Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stát částečně neuspěl v arbitráži s Diag Human, bude muset najít miliardy na odškodnění

Stanjura a Fiala
ČTK
 ČTK

Česká republika částečně neuspěla v mezinárodní arbitráži s Diag Human ohledně údajného pochybení ministerstva zdravotnictví při zadávání veřejných zakázek na zpracovatele krevní plazmy. Na základě výsledků arbitráže by tak Česko mělo zaplatit 15,5 miliardy korun. Vláda ale rozhodla o tom, že se Česko proti rozhodnutí odvolá, uvedlo ministerstvo financí.

Reklama

Společnost Diag Human požadovala od státu 52 miliard korun. Na výsledek arbitráže upozornil server HlidaciPes.

Rozhodčí tribunál se sídlem v Londýně podle ministerstva financí všechny ostatní nároky Diag Human za 36,5 miliardy korun zamítl. Tribunál zároveň stanovil firmě povinnost vzdát se jakýchkoliv dalších nároků vůči ČR.

„Ministerstvo financí nález v rozsahu přes 330 stran pečlivě analyzovalo a s jednomyslným souhlasem vlády podává dnes návrh na zrušení nálezu k vrchnímu soudu v Londýně," uvedl rezort. Částku, kterou by mělo ministerstvo zaplatit, tvoří 8,3 miliardy korun přiznané v roce 2008 v předchozí obchodní arbitráži a úroky 7,2 miliardy korun k 19. květnu.

Andrej Babiš

Babiš prohrál soud, že byl veden jako agent StB neoprávněně. Budu se dál soudně bránit, prohlásil

Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se kvůli své evidenci u komunistické Státní bezpečnosti (StB) bude soudně bránit dál. Napsal to v reakci na to, že bratislavský krajský soud zamítl jeho žalobu na to, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie jako agent. Ve vyjádření zopakoval, že nikdy s StB nespolupracoval a evidován byl bez svého vědomí.

Přečíst článek

„V této chvíli Česká republika nic platit nebude," řekl v reakci ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). V případě platby by to byl podle něj výdaj státního rozpočtu. „Tím, že se pokoušíme o zrušení tohoto nálezu, tak současně běží úroky z této částky, kterou jsou zhruba 1,3 milionu korun denně," upozornil ministr. Schodek státního rozpočtu je letos naplánován na 280 miliard korun, v červenci ale MF předloží vládě novelu rozpočtu. Podle dřívějšího vyjádření Stanjury by nový schodek měl být nižší než 350 miliard korun.

Arbitráž je provázána s obchodní arbitráží, kterou vedla Diag Human proti ministerstvu zdravotnictví od 90. let a v roce 2008 v ní rozhodčí tribunál přiznal Diag Human náhradu škody zhruba osm miliard korun. Česko s výsledkem nesouhlasilo a přezkumný rozhodčí senát v roce 2014 rozhodl, že nález z roku 2008 postrádal právní účinky. Následně v roce 2017 Diag Human zahájil proti ČR arbitráž na základě česko-švýcarské smlouvy o ochraně investic.

Nešťastný dopis exministra Bojara

Nyní v arbitráži soudní tribunál uznal, že ČR porušila dohodu o ochraně investic, a to dopisem tehdejšího ministra zdravotnictví z roku 1992. Ten měl neoprávněně zasáhnout do obchodního vztahu společnosti Conneco (předchůdce Diag Human SE) s dánskou společností Novo Nordisk. Tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar varoval Dány, že firma podnikatele Josefa Šťávy je nedůvěryhodná.

Dále ČR porušila dohodu o ochraně investic podle tribunálu i následným jednáním různých státních orgánů v průběhu obchodní arbitráže. „Tribunál konstatoval, že rozhodčí nález z roku 2008 nebyl z pohledu mezinárodního práva zrušen a Česká republika je povinna nárok v něm přiznaný uhradit," uvedlo MF.

Podnikatel František Savov (na snímku z roku 2015)

Policie chce obžalovat Savova a dalších deset lidí kvůli krácení daní a praní špinavých peněz

Policie navrhla podání obžaloby v případu krácení daní a praní špinavých peněz se škodou zhruba 700 milionů korun. Uvedl to mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. V kauze čelí stíhání 11 lidí, včetně podnikatele Františka Savova. V případě pravomocného rozsudku jim hrozí až desetileté vězení. Savov prostřednictvím svého mediálního zástupce vzkázal, že veškerá obvinění považuje za absurdní a vykonstruovaná.

Přečíst článek

Na druhou stranu rozhodci zamítli podle MF tvrzení Diag Human, že se ČR dopustila poškození jejich investice tím, že ministerstvo zdravotnictví vyzvalo nemocnice a transfúzní centra ke spolupráci pouze se zpracovateli krevní plazmy vzešlými z výběrových řízení.

„Tribunál shledal, že ČR v tomto ohledu jednala v dobré víře a v zájmu veřejného zdraví. Tribunál uznal, že ministerstvo zdravotnictví mělo důležité a oprávněné obavy ze spolupráce se společností Conneco s ohledem na její obchodní model a její reputaci a rovněž že společnosti Conneco nikdy nebyl Českou republikou zaručen monopol na spolupráci s českými nemocnicemi v oblasti zpracování krevní plazmy," uvedlo ministerstvo.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Česko má za Babišův střet zájmů a chyby v dotacích platit 85 milionů korun

Evropská komise (EK) vystavila Česku pokutu. Za pochybení v čerpání zemědělských dotací má zaplatit přes 85 milionů korun. V částce je zahrnuta sankce kvůli střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), upozornil server iROZHLAS.cz.

Přečíst článek

Arbitráž také podle úřadu zamítla tvrzení o údajně protiprávně vedených trestních řízeních proti společnosti Conneco před zahájením komerční arbitráže a o údajné poškozující mediální kampani.

ČR aktuálně čelí pěti mezinárodním arbitrážím, včetně arbitráže s Diag Human. Souhrnná výše všech žalovaných nároků přesahuje 58 miliard korun, z toho 52 miliard požadovala společnost Diag Human.

Google zaplatí mimosoudní vyrovnání v kauze platové diskriminace

„Rovnostářský“ Google mimosoudně zaplatí miliardy kvůli žalobě, že diskriminuje ženy

Google urovnal hromadnou žalobu, která jej obvinila ze systematické mzdové diskriminace žen. Slíbil, že zaplatí finanční vyrovnání ve výši 118 milionů dolarů (asi 2,75 miliardy korun). Zároveň pozve pozorovatele zvenčí, aby přezkoumali jeho platové praktiky. Pro Google, který se pyšní rovnostářským étosem, byl dlouhotrvající právní spor nepříjemným tématem, chybu ale i přes mimosoudní dohodu nepřiznal, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Švýcaři hrozí Česku miliardovou arbitráží

Švýcaři hrozí Česku miliardovou arbitráží. V kauze figuruje i obviněný podnikatel Světlík

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme