Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Dejme dluhovou brzdu do ústavy a současně podmiňme vstup do eurozóny

Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně
ČTK
Lukáš Kovanda

Návrh ministra financí Stanjury dát "dluhovou brzdu" do ústavy je správný a je třeba jej podpořit. Přesně proto, aby ji nemohla zrušit každá vládní většina.

Reklama

"Dluhová brzda" ve výši 55 procent HDP nyní v Česku existuje, ale nemá povahu ústavního zákona, pročež je poměrně snadno zrušitelná. Současně by ale česká vláda měla podmínit vstup Česka do eurozóny tím, že se její veřejný dluh sníží. Za rozumnou výši lze považovat úroveň veřejného dluhu eurozóny čítající 65 procent HDP.

Je to zcela legitimní požadavek. Eurozóna má nyní zadlužení 91 procent HDP. Navíc, většina jejích členů má horší rating než Česko. Pokud tedy eurozóna stojí o elitního člena svého klubu, o Česko, musí se svým zadlužením alespoň přiblížit úrovni, kterou má Česko stanovenu jako "dluhovou brzdu", a to tedy potenciálně dokonce ústavně.

I pokud eurozóna sníží své zadlužení z 91 na 65 procent HDP, stále bude její zadlužení celých deset procentních bodů nad úrovni české "dluhové brzdy", takže z české strany by šlo o požadavek plně přiměřený, ba až velkorysý. Ostatně Německo, když se v 90. letech vzdávalo své marky, také po dalších členech eurozóny požadovalo rozpočtovou kázeň. Pomyslná dluhová brzda eurozóny byla proto jako jedno z maastrichtských kritérií Paktu růstu a stability tehdy stanovena na 60 procentech HDP.

Bohužel, Pakt růstu a stability je soustavně porušován; porušily jej už prakticky všechny země eurozóny. To je stěžejní důvod toho, proč už většina zemí eurozóny má horší rating než Česko a proč už eurozóna není z hlediska Česka elitním klubem, jako když roku 2004 vstupovalo do EU a zavazovalo se přijmout euro. Tehdy přirozeně Česko předpokládalo, že fundamentální závazky Paktu růstu a stability se budou plnit.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme