Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výsledky jsou pozitivní, průmysl se vrací k růstu. Od pandemického dna se zatím ale neodrazil

Stavební dělníci, ilustrační foto
Pixabay

Český průmysl v březnu meziročně rostl o 0,4 procenta. Do kladné bilance se vrátil po únorovém poklesu o 0,3 procenta. Stále ho ale brzdí výroba aut, která se snížila téměř o pětinu. V meziměsíčním srovnání se průmyslová produkce zvýšila o 2,6 procenta.

Reklama

„Aktuální data o výkonu průmyslového sektoru lze hodnotit pozitivně, byť na unáhlené závěry o jeho odolnosti vůči válečnému konfliktu na Ukrajině by bylo příliš brzy. Celkový průmyslový výstup se nyní nachází přibližně na úrovni z počátku roku 2020, tedy těsně před příchodem pandemie, a vyhlížené silné odražení ode dna a dohánění předchozích výpadků se tak stále nekoná,“ konstatuje ekonom Vít Hradil.

Varovný je pak podle něj výkon automobilového odvětví, které zůstává významně utlumeno a stahuje s sebou dolů i sektory bezprostředně na něj navázané. Automobilový průmysl si proti loňskému březnu pohoršil o 17,4 procenta. Důvodem jsou zejména přetrvávající problémy u dodavatelů. Pokles produkce tak opět zaznamenala rovněž odvětví, která jsou na výrobu automobilů navázána.

Výroba automobilu

Petr Dufek: Výsledky průmyslu jsou zatím povzbudivé, stagnuje jen automobilová výroba

Průmyslu se ve třetím měsíci letošního roku v podstatě dařilo. Výroba se meziměsíčně zvýšila o 2,6 procenta, meziročně byla po sezónním očištění vyšší o 0,8 procenta (v případě kalendářního očištění o 0,4 procenta).

Přečíst článek

Hodnota nových zakázek vzrostla o tři procenta

Naprostá většina průmyslových odvětví ale v březnu meziročně rostla. „Nejvíce přispěla vlivem zvýšené poptávky po elektrotechnické produkci výroba elektrických zařízení a výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, kde byla vyšší zejména produkce uhelných elektráren,“ uvedli statistici. Výroba elektrických zařízení se meziročně zvýšila o více než deset procent.

Hodnota nových zakázek vzrostla o 3,4 procenta. Nové zakázky ze zahraničí byly vyšší o 2,8 procenta, tuzemské zakázky o 4,9 procenta. "Stejně jako v předchozích měsících celkovou hodnotu nových průmyslových zakázek ovlivnily zejména dva významné faktory: výrazný růst cen v některých odvětvích, například v chemickém průmyslu nebo ve zpracování kovů a přetrvávající problémy ve výrobě motorových vozidel," uvedla Iveta Danišová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Bill Gates

Gates: Zvyšování úrokových sazeb inflaci nezbrzdí, zpomalí ekonomiku

Bill Gates se pozastavuje na politikou Fedu. Snaha centrálních bankéřů, a to nejenom v USA, krotit inflaci zvyšováním úrokových sazeb podle něj významně zpomalí ekonomiku.

Přečíst článek

Počet zaměstnanců v průmyslu se proti loňskému březnu snížil o 0,1 procenta. Jejich průměrná hrubá mzda vzrostla o 10,3 procenta.

"Od českého průmyslu tak v nejbližší době čekáme přinejlepším stagnaci, v horším případě další zpomalení," uzavírá Hradil.

Aleš Michl

Novým guvernérem ČNB má být Aleš Michl

Prezident Miloš Zeman už podle zatím neoficiálních informací vybral nového guvernéra. Měl by se jím stát současný člen bankovní rady Aleš Michl, píší Seznam Zprávy s odkazem na zdroje obeznámené s jednáním prezidenta s jednotlivými kandidáty.

Přečíst článek

Rafinérie Unipetrolu v Litvínově

Lukáš Kovanda: Akciové investování inflaci zpravidla nepřebije, výjimkou jsou energetické akcie

Slýcháme dnes často, že investování do akcií chrání před rapidní inflací, jakou právě zažíváme. Není to ale tak docela pravda. Naznačuje to mimo jiné i jedna z mezinárodně nejvíce stahovaných odborných ekonomických studií posledních dvanácti měsíců: „Nejlepší strategie do inflačních časů“.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme