Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Před 83 lety začala 2. světová válka. Polsko v den výročí Němcům vyčíslilo škodu. Je vyšší, než co Česko vyprodukuje za pět let

polský Zlotý
Pixabay
Lukáš Kovanda

Před 83 lety začal nejkrvavější konflikt v novodobé historii - druhá světová válka. 1. září 1939 vtrhla německá armáda do Polska. Polsko symbolicky v den výročí zveřejnilo studii vyčíslující odhad škod, které zemi způsobilo nacistické Německo. V přepočtu jde o sumu ve výši 32 bilionů korun.

Reklama

Komise polského parlamentu dnes, v den výročí začátku druhé světové války, zveřejnila rozsáhlou třídílnou zprávu, z níž budou polští politici vycházet v rámci požadavku uhrazení válečných reparací, který hodlají vůči Německu vznést.

Válečné běsnění připravilo v Polsku o život až šest milionů lidí. Předchozí kalkulace polské strany vyčíslily finanční škody na v přepočtu bezmála 20 bilionů korun. Nyní je suma tedy ještě o více než polovinu vyšší - asi 31,8 bilionu korun. Suma nyní odpovídá bezmála pětinásobku ročního hrubého domácího produktu České republiky, tedy pětinásobku hodnoty veškerého zboží a služeb, které se na území ČR za rok vyprodukují.

Současné Německo ovšem požadavky reparací Polsku odmítá. Věc byla podle Berlína definitivně urovnána už počátkem 90. let minulého století.

Válečné škody způsobené Německem vyčíslilo také Řecko. To je spočítalo na v přepočtu 6,6 bilionu korun. 

Délka dožití se ve světě zkracuje. A na vině není jen covid

Očekávaná délka života v rozvinutém světě zažívá v posledních letech nevídaný propad. Jde to především na vrub koronavirové pandemie, která způsobila předčasnou smrt desítkám milionů lidí. Zároveň se ale ukazuje, že po staletí trvající prodlužování délky lidského života už zřejmě narazilo na své limity - civilizační choroby.

Přečíst článek

Reklama

Související

Peníze, ilustrační foto

Pokud je Česko „nemocným mužem Evropy“, pak se nakazilo od Německa. To zdražuje energie Němcům i Čechům

Přečíst článek
Maloobchodní tržby se v Česku v září propadly více, než se čekalo, a to meziročně o rovná čtyři procenta

Lukáš Kovanda: Levnější potraviny dál vyhání Čechy za hranice. Stát tím tratí na daních

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme