Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Apple přiznal, že může být hůř

Apple zveřejnil skvělé výsledky
Pixabay
Stanislav Šulc

Klíčové technologické společnosti v uplynulých měsících vydělávaly nadmíru dobře. Pandemii a problémům s dodávkami navzdory.

Reklama

Tesla - rekord, Alphabet - rekord, Apple - výrazné překonání očekávání a mimořádný růst, Microsoft - také výrazný nárůst. Tohle úplně na krizi nevypadá, nejspíš byste si řekli. Ale pozor, celé je to přeci jen složitější.

Předně největší technologické společnosti vydělávají na urychleném přesunu lidstva do virtuálního prostoru. Právě ten přinesla pandemie koronaviru a takzvaný big tech sektor na něm výrazně vydělal, vydělává a vydělávat bude. Že má tento přesun výrazné oběti a ještě mít bude, je nenápadně skryto mezi řádky zpráv o hospodaření nejúspěšnějších digitálních firem.

Superman

Techno obři a čtvrtletní výsledky. Apple, Microsoft i Google ukázaly, že se jim daří

Akcie v USA v úterý zavřely se ztrátou. Investoři totiž byli obezřetní před výsledky hospodaření předních technologických firem. Ty ovšem nezklamaly, dokázaly, že i v pandemii se jim až nezvykle daří.

Přečíst článek

Ovšem byznysový darwinismus je tak nějak základem úspěšné společnosti - kdo se neumí adaptovat, musí umřít. A ono se to ukáže velmi brzy poté, co skutečně dotečou veškeré vládní podpory. Pokud by na podzim již žádná vlna uzavírek ekonomik nepřišla, mohlo by se to stát ještě letos. Ale kdo ví.

Potud tedy big tech sektor vlastně nijak nepřekvapil. Co zaráží víc, je schopnost těchto největších firem světa vyvarovat se problémům s dodávkami, o nichž se mluví po celém světě už několik měsíců. Apple ani Tesla, zdá se, nepociťují nedostatek čipů, na který jinak svaluje vinu téměř každý jejich konkurent. Elon Musk na to odpověděl při ohlašování výsledků Tesly poměrně krutě (tedy vůči konkurenci). "Přepsali jsme software, aby podporoval i jiné čipy." Tím se Tesla vyhnula závislosti na omezeném okruhu dodavatelů a povedlo se jí problém vyřešit. Právě tímto přístupem Tesla mění automotive, kde vymlouvání se na okolnosti patří k arzenálu "řešení" problémů.

Naproti tomu Apple přiznal, že aktuální skvělé výsledky nemusí příště zopakovat. Nyní reportovaný kvartál totiž u Applu patří k nejslabším, mnozí zákazníci totiž již neutrácejí a čekají na nové iPhony. A že se prodeje vydařily, je vlastně nečekané i pro Apple. Tim Cook a spol. se však snaží chladit budoucí nesmyslná očekávání, která v aktuálním světě pandemie a problémů s dodávkami zkrátka nedokáže naplnit. Ostatně právě tato drobná poznámka, že mohou přijít trable, způsobila pokles akcií o několik procent.

Apple chystá novou funkcionalitu, která umožní dědit dědit emailové schránky nebo profily na sociálních sítích.
video

Stanislav Šulc: Revoluce pokračuje, Apple připustil smrt

Na podzim se objeví nová verze operačního systému pro mobilní telefony značky Apple. Chystají také jednu funkcionalitu, která vás nejspíš bude šokovat. Apple jí otevírá cestu pro možnost dědit emailové schránky nebo profily na sociálních sítích.

Přečíst článek

Netflix

Stanislav Šulc: Kauza Netflix aneb Když zisky nejsou nic

Výsledky Netflixu naznačují, že jednu z nejatraktivnějších firem uplynulé dekády čekají trable.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme