Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Green Deal „vyžene“ do Asie část výroby firmy Petrof

Petrof přesunuje část výroby do Asie
ČTK
Lukáš Kovanda

Petrof přesunuje část výroby do Asie, konkrétně do Indonésie. Největší evropský výrobce akustických klavírů a pianin tak „využívá příležitost“, kterou nabízí Green Deal EU. Z něj tedy ovšem těží indonéský výrobní partner, který od královehradecké legendy se 160letou tradicí získává nejen pracovní místa, ale hlavně cenné know-how, akumulované od poloviny 19. století.

Reklama

Klíčovým důvodem přesunu části výroby Petrofu do Indonésie jsou totiž drahé energie. V Indonésii mají elektřinu ze špinavého uhlí, čehož – jeden příklad za všechny – tam mohutně využívá Čína, jež pak zaplavuje svět levně zpracovaným niklem. Ten mají západní řidiči ve svých elektrovozech.

To jsou jen dva příklady z tisíců, proč Asie ekonomicky sílí, zatímco Evropa se v globálním měřítku nezadržitelně propadá. A z velké části vlastním přičiněním, neboť přísné regulatorní agendy typu Green Dealu podvazují konkurenceschopnost evropských podniků. Pozitivní dopad agend, jak je Green Deal, na globální klima je přitom vysoce sporný, právě třeba kvůli přesunu výroby z EU do zemí, kde se nadále využívají špinavé energie.   

V čele Petrofu stojí od roku 2004 Zuzana Ceralová Petrofová z páté generace slovutné rodinné firmy. Ta současně radí Fialově vládě v ekonomických otázkách, neboť je členkou Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Další komentáře Lukáše Kovandy najdete zde

Index S&P 500 poprvé uzavřel nad hranicí 5000 bodů

Lukáš Kovanda: Amerika letí vzhůru, Izrael zase dolů. Trhy zažily „historický“ den

Amerika míří vzhůru, hlavně tedy její technologické firmy, Izrael zase dolů, hlavně tedy jeho dluh, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Češi si loni rekordně utáhli opasky

Češi loni přiškrtili svoji spotřebu nejvíce v tomto miléniu, dokonce čtyřikrát více než během globální finanční krize. Drtila je mimořádná inflace a dramatický pokles reálných mezd, výdaje za potraviny omezují již dvacet měsíců v řadě, komentuje čerstvá data Českého statistického úřadu hlavní ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Český průmysl drtí kleště energetické drahoty a hrozby recese. V lednu zklamal

Lukáš Kovanda: Český průmysl drtí kleště energetické drahoty a hrozby recese. V lednu zklamal

Přečíst článek
Ceny benzinu - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Vládní fiasko. Benzin atakuje rekordní ceny i přes snížení daní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme