Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Návrh mezinárodní dohody z klimatického summitu COP28 čelí kritice, EU jej má za nepřijatelný

Návrh dohody z klimatického summitu čelí kritice, EU jej má za nedostatečný
ČTK
 ČTK

Mezinárodní společenství se v pondělí posunulo blíže k uzavření zmírněné dohody a klimatických cílech ze summitu COP28, píše agentura AP. Podle kritiků, mezi něž patří i Evropská unie, však současný návrh není dostačující, je totiž málo razantní v otázce potřeby snížit spotřebu fosilních paliv, píše agentura AFP.

Reklama

Návrh dohody ponechává zemím volnost při výběru způsobu snižování znečištění z fosilních paliv, aniž by byl stanoven společný cíl pro postupné ukončení těžby ropy, plynu a uhlí. To ovšem vyvolalo nesouhlas mnoha zemí. „Republika Marshallovy ostrovy sem nepřijela podepsat svůj vlastní rozsudek smrti,“ reagoval podle AFP její ministr přírodních zdrojů a vedoucí delegace John Silk.

Konference by měla skončit dnes, podle agentury AP lze ale očekávat, že se jednání ještě protáhnou, což není v případě těchto konferencí OSN nějak neobvyklé.

Konference OSN o změně klimatu COP28

Dalibor Martínek: V Dubaji politici slovy zachraňují planetu. V Krkonoších mezitím myslivec zastřelil vlka

Vlk je v Česku zvlášť chráněné zvíře. Poslední exemplář tohoto druhu byl na našem území zastřelen v roce 1874 u Vimperka. Jak se mu asi žilo, poslednímu chudáčkovi, na kterého mířily všechny pušky tehdejších myslivců. To už nikdo nezjistí, prostě je po něm.

Přečíst článek

Evropská unie považuje nyní existující návrh textu dohody za „nedostatečný“, Spojené státy chtějí důraznější formulaci a malé ostrovy sužované stoupající hladinou oceánů volají po jejím úplném odmítnutí, připomínají agentury. Také podle německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové je ovšem návrh dohody v nynější podobě „zklamáním“.

„Některé prvky jsou v současné podobě nepřijatelné,“ uvedla v Dubaji francouzská ministryně pro energetickou transformaci Agnès Pannierová-Runacherová.

Řešení pro firmy od Green0meter jsou nově dostupná na jednom místě online. Uhlíkovou stopu zjistí do pěti minut

Platforma Green0meter ze skupiny ČSOB, která pomáhá firmám se snižováním jejich environmentálního dopadu, spustila unikátní digitální rozcestník Green0meter Marketplace. Díky němu mohou firmy jednoduše odhadnout svoji uhlíkovou stopu, zjistit, jaké povinnosti z oblasti ESG reportingu se jich týkají a získat odborné poradenství. Cílem je usnadnit podnikům přechod na udržitelné fungování a pomoci s plněním všech souvisejících pravidel a reportů.

Přečíst článek

Naopak představitelé Kuvajtu zopakovali, že je pro ně jakákoliv formulace obsahující ukončení používání fosilních paliv nepřijatelná. Takový krok by podle nich měl zásadní dopad na světovou ekonomiku. Snížení emisí považují za důležité, ale mělo by ho být dosaženo pomocí nových technologií, uvedl člen kuvajtské delegace podle agentury Reuters.

Předseda konference a ministr průmyslu Spojených arabských emirátů Sultán Džábir se za zavřenými dveřmi setkává s vedoucími delegací zemí které podepsaly pařížskou klimatickou dohodu. „Učinili jsme pokrok, ale ještě nás čeká dlouhá cesta,“ řekl médiím. Podle zdroje ze španělského předsednictví v EU diplomaté očekávají, že se jednání protáhnou dlouho do noci.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Konference OSN o změně klimatu COP28

Dalibor Martínek: V Dubaji politici slovy zachraňují planetu. V Krkonoších mezitím myslivec zastřelil vlka

Přečíst článek
Švýcarská členka organizace Senior Women for Climate Rosmarie Wydler-Waltiová (vpravo) hovoří se švédskou klimatickou aktivistkou Gretou Thunbergovou

Dalibor Martínek: Evropa prostě musí zkolabovat. Když se oteplováním zabývají soudy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme