Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vyspělé státy o změně klimatu rády mluví. Peněz na zlepšení se ale moc neschází

Kamala Harrisová na COP28 Climate Summit v Dubaji
Profimedia
 ČTK

Spojené státy přislíbily tři miliardy dolarů (přes 67 miliard korun) do Zeleného klimatického fondu, který je největším mezinárodním klimatickým fondem na podporu klimatických opatření v rozvojových zemích. V sobotu to oznámila viceprezidentka USA Kamala Harrisová na mezinárodní klimatické konferenci COP28 v Dubaji.

Reklama

Do fondu země světa zatím přislíbily vložit více než 20 miliard dolarů. USA už dříve poskytly dvě miliardy. Agentura Reuters upozornila, že nový příspěvek ještě musí schválit politicky rozdělený americký Kongres.

„Dnes s hrdostí oznamuji, že učiníme nový závazek ve výši tří miliard dolarů vůči Zelenému klimatickému fondu, který pomáhá rozvojovým zemím dostat se ke kapitálu, který potřebují na investice do odolnosti, čisté energie a řešení založeného na přírodě,“ řekla Harrisová ve svém projevu na konferenci, která začala ve čtvrtek a do 12. prosince se jí zúčastní až 70 tisíc vyjednavačů a státních představitelů, zástupců nevládních organizací, ekologů a novinářů.

Podle OSN dosavadní slíbené částky představují jen zlomek ze zhruba 250 miliard dolarů, které rozvojové země budou potřebovat každý rok do roku 2030 na adaptaci na teplejší svět. Fond kromě toho financuje projekty, které mají zemím pomoci přejít na čistou energii.

Ekologové, ekonomové, kutilové – ti všichni chtějí sluneční elektrárnu, ukazuje český výzkum

Uhlí patří pod zem. Nadějí pro energetiku je uměle vyráběný perovskit

Od minerálu perovskit se čeká, že pronikavě zlepší efektivitu fotovoltaických panelů pro výrobu elektřiny ze slunce. Sluneční články, v nichž je perovskit spojen s obvyklým křemíkem, už v laboratorních podmínkách dosahují účinnosti 34 procent, což je dvojnásobek oproti běžné fotovoltaice. Umožní to fotovoltaice nahradit fosilní elektrárny?

Přečíst článek

Ledovec v Antarktidě, ilustrační snímek

Dalibor Martínek: Kdy přestaneme hrát hru na klimatickou změnu? Západ se vyžívá v klimatickém trýznění

Obří kus ledu, pojmenovaný podle BBC jako A23a, se prý dal do pohybu, poháněn větrnými a mořskými proudy. Úchvatnou katastrofickou zprávu přináší jeden z nejrespektovanějších světových zpravodajských serverů. Vše v kontextu narativu, že se na svět řítí jakási klimatická katastrofa.

Přečíst článek

Zdanit bohaté? Hrstka nejzámožnějších dusí miliardy chudých, tvrdí studie

Bohatí se svými jachtami a tryskáči znečišťují svět, ale fatální důsledky dopadají na ty nejchudší. Je třeba zasáhnout proti klimatické nerovnosti, tvrdí globální organizace Oxfam, která o problému vydala rozsáhlou studii.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme