Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úvěrový rating Česka se změnil z negativního na stabilní, pomohl i konsolidační balíček

Peníze, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Americká ratingová agentura Fitch Ratings změnila výhled hlavního úvěrového ratingu České republiky z negativního na stabilní. Agentura to uvedla v tiskové zprávě, podle níž rating Česka zůstává na stupni AA minus. Fitch oceňuje konsolidační balíček a nízké výdaje na energetickou krizi, uvedlo dnes na sociální síti X české ministerstvo financí.

Reklama

„Česká republika překonala postupné pandemické a energetické cenové šoky bez trvalých dopadů na dlouhodobý makroekonomický výhled, a to i přes slabší růst v krátkodobém horizontu. Zvýšená nejistota ustoupila v důsledku politických opatření zaměřených na stabilitu,“ uvedla agentura, která poukázala především na výrazné snížení inflace a opatření zaměřená na snížení rozpočtového deficitu.

„Úspěšné zvládnutí krizí bez dlouhodobých šrámů na ekonomice, konsolidační balíček, nízké výdaje na energetickou krizi, důvěryhodné snižování deficitů,“ uvedlo české ministerstvo financí výčet kroků, které podle něj agentura Fitch ocenila. Konsolidační balíček zavedený od letoška by měl podle české vlády v letošním a příštím roce snížit schodek státního rozpočtu dohromady až o 150,7 miliardy korun. Cílem opatření je snížit deficit veřejných financí z loňských více než tří procent hrubého domácího produktu do blízkosti jednoho procenta HDP v příštím roce.

Americký prezident Joe Biden

Pomsta za smrt Navalného. Spojené státy představily stovky nových sankcí vůči Rusku

Bílý dům před druhým výročím zahájení ruské invaze na Ukrajinu oznámil přes 500 nových sankcí proti Moskvě. Ruský velvyslanec ve Washingtonu označil sankce za cynický útok na klíčové ruské zájmy, které bude Moskva chránit.

Přečíst článek

Opačným směrem, tedy ze stabilního na negativní, změnila agentura Fitch výhled hlavního úvěrového ratingu České republiky předloni v květnu. Ve svých dřívějších zprávách Fitch negativní výhled zdůvodňovala především zhoršením ukazatelů veřejných financí a zvýšením vládních výdajů.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, které ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že bude schopen zajistit si levnější půjčky.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme