Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Doba levné elektřiny a tepla končí. Kdo včas zareaguje, bude ve výhodě

Elektrárna Počerady
Pixabay
Michal Macenauer

Do konce tohoto desetiletí bude v Česku odstavena pětina všech provozovaných elektráren. Do roku 2040 pak zmizí až 40 procent aktuálně instalovaného výkonu. Bez nových zdrojů se Česko z exportéra elektřiny stane jejím dovozcem.

Reklama

Za poslední tři roky vzrostla cena silové elektřiny ve střední Evropě přibližně o polovinu. Žádný výhled nepočítá s poklesem. Otázkou je jen rychlost růstu. Ještě začátkem letošního roku byla průměrná cena jedné megawatthodiny (MWh) silové elektřiny na úrovni roční dodávky pro rok 2022 na úrovni 50 eur. Aktuálně se elektřina s dodávkou na příští rok na pražské energetické burze obchoduje za 94 (!) eur (asi 2400 korun) za MWh. Tato zpráva není vůbec příznivá nejen pro velkoodběratele z firemního sektoru, ale ani pro domácnosti. Sečteno a podtrženo výhledově účty porostou všem. 

Výroba elektřiny z uhlí je sice neekologická, ale na druhou stranu levná. Postupné uzavírání uhelných elektráren spojené s investicemi do nových obnovitelných zdrojů energie požene cenu elektřiny nahoru. Její nárůst bude dán i vyššími náklady na distribuci, přenos a pravděpodobně i na systémové služby, to vše vlivem vyššího instalovaného výkonu obnovitelných zdrojů a výraznějším zapojením prvků IT či elektromobility. Již nyní tvoří tyto regulované náklady přibližně polovinu konečné ceny elektřiny pro maloodběratele a růst jejich výše bude podobný růstu ceny silové elektřiny.

Konec dodavatele energií Dobrá energie. Koupil ho miliardář Daniel Křetínský.

Elektřina v Německu je nejdražší v dějinách. Je to problém i pro český průmysl

Český průmysl čelí novým výzvám, k čipovému hladomoru se připojil ten plynový, který vyústil v dražší energie. Cena velkoobchodní elektřiny v Německu, s nímž je Česko těsně propojeno, dnes vystoupala na historický rekord.

Přečíst článek

Očekávám, že v České republice bude do roku 2030 odstavena pětina všech provozovaných elektráren. Do roku 2040 zmizí až 40 procent aktuálně instalovaného výkonu a bez nových zdrojů bychom se z exportéra elektřiny stali jejím dovozcem. Podobně dramatická situace jako v tuzemsku se očekává v celém regionu střední Evropy, kde má být odstavena zhruba třetina v současnosti provozovaných zdrojů. Dovoz tedy bude problematický a velmi drahý. Zbývá tedy jen otázka, kdy přesně se tato skutečnost projeví v podobě výrazného navýšení plateb za elektřinu i teplo.

Připravit by se proto měl každý. V rodinných domech s elektrickými přímotopy se například vyplatí uvažovat o pořízení tepelného čerpadla. Velcí odběratelé by měli opustit dosavadní strategii nákupu elektřiny a tepla a začít budovat vlastní kogenerační zdroje. U nich totiž odpadají poplatky za přenos a distribuci energií, jejichž nárůst je rovněž nevyhnutelný. Je velmi pravděpodobné, že tyto zdroje budou dlouhodobě zvýhodněny rovněž neplacením, či jen částečným placením, povolenek na emise oxidu uhličitého. Růst jejich ceny je přitom jedním z výrazných faktorů růstu ceny silové elektřiny.

Věda a byznys Josefa Tučka

Zvítězí elektrifikovaná dálnice nad naftou?

Technici usilovně hledají řešení, jak pohánět nákladní automobily něčím jiným než spalovacím motorem. Zajímavou inspiraci pro ně představují elektrické lokomotivy nebo třeba trolejbusy.

Přečíst článek

V ostatních případech lze firmám doporučit kombinaci tepelných čerpadel s úpravami pro vyšší zateplení budov, solární zdroje elektřiny nebo moderní plynové kotle. Finanční návratnost se obvykle pohybuje okolo pěti až deseti let a s růstem ceny energií se bude snižovat. Samozřejmě závisí na konkrétní výši a podobě odběru tepla a elektřiny podniku, stejně jako na způsobu napojení na elektrizační a plynárenskou soustavu. To vše, ale dnes dokážeme spočítat, aby se investice vyplatila. 

Celkem bude v regionu střední Evropy do roku 2030 potřeba vybudovat nové zdroje s výrobou přibližně 300 terawatthodin. Pro srovnání, jen spotřeba elektřiny v České republice nyní dosahuje asi 60 terawatthodin. Energetická revoluce, či lépe řečeno evoluce, se rozeběhla, a to samé by měli udělat všichni, jimž záleží na tom, kolik zaplatí v příštích letech za elektřinu a teplo.

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte v naší rubrice Názory<<<<<<

Mukeš Ambani, nejbohatší Ind

Nejbohatší Ind vsadil na zelenou energii a míří mezi 100miliardáře

Seznamte se s Mukešem Ambanim, nejbohatším Indem a také Asiatem, který se díky rozhodnutí vsadit na zelenou energii blíží prestižnímu klubu lidí s majetkem 100 a více miliard dolarů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme