Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Čižinského Zvonokosy a Nekulova Morava First

Miloš Zeman, prezident
ČTK
Jana Havligerová

Popularita prezidenta Zemana prudce klesá. S jeho vystupováním je nespokojeno osmasedmdesát procent lidí, ukázal aktuální průzkum agentury Kantar. CZ. Vlnu nevole vůči hlavě státu zvedla především milost, kterou Zeman udělil šéfovi Lánské obory odsouzenému k tříletému trestu za zmanipulování veřejné zakázky. A je to také jediný viditelný počin, kterým se prezident za poslední téměř rok zapsal do povědomí obyvatel.

Reklama

Expremiér Babiš se rozhodl názorně podpořit svoje tvrzení, že parlament je žvanírna. Na dvou mimořádných schůzích sněmovny několik hodin žvanil, žvanil a žvanil. A pokud se nezmění jednací řád dolní komory parlamentu, bude žvanit kdykoliv znovu, klidně až do roztrhání těla. Tedy, to asi ne, ale až do prezidentské volby docela jistě.

To starosta Prahy 7, bývalý učitel a nyní i kandidát na pražského primátora Jan Čižinský, má na získání popularity jiný recept. Hodlá zařídit, aby se ze záchodů v restauracích staly veřejné a mohl si na ně z ulice odskočit úplně každý. Všem, kdo se tématu vysmívají, na Facebooku vzkazuje: „Tohle je test naší společné empatie. Test duše našeho města“. Tak snad ten test nebude muset řešit armáda jako ve Zvonokosech, kde se hádali o veřejný pisoár. Mimochodem, prestiž tohoto fiktivního francouzského městečka se stavbou veřejného záchodku pokusili zvýšit tamní starosta a jeden učitel

Ministr zemědělství Nekula se rozhoupává k velké stěhovací akci. Na Moravu, konkrétně do Brna a do Olomouce, by rád přesunul, ať to stojí cokoliv, hned dva úřady. Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond a také Státní zemědělský intervenční fond. Odvolává se přitom na programové prohlášení Fialovy kabinetu, kde stojí, že vláda u vybraných centrálních úřadů udělá analýzu jejich přesunu do regionů. To by v tom byl čert, aby na konci volebního období nemělo Česko nové hlavní město. V Brně je taky hezky.

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Politický diář Jany Havligerové: Česko je premiant Evropy. Pokaždé v něčem jiném, ale pořád

Zásobníky plynu v České republice jsou naplněny ze třiceti procent, k 1. květnu je to historické maximum. A podle ministra průmyslu Síkely momentálně Česko plyn doplňuje nejrychleji v Evropě. „Nikdo v Evropě teď neplní zásobníky rychleji než my,“ hlásí rezortní šéf hrdě. On také nikdo jiný neměl zásobníky tak dlouho tak prázdné jako my.

Přečíst článek

ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

Politický diář Jany Havligerové: Dohlédnou si politici na špičku nosu? Jak kdy

Ministerstvo zemědělství začalo sledovat prodejní ceny vybraných potravin. Podle šéfa rezortu Zdeňka Nekuly (na snímku) si obchodní řetězce započítávají extrémně vysoké marže. Monitorování situace má podle něj trvat tři měsíce. Na to, aby mu někdo vysvětlil, že marže nerovná se zisk, je to snad dostatečně dlouhá doba. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby to pan ministr věděl předtím, než zdvihl „varovný prst“.

Přečíst článek

Miloš Zeman, prezident

Politický diář Jany Havligerové: Hledá se prezident. Dozraje v létě?

Vládní koalice začíná diskutovat o možném společném kandidátovi na funkci prezidenta, debata je ale na samém začátku. „Kandidát musí dozrát. Ještě není léto, tak ještě nikdo nedozrává. Ještě chvilku počkejme, pak určitě s dobrým kandidátem vystoupíme,“ uklidňuje premiér Fiala. Tak jen aby to nebyl někdo přezrálý.

Přečíst článek

Reklama

Související

Kontroly cen potravin dopadly ještě hůř, než se čekalo, přiznal Nekula.

Předražené potraviny. Kontroly cen dopadly ještě hůř, než se čekalo, přiznal Nekula

Přečíst článek
Cena cukru prudce stoupla.

Válka o cukr. Nekula žádá vysvětlení vysoké ceny, svaz to považuje za skandál

Přečíst článek
ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

Ministr zemědělství Nekula, stejně jako celá vláda, zatím podceňuje inflační náraz

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme