Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Ministr Stanjura odpískal reformy

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura (ODS)
ČTK
Jana Havligerová

Šéf státní pokladny veřejně slíbil, že ve druhé polovině vládnutí Fialova kabinetu se neuskuteční žádné reformy. Stanjura prohlásil, že „zásadním legislativním změnám brání špatná fáze volebního cyklu“ i fakt, že voliči vlastně žádné velké změny nechtějí. Až tak ráznou změnu komunikace s občany si zase docela jistě nepředstavoval premiér.   

Reklama

Stanjurovi rozumíme. Vláda bude mít evidentně dost práce s předělávkou konsolidačního balíčku. Nově nastavená pravidla se ještě ani nerozeběhla a právě ministr financí už upozorňuje, že nevylučuje drobné úpravy v daňových sazbách. A poslanci ve sněmovně pro změnu pracují na novém zpřísnění pravidel pro dohodáře. Tak jen houšť a větší kapky.

Piráti zůstávají ve vládě, jejich šéfem zůstává Ivan Bartoš. Protikandidátkou na předsednický post byla europoslankyně Markéta Gregorová, stala se místopředsedkyní. A také ona momentálně je pro pirátskou účast ve vládě. Na pirátské frontě zavládl klid a pohoda. Minimálně do další debaty a hlasování na Pirátském fóru. Tak čauky mňauky.

Neklid ovšem probublává z řad KDU-ČSL. Jihočeští lidovci nejsou spokojeni s tím, že celostátní výbor strany, tedy její širší vedení podrželo ve funkci předsedy Mariana Jurečku a za pořádání ministerského večírku po tragédii na filozofické fakultě ho jenom pokáralo. Na svolání mimořádného sjezdu strany, které požadují, mají ale Jihočeši málo hlasů. Jestli z toho bude víc než jen bouře ve sklenici vody, si musíme počkat.

premiér Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Fiala velí -  držte krok

Vicepremiér Marian Jurečka je připraven uvažovat o rezignaci kvůli tomu, že neukončil večírek na resortu práce po střelbě na pražské filosofické fakultě. Pokud by tedy vyžadoval jeho odchod premiér Petr Fiala. Ten výměnu některého z ministrů nyní neplánuje. Vláda je podle něj v dobré kondici a její členové mají chuť pokračovat v reformách. Lidovecký šéf Jurečka Podle Fialy udělal chybu, ale omluvil se. Nyní musí získat zpátky ztracenou důvěru. Ani žlutá karta tentokrát nepadne.

Přečíst článek

Reklama

Související

Vládní Piráty dále povede vicepremiér Bartoš

Šéfem Pirátů zůstává i na další dva roky vicepremiér Bartoš, porazil europoslankyni Gregorovou

Přečíst článek

Politický diář Jany Havligerové: Oblíbená disciplína politiků: Pozdě honit bycha

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme