohostinství ve ztrátě. Tržby Imoby v roce 2022 vzrostly o 29 procent na 659 milionů korun, k čemuž podle výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin přispěl provoz čerpací stanice Pumpa otevřené v předminulém prosinci. Hodnota společnosti v minulém roce meziročně narostla o 210 milionů korun na 6,9 miliardy korun.

Přečíst článek

Reklama

Související

Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Existuje už jen jeden důvod, proč se máme dál šťourat v Čapím hnízdě. Ten ale stojí za to

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme