Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Ekonomická nálada Čechů je nejníže za 10 let. Fialově vládě zvoní „alarm“

Premiér České republiky Petr Fiala
ČTK
Lukáš Kovanda

Nálada lidí v České republice padá, co se ekonomické situace týče, nejníže za posledních deset let. Podle dnes zveřejněných závěrů pravidelného, každoměsíčního šetření Českého statistického úřadu se totiž důvěra českých spotřebitelů v ekonomiku propadla nejníže od května 2012. A to ji další, zřejmě i citelný pád ještě čeká.

Reklama

Češi už totiž pociťují neblahé dopady růstu cen na svoji finanční situaci. Zároveň se den po dni stupňuje jejich rozhořčení, že vláda s kritickou situací nic moc nedělá. Pro kabinet premiéra Petra Fialy jsou tedy dnešní čísla opravdu „alarmem“.

Připomeňme, že tíživá situace z doby přesně před deseti lety, kdy byla nálada spotřebitelů naposledy tak nízko jako dnes, o rok později byla jedním z klíčových důvodů přelomové politické změny. V roce 2013 totiž do nejvyšších politických pater na základě volebního úspěchu postoupilo hnutí ANO Andreje Babiše. Babiše do ministerského, a posléze dokonce premiérského křesla vynesla nespokojenost veřejnosti, jež se tehdy – ve zmíněném roce 2012 – dala „krájet“, tak jako dnes.

Rovněž v roce 2012 měla veřejnost pocit zmaru a frustrace z toho, že vláda dostatečně neřeší ekonomické dopady tehdejší evropské dluhové krize a ještě předtím globální finanční krize. Vláda premiéra Petra Nečase v době mezinárodně tíživé situace přiškrtila své fiskální výdaje, dokonce zvýšením některých daní prováděla fiskální restrikci na více způsobů. Nakonec ji i to o rok později „smetlo“.

hokej

Dalibor Martínek: Zkažená ruská duše. Proč i hokej je důležitější než české předsednictví EU

Tak za prvé, samozřejmě, že je v civilizovaném světě hokejový šampionát ve Finsku mnohem sledovanější, než jak bude sledováno, kterak Češi za šest týdnů povedou EU. Nějaké české „vedení“ nikoho na Západě nezajímá. Kromě bruselských myší. Kdybyste se v červenci zeptali na ulici Lisabonu deseti Portugalců, kdo vede Evropskou unii, nebude to vědět ani jeden. Na to sázím tisícovku.

Přečíst článek

Její důraz na rozpočtovou střídmost byl ekonomicky opodstatnitelný, ovšem politicky se vmanévrovala do nesmírně obtížné situace, neboť ztratila rozhodující důvěru veřejnosti. Dramatický pokles důvěry v ekonomiku, který dnes, po deseti letech, opět pozorujeme, se opět, jako tehdy, se zpožděním několika měsíců bude projevovat podobně dramatickým poklesem důvěry lidí ve vládu. Pokud ta tedy radikálně nezasáhne. V tom ji ale brání dva klíčové, ovšem vzájemně jen obtížně slučitelné sliby, s nimiž její představitelé uspěli v loňských volbách, a sice slib nezvyšovat daně a zároveň slib postupně, znatelně i tak ozdravovat veřejné finance.

Co hůře, Fialovu vládu varuje nejen nespokojenost veřejnosti, tedy voličů, ale také ratingových agentur. Jedna ze tří světově významných ratingových agentur, Fitch, začátkem tohoto měsíce zhoršila ratingový výhled České republiky, takže Česku poprvé od konce 90. let hrozí zhoršení ratingu, jež prodražuje obsluhu dluhu. Klíčovým důvodem je to, že Fialova vláda nedostatečně razantně ozdravuje veřejné finance, a přitom se současně zdráhá zvyšovat daně. Hrozí tak to, že se schodky veřejných financí se nepodaří zkrotit.

Česká národní banka, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Zchudněte, neutrácejte! Zní šílený vzkaz od ČNB

Miroslav Singer, bývalý guvernér České národní banky, mi asi před měsícem při rozhovoru řekl, že se růstem cen musíme protrápit, a že každý něco ztratí. Že se s tím nedá nic dělat. Současný guvernér národní banky Jiří Rusnok mluvil při rozhovoru v únoru v podobném duchu. Inflace každého z nás připraví o peníze. A do třetice, podobně nyní mluvil i Tomáš Nidetzký, současný viceguvernér, a ještě nedávno jeden z aspirantů na guvernérskou pozici. Tu mu vyfoukl Aleš Michl.

Přečíst článek

Tomáš Nidetzký, viceguvernér ČNB

Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký: Od Aleše Michla jsem nikdy neslyšel, jak mají být sazby vysoké

Češi mají moc peněz a pořád utrácejí. Proto jim zvyšováním sazeb chceme naznačit, že je v současnosti lepší šetřit, říká viceguvernér České národní banky Tomáš Nidetzký. Ten byl ještě nedávno označován za možného budoucího guvernéra ČNB po Jiřím Rusnokovi, který v polovině roku v této funkci končí. Situace se však změnila, prezident Miloš Zeman jmenoval budoucím guvernérem Aleše Michla. „Až při setkání s prezidentem jsem pochopil, že mu vadí zvyšování sazeb,“ říká Nidetzký.

Přečíst článek

Reklama

Související

Důvěra v českou ekonomiku se propadá, třetina domácností jen sotva vyjde se svými příjmy

Důvěra v českou ekonomiku se propadá, třetina domácností jen sotva vyjde se svými příjmy

Přečíst článek
Premiér České republiky Petr Fiala

Dalibor Martínek: Vláda je jako plachta ve větru. Tápe ve všem. Teď jsou to energie

Přečíst článek
Fialova vláda chystá o polovinu vyšší schodek než ta Babišova. Česku hrozí nižší rating

Fiala chce utrácet více než Babiš. Schodek roste, Česku hrozí snížení ratingu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme