Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Martin Dozrál: Materiály zlevní, navzdory drahým energiím

hobbymarket
ČTK
Martin Dozrál

Statistiky hovoří jasně: stavební trh zamrzl. Vydává se méně stavebních povolení, developeři, pokud nemusejí, odkládají začátek staveb. Věří, že budou klesat ceny materiálů. Lidé odkládají koupi nového bytu na hypotéku. Všichni čekají, co bude, komentuje situaci Martin Dozrál, generální ředitel společnosti Solodoor.

Reklama

Stavební produkce podle Českého statistického úřadu v červenci reálně meziročně klesla o 2,7 procenta, což potvrzuje celkový trend snižování poptávky. Stavební úřady vydaly meziročně o 9,2 procenta stavebních povolení méně, protože developeři začínají vyčkávat s novými projekty. Meziročně bylo zahájeno o 28,6 procenta bytů méně. Dokončeno bylo o šest procent bytů méně. Zpomalují se totiž dokončovací práce, protože na stavbách stále chybí pracovníci a materiál je drahý.

Informace z trhu ukazují, že maloobchodní tržby klesají průřezově skoro ve všech odvětvích. Konečných zákazníků chodí méně, pociťujeme to u hobbymarketů, kde se výrazně snižují nákupy. První týdny v září jsou dokonce horší než letní měsíce, kdy lidé byli na dovolených.

Kutilové přestali nakupovat. Na vině je drahota

Domnívám se, že ceny některých materiálů budou postupně klesat, navzdory drahým energiím. Neočekávám však, že to bude mít zásadní vliv na zlevňování koncových výrobků, jejich cena se bude spíše odvozovat od samotné zákaznické poptávky a jejího propadu. Pokud její pokles bude pokračovat ve stejném tempu, zdražování se nejprve zpomalí, pak zastaví a následně se začne rovněž zlevňovat. 

Na jednu stranu jsme extrémně vytíženi s dodávkami a montováním dveří v developerských projektech a na druhou stranu nám prudce klesají tržby z prodeje v DIY řetězcích. Obchodníci, kteří mají mix zákazníků a částečně dodávají i do projektů mají zatím minimální poklesy. Do května jim obraty rostly, v červnu stagnovaly a od července mírně klesají.

Klesající počet stavebních povolení se u výrobce našeho typu projeví až v příštím roce, a to spíše v jeho druhé polovině, zatím stále podepisujeme nové projekty, kde máme letos rekordní kontraktaci. Ale ani tato rekordní čísla přímých dodávek developerům a stavebním firmám plně nenahradí ztrátu nákupní síly v hobbymarketech, pokud se trh v posledním kvartále nenadechne a nezabrzdí se současný propad maloobchodních tržeb. 

Autor je generální ředitel ve společnosti Solodoor, výrobci interiérových dveří

Reklama

Související

Supermodelka Kate Moss letos oslavila padesátiny

„Mládí vpřed“ už neplatí. Stárnoucí generace X převrací svět módy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme