Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další generál v řadě. V Rusku zatkli zástupce náčelníka generálního štábu

V Rusku zatkli zástupce náčelníka generálního štábu
ČTK
 ČTK

 V Rusku zatkli dalšího vysoce postaveného generála, tentokrát náčelníka hlavní správy komunikací ozbrojených sil generálporučíka Vadima Šamarina. Ten je současně zástupcem náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Oznámil to na svém webu list Kommersant. Nejmenovaný zdroj z justice deníku řekl, že generál je podezřelý z machinací a že po domovní prohlídce byl předveden k výslechu k vojenským vyšetřovatelům federální kriminální ústředny.

Reklama

Nedávno byl v Rusku zadržen náměstek ministra obrany Timur Ivanov a hlavní kádrovák ministerstva obrany generálporučík Jurij Kuzněcov. Oba jsou obviněni z korupce. Vyšetřovatelé Kuzněcova obviňují z přijetí úplatků celkem za 30 milionů rublů (7,6 milionu korun). V případě Ivanova jde o úplatky až za 1,19 miliardy rublů (bezmála 300 milionů korun), napsal list a dodal, že před pěti dny zatkli bývalého velitele 58. armády Ivana Popova. Podle vyšetřovatelů je podezřelý z podvodu.

Generálmajor Popov byl v létě loňského roku odvolán z fronty. On sám tehdy uvedl, že o funkci velitele 58. armády přišel kvůli tomu, že mluvil bez příkras o problémech ruských ozbrojených sil. Například o tom, že kvůli nedostatku průzkumných prostředků zaměřených na dělostřelectvo ukrajinských sil umírá mnoho ruských vojáků.

Popov byl odvolán krátce po vzpouře soukromé žoldnéřské armády Jevgenije Prigožina. V jeho odstranění tak mnozí komentátoři viděli pokračování čistky příliš populárních a nezávislých velitelů, napsala BBC.

Putin navrhl výměnu ministra obrany, Šojgua nahradí Bělousov (na snímku)

Putin navrhl výměnu ministra obrany, Šojgua nahradí Bělousov

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje Bělousova ministrem obrany. Na této pozici tak Bělousov nahradí Sergeje Šojgua, který byl dosud Putinovým blízkým spolupracovníkem, a to i v posledních více než dvou letech, kdy Rusko vede válku proti Ukrajině. Podle agentury TASS to dnes oznámila Rada federace, což je horní komora ruského parlamentu.

Přečíst článek

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusové vypustili na oběžnou dráhu novou zbraň, tvrdí USA. Má schopnost ničit satelity

Rusko minulý týden vypustilo družici, která podle amerických tajných služeb představuje zbraň schopnou kontrolovat či ničit jiné satelity. Obíhat bude poblíž amerického vládního satelitu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na sdělení vesmírného velitelství Spojených států.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme