Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Česko je premiant Evropy. Pokaždé v něčem jiném, ale pořád

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu
ČTK
Jana Havligerová

Zásobníky plynu v České republice jsou naplněny ze třiceti procent, k 1. květnu je to historické maximum. A podle ministra průmyslu Síkely momentálně Česko plyn doplňuje nejrychleji v Evropě. „Nikdo v Evropě teď neplní zásobníky rychleji než my,“ hlásí rezortní šéf hrdě. On také nikdo jiný neměl zásobníky tak dlouho tak prázdné jako my.

Reklama

Ministr práce Jurečka se na Twitteru omluvil, že popletl zásadní parametr, podle kterého bude možné čerpat jednorázový příspěvek pět tisíc korun, který by měl rodinám s dětmi do osmnácti let pomoci zmírnit dopady růstu cen. Pomoc se bude týkat těch domácností, které ročně dosahují příjem do jednoho milionu korun hrubého, nikoliv čistého jak ministr uvedl původně. Zkrátka se spletl, to se může stát každému, ne? Ostatně, vláda na to konto teprve musí připravit speciální zákon a předložit ho sněmovně. Takže kdoví jaký to vezme konec.

Vláda a vládní zákonodárci se mají co otáčet, perný bude tento týden, kdy dolní komora parlamentu opět zasedá. Na programu by měla mít hned několik kontroverzních norem, mimo jiné možnost volit z ciziny korespondenčně anebo snížení plateb za státní pojištěnce. Jak avizuje opozice, zvláště o druhou předlohu se povede lítý boj. „Při projednávání tohoto zákona budeme skutečně krvácet na barikádách, to říkám otevřeně, potvrzuje šéfka poslaneckého klubu ANO Schillerová. Tak paní poslankyně a páni poslanci - spacáky a karimatky sebou. Dlažební kostky snad nebudou potřeba.

Kongres Občanské demokratické strany, 9. dubna 2022, Praha. Předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Politický diář Jany Havligerové: Ministerské nápady, které nic (a za nic) nestojí

Vládní politici, a také šéfka sněmovny, aby nezůstala pozadu, si v poslední době oblíbili frázi – všichni zchudneme. Jistě, to víme. Dokonce víme i to, že ne všichni zchudneme stejně. Tak do té bídy alespoň jeden tip zdarma: Omezte se na novinky, milí politici.

Přečíst článek

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Jurečka se spletl, vláda vyplatí „rouškovné pro děti“ menšímu okruhu domácností

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka se spletl. Vláda hodlá v srpnu vyplácet mimořádnou dávku na dítě v závislosti na hrubém, nikoli čistém příjmu domácnosti. Takže nárok na ni budou mít domácnosti s příjmem do jednoho milionu korun ročně hrubého. Dávku tak stále bude získávat třeba i domácnost, v níž oba rodiče pobírají mzdu 41 600 korun hrubého měsíčně. To zhruba odpovídá průměrné mzdě pro první čtvrtletí letošního roku, jak uvádí ministr financí Zbyněk Stanjura.

Přečíst článek

český premiér Petr Fiala mluví na demonstraci na podporu Ukrajiny

Politický diář Jany Havligerové: U Fialy zatím dobrý

Ministryně obrany se opřela do OSN. Když Spojené národy nejsou schopny dostat na Ukrajinu modré přilby a zajistit alespoň základní dodržování lidských práv, měla by se organizace podle Černochové rozpustit. To by k vyřešení vojenského konfliktu hodně pomohlo.

Přečíst článek

ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

Politický diář Jany Havligerové: Dohlédnou si politici na špičku nosu? Jak kdy

Ministerstvo zemědělství začalo sledovat prodejní ceny vybraných potravin. Podle šéfa rezortu Zdeňka Nekuly (na snímku) si obchodní řetězce započítávají extrémně vysoké marže. Monitorování situace má podle něj trvat tři měsíce. Na to, aby mu někdo vysvětlil, že marže nerovná se zisk, je to snad dostatečně dlouhá doba. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby to pan ministr věděl předtím, než zdvihl „varovný prst“.

Přečíst článek

Václav Klaus

Politický diář Jany Havligerové: Zeman a Klaus se nemění

Prezident podá trestní oznámení kvůli úvahám o převodu pravomocí hlavy státu, které vedli politici při jeho podzimní hospitalizaci. Zeman je považuje a označuje za sabotáž. Podle hradního advokáta Nespaly bude oznámení mířit na „okruh lidí“, kteří se k možnost převodu nejvíce vyjadřovali.

Přečíst článek

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme