Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tomáš Prouza: Šmejdi se pokusí na poslední chvíli urvat si co nejvíc

Elekroměry
Unsplash
Tomáš Prouza

Jestli něco skutečně trefně charakterizuje český trh s elektřinou a plynem posledních let, tak je to řádění takzvaných energošmejdů. Nyní to však konečně vypadá, že už za pár měsíců budou mít všichni tito nepoctiví zprostředkovatelé utrum.

Reklama

Po letech, kdy se o potřebě situaci řešit mluvilo, poslanci schválili novelu energetického zákona, která dává Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) konečně účinné nástroje proti šmejdům.

Než však začne novela na začátku příštího roku platit, musíme se připravit ještě na pár měsíců skutečného šmejdského pekla. To ostatně zaznělo i na nedávné tiskové konferenci ERÚ. S vidinou toho, že jejich zlaté časy definitivně končí, se budou šmejdi snažit na poslední chvíli ještě si ukousnout co největší kus koláče.

Nahrává jim přitom i současné rozvolnění protiepidemických opatření, které umožnilo plně obnovit aktivity v podomním prodeji. Do karet jim však hraje i avizované zvyšování cen energií u většiny dodavatelů. Řada spotřebitelů proto nyní přemýšlí, jak se vyhnout vyšším cenám, a hledá nového levnějšího dodavatele. Bohužel mnoho z nich, většinou z řad seniorů, přitom podlehne sladkým řečem šmejdů, kteří slibují, že za ně vše zařídí, a tak se jim nevědomě nebo i vědomě upíšou. 

Přesto však konečně máme jistotu, že se tyto praktiky už brzy výrazně omezí, podobně jako tomu bylo v minulosti například na trhu s finančními službami. Měli jsme však namále, a pokud by novela na poslanecké schůzi 16. července neprošla, mohli šmejdi bouchnout to nejdražší šampaňské. V takovém případě by se její schválení do voleb již nestihlo a tři roky pečlivě připravovaná pravidla proti šmejdům by spadla pod stůl. Trvalo by pak minimálně dva roky, než by zákon proti šmejdům znovu prošel celým legislativním procesem v nové sněmovně a dostali bychom se zase tam, kde jsme nyní. 

Cena elektřiny v Německu roste, proto jde nahoru i v Česku

Je na čase zafixovat si cenu elektřiny. Výrazně poroste

Čechům na podzim výrazně zdraží elektřina, měli by stávající cenu fixovat na co nejdéle, radí ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Emisní povolenky EU jsou blízko své rekordní ceny, včera uzavíraly na takřka 57 eurech za kus.

Přečíst článek

Novela sama o sobě nestačí

Ani po schválení novely však nesmíme usnout na vavřínech. K tomu, aby měla požadovaný efekt a neskončila jako bezcenný cár papíru, z něhož si budou šmejdi utahovat, musíme intenzivně zapracovat na uvedení nových pravidel do praxe. Největší tíha bude nyní spočívat na bedrech ERÚ, jemuž připadne spravování nového registru zprostředkovatelů. My mu jako Svaz obchodu a cestovního ruchu nabízíme pomocnou ruku při formulaci výkladových stanovisek k novým povinnostem vyplývajícím z novely energetického zákona. Některé body novely bude totiž nutné upřesnit tak, aby je šlo co nejdříve a bez dalšího zdržování zavést. Můžeme přispět tím, že zprostředkujeme pohled energetických společností, které jsme sdružili při formulaci Deklarace na ochranu spotřebitelů a které zastupují více než 80 procent trhu.

To však nestačí. Apeluji také na výrazné navýšení rozpočtu ERÚ, jenž bude muset nezanedbatelným způsobem posílit technickou i personální kapacitu, aby si mohl na šmejdy efektivně došlápnout. Jestliže dosud měl ERÚ kompetence nad 416 obchodníky s elektřinou a 250 obchodníky s plynem (aktivní licence k 24. 6. 2021), nyní se dá očekávat rozšíření na tisíce, možná desetitisíce zprostředkovatelů. Už dnes přitom tvoří více než polovinu všech podání, která úřad dostane od občanů, právě stížnosti na praktiky šmejdů. Zcela jistě lze očekávat, že mu nyní přibude spousta případů navíc, což nepůjde bez výrazného navýšení technických i personálních kapacit. 

Pokud se nezajistí dostatek lidí, kteří by činnost zprostředkovatelů kontrolovali, budou se i nadále cítit beztrestně. Takový šmejd si dokáže velmi dobře spočítat, jak velké riziko kontroly a sankce mu hrozí a zda se mu vyplatí vytáhnout peníze na její zaplacení z kapes podvedených spotřebitelů. Tohle rozhodně nesmíme dopustit. Jde nám přece všem o to samé. Zastavit jednou provždy jejich řádění.

ČEZ, sídlo

ČEZ si v boji za čistší energii ukrajuje ze zisku. Vydělal o téměř 90 procent méně

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v letošním prvním pololetí meziročně klesl o 89 procent na 1,6 miliardy korun. Provozní výnosy stouply o dvě procenta na 108,2 miliardy a provozní zisk před odpisy (EBITDA) klesl o 18 procent na 31,6 miliardy. Údaje zveřejnila skupina na svém webu.

Přečíst článek

Daniel Křetínský

EPH skoncuje s uhlím do roku 2030

Energetický průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského přestane do roku 2030 ve všech zemích, kde působí, používat uhlí pro výrobu elektřiny a tepla.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme