Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Emisní nula v roce 2050. Klimatický summit přinesl historickou dohodu dvou set zemí

Emisní nula v roce 2050. Klimatický summit přinesl historickou dohodu dvou set zemí
Profimedia
 ČTK

Předseda klimatické konference COP28 Sultán Džábir po dlouhém nočním jednání oznámil ve středu dopoledne dosažení klíčové dohody o odklonu od fosilních paliv, píší zahraniční agentury. Svět se díky historické dohodě mezi téměř dvěma sty zeměmi přiblížil k cíli uhlíkově neutrální planety v roce 2050.

Reklama

Podle agentur Reuters a AP se zástupci téměř 200 zemí poprvé v historii shodli na potřebě odklonu od fosilních paliv. V noci na dnešek zveřejnilo předsednictví konference návrh finálního usnesení, učinilo tak na závěr dvoutýdenních náročných jednání, která se protáhla o den.

„Poprvé máme v naší konečné dohodě slova o fosilních palivech,“ uvedl Džábir podle deníku The Guardian a jeho slova podle listu provázel v plénu potlesk delegátů vestoje. Předseda konference označil klimatickou dohodu za „historický balík“ opatření.

Dříve představený návrh dohody vyzýval k „odklonu od fosilních paliv v energetických systémech, a to spravedlivým, řádným a rovnocenným způsobem ... tak, abychom do roku 2050 dosáhli uhlíkové neutrality v souladu s vědeckými poznatky“.

Kamala Harrisová na COP28 Climate Summit v Dubaji

Vyspělé státy o změně klimatu rády mluví. Peněz na zlepšení se ale moc neschází

Spojené státy přislíbily tři miliardy dolarů (přes 67 miliard korun) do Zeleného klimatického fondu, který je největším mezinárodním klimatickým fondem na podporu klimatických opatření v rozvojových zemích. V sobotu to oznámila viceprezidentka USA Kamala Harrisová na mezinárodní klimatické konferenci COP28 v Dubaji.

Přečíst článek

Ropa, plyn a uhlí v současné době zajišťují přibližně 80 procent světové energie. Podle vědců jsou fosilní paliva zdaleka největším zdrojem emisí skleníkových plynů, které způsobují změnu klimatu.

Předchozí konference přijaly pouze mantinely na snížení emisí skleníkových plynů bez výslovné zmínky o fosilních palivech, která jsou ale zodpovědná za dvě třetiny vyprodukovaných emisí. Na konferenci COP26 v Glasgow se zúčastněné země zavázaly k omezení uhlí, na cílech ohledně ropy a zemního plynu se však dosud nikdy nedohodly.

Návrh dohody podle Reuters uváděl také sedm dalších kroků ke snížení emisí skleníkových plynů. Vyzývá mimo jiné ke ztrojnásobení kapacity obnovitelné energie na celém světě do roku 2030 a urychlení technologií, jako je zachycování a ukládání uhlíku, které mohou pomoci vyčistit průmyslová odvětví.

Ve středu představený text se nicméně odvrátil od termínu „konec fosilních paliv“, podotkla už dříve AFP. Po něm volaly některé ambiciózní hlasy, ale zamítly ho ropné velmoci v čele se Saúdskou Arábií. Také podle agentury AP nešel návrh dohody tak daleko, že by usiloval o postupné vyřazení fosilních paliv, které žádalo přes 100 zemí. Namísto toho vyzývá k přechodu od nich.

Návrh dohody z klimatického summitu čelí kritice, EU jej má za nedostatečný

Návrh mezinárodní dohody z klimatického summitu COP28 čelí kritice, EU jej má za nepřijatelný

Mezinárodní společenství se v pondělí posunulo blíže k uzavření zmírněné dohody a klimatických cílech ze summitu COP28, píše agentura AP. Podle kritiků, mezi něž patří i Evropská unie, však současný návrh není dostačující, je totiž málo razantní v otázce potřeby snížit spotřebu fosilních paliv, píše agentura AFP.

Přečíst článek

Karel Pučelík: Proč s námi alarmující klima nic nedělá?

V Dubaji se v těchto dnech scházejí politici a klimatičtí odborníci, aby zamezili dalšímu plundrování planety. Jen tak od stolu to ale nepůjde. Pro změnu je důležitá politická vůle, ale i součinnost celého světa.

Přečíst článek

Reklama

Související

Frans Timmermans

Timmermans: Když o Green Dealu přesvědčíme Čechy, tak už všechny. Změny v přístupu už vidím

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme