Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Česká pošta se zdražováním služeb nekončí. Další chystá na leden

Česká pošta, ilustrační foto
Česká pošta / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Lukáš Kovanda

Česká pošta chystá od ledna další zdražení. Postupuje „salámovou metodou“, zdražila už totiž nyní v listopadu, připomněl ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Reklama

Státní podnik Česká pošta chystá začátkem příštího roku další zdražení. Pošta tak postupuje „salámovou metodou“, neboť zdražovala už nyní v listopadu. Zřejmě vyhodnotila postupné zdražování, „kolečko po kolečku“, jako přijatelnější jak z hlediska veřejnosti, tak politické reprezentace, zejména pak ministerstva vnitra, které má Českou poštu coby její formální zakladatel v gesci.

V lednu by ceny měly stoupnout například u obyčejných nebo doporučených psaní, a to řádově o jednotky korun.

Nyní v listopadu přitom citelně zdražilo zasílání dopisů i balíků. Poštu ke zdražení donutily výrazně zdražující energie a pohonné hmoty. A ovšem rostoucí platové náklady. Podobné důvody stojí také za chystaným lednovým zdražením.

Česká pošta, ilustrační foto

Obyčejný dopis podraží na 21 korun. Zdraží i Balíkovna České pošty

Česká pošta od listopadu zdraží posílání dopisů, balíků i poštovních poukázek. Doručení obyčejného dopisu podraží o dvě koruny na 21 korun, prioritní psaní doručované do druhého dne pak vyjde na 28 korun namísto 26 korun. Důvodem jsou rostoucí náklady, řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Na zdražení upozornil server Peníze.cz. Cenu za známku na obyčejný dopis pošta zvyšovala naposled v roce 2018, a to o tři koruny.

Přečíst článek

Obyčejné psaní do 50 gramů hmotnosti a bez prioritizace zdražuje teď od listopadu z 19 na 21 korun, tedy o bezmála 11 procent. S dvoukorunovým cenovým nárůstem musí počítat také zákazníci posílající psaní větších hmotností. A také zákazníci zasílající prioritizovaná psaní. Ta jsou zpravidla doručována hned následující pracovní den po dni podání.

Zdražení služeb pošty nejvíce dolehne na seniory

Před listopadovým zdražením i po něm ovšem prioritizovaná psaní vyjdou o sedm korun dráže než psaní bez prioritizace. Zasílání balíků v základní variantě zdražuje od listopadu o deset korun, z 65 na 75 korun, tedy o více než patnáct procent.

Zdražování České pošty není kvůli obecně vysoké inflaci v ČR překvapivé. Bude však další zátěží rozpočtů četných sociálně zranitelných domácností, jako jsou zejména domácnosti seniorů, kteří nikdy příliš neuvykli elektronické komunikaci.

Při zohlednění jak proběhlého listopadového, tak chystaného lednového zdražení lze konstatovat, že Česká pošta dohromady – v těchto dvou fázích – zdraží své služby o výši letošní inflace, případně v rozsahu, který letošní inflaci mírně převyšuje. Inflace letos podle nově zveřejněné prognózy České národní banky vykáže celoroční úroveň necelých šestnáct procent.

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Guvernér ČNB Aleš Michl: Připravte se na inflaci 20 procent. A v příštím roce na propad ekonomiky

A je to tady. Nová makroekonomická prognóza ČNB už nepočítá s růstem české ekonomiky v příštím roce. České hospodářství v roce 2023 čeká pokles o 0,7 procenta, řekl po jednání bankovní rady guvernér ČNB Aleš Michl.

Přečíst článek

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme